Store, kendte IT-virksomheder som Dell, Ericsson, HP og SAP har i den grad tabt pusten, når det kommer til at tiltrække medarbejdere.
Det kan man læse i Universums årlige Student Survey 2016-udgave, som kortlægger danske IT-studerendes drømmearbejdsgivere og ønsker til karrieren.
Hele undersøgelsen omfatter 15.500 studerende på 10 danske universiteter, hvoraf er 870 IT-studerende.
Når det handler om de mest attraktive jobmuligheder, så er valget til gengæld ganske klart.
De mest eftertragtede er...
Øverst i pyramiden ligger Google, Microsoft og så danske Lego, som fremtidens arbejdspladser.
Hele 59 procent af alle deltagere i undersøgelsen har stemt på Google som et sted, de gerne vil arbejde.
Det skyldes, at virksomheden angiveligt kan tilbyde meget af det, der scorer højt hos de IT-studerende, hvilket er innovation, et kreativt og dynamisk miljø og en masse spændende produkter.
En anden IT-mastodont, der er eftertragtet blandt de nyuddannede, er Microsoft. Her er argumenterne, at firmaet er i en spændende omstillingsproces mod mere cloud, nye teknologier og en forholdsvis ny topchef.
Rosinen i pølseenden i top tre er klodsfabrikanten Lego, der som bekendt har hjemmebanefordelen på sin side. De studerende i undersøgelsen kender firmaet og har en positiv indstilling til virksomheden, som smitter af på lysten til at arbejde i Lego.
Nye i toppen af listen i forhold til tidligere udgaver er Blizzard og Apple, som stryger lige ind på fjerde- og femtepladsen.
Apple kender de fleste vel, mens Blizzard er selskabet bag de populære spil som World Of Warcraft, Guitar Hero og Call of Duty.
"Mange IT-studerende kender de to virksomheders produkter og forbinder de to virksomheder med noget positivt. Apple og Blizzard er gode eksempler på virksomheder, som direkte kan overføre deres product brand til deres employer brand," siger Jesper Dansholm, direktør for Universum i Danmark.
Store kendte IT-virksomheder er uønskede
Dell, Ericsson, HP og SAP er alle faldet 17 til 18 pladser på top-50 listen over de virksomheder, IT-studerende på danske universiteter helst vil arbejde for.
"De nævnte virksomheder har i høj grad deres employer brand bygget op på deres generelle image. Men desværre for dem er det ikke længere så prestigefyldt at være leverandør af pc'er, netværksløsninger og hardware generelt. Derfor falder deres attraktion over for de studerende," siger Jesper Dansholm.
Det skal også tages med i regnestykket, at der er fyret en del folk i eksempelvis SAP, der sidste år gennemførte en større fyringsrunde, som også ramte det danske SAP-kontor
En anden forklaring på den manglende lyst skal findes i, at de fire nævnte virksomheder ses som tunge internationale organisationer fremfor innovative og kreative udviklingsmiljøer.
Forsvaret vinder frem
En af højdespringerne er Forsvaret, der er hoppet ni pladser frem til en samlet 11. plads.
Det forklares dels med, at Forsvaret har sat fart i en række projekter såsom indkøb af nye fly og effektivisering af Forsvarets indkøb, som er med til at gøre Forsvaret til et mere spændende sted at være.
Andre danske eksempler på eftertragtede arbejdspladser er Vestas, der hopper syv pladser op til nummer 10 og Grundfos, der hopper 14 pladser frem i feltet.
Hele Universums danske ranglister er tilgængelige her.