Jobglæde

Godt nyt: YouTube kan få dig til at arbejde mere effektivt

Den er god nok. Nu kan du surfe i arbejdstiden med god samvittighed.

Du behøver ikke længere finde på dårlige undskyldninger, når chefen afbryder dig, mens du er travlt optaget af at se sjove kæledyrs-videoer på Youtube. Tværtimod kan du nu med stolthed i stemmen erklære, at du er i fuld gang med at skærpe din produktivitet.

En ny undersøgelse fra National University of Singapore viser, at ansatte, der blander deres arbejdsdag op med lidt sporadisk internet-surfen, rent faktisk bliver mere produktive af det. Det skriver Wall Street Journal.

Skulle lave kedelige understregninger

De to forskere bag undersøgelsen, Don J. Q. Chen og Vivien K. G. Lim, er kommet frem til resultatet ved i 20 minutter ad gangen at sætte grupper til at understrege bogstavet "e" i en række tekster.

Herefter blev hver gruppe inddelt i tre mindre grupper. Den ene gruppe blev sat til at arbejde på en ny opgave i de næste 10 minutter, mens de to andre grupper fik lov at holde pause.

Men med den forskel, at den ene af de to grupper måtte surfe på nettet under pausen. Den anden gruppe måtte derimod ikke surfe, men måtte ellers foretage sig alt andet.

Så godt som en snack

Efter pausen skulle alle igen genoptage arbejdet med at understrege bogstaver, men her viste det sig, at gruppen med web-surferne var signifikant mere produktive end dem i de to andre grupper.

Undersøgelsen viste også, at web-surferne var mere engagerede i arbejdet, blev mindre trætte i hovedet og var mindre tilbøjelige til at blive ramt af kedsomhed under arbejdet.

Den ene af forskerne, Vivien K. G. Lim, forklarer det ifølge Wall Street Journal med, at folk, der bruger pausen på at surfe på nettet, vælger at besøge deres favorit-sider, som de får fornøjelse ud af at læse.

"Det svarer til at gå ud og få en snack eller kop kaffe," siger hun.

De personer, der brugte deres pause til at svare på private mails, blev til gengæld mindre produktive, og det forklarer forskerne med, at det er mere mentalt krævende at svare på mails, fordi du skal tage stilling til indholdet i mailen og måske også forfatte et svar.

Derfor advarer forskerne bag undersøgelsen mod, at chefer er alt for restriktive over for de ansattes net-surferi.

Men fører internet-surferiet omvendt til flere pauser og afbrydelser i arbejdet, kan der være grund til at være på vagt. Den danske erhvervspsykolog Majken Matzau har tidligere fortalt til PC World Business Center, at mange pauser og afbrydelser får dig til at arbejde lige så ineffektivt, som hvis du dagligt ryger en joint (cannabis-cigaret, red.).

Føler du, at du lidt for ofte bliver draget af Youtube-videoer, Facebook og anden tidsfordriv på internettet, har Business Center tidligere fortalt om programmer, der kan låse dig af internettet i en tidsbestemt periode.

Læs også