Karriere

Denne type IT-me­d­ar­bej­de­re er de mest ef­ter­s­purg­te i Danmark lige nu

Manglen på IT-arbejdskraft er et kæmpe problem i Danmark. "Det er et enormt problem for vores branche. Det påvirker vores evne til at være innovative og vores konkurrenceevne negativt," lyder det fra IT-Branchen. Her er listen over de mest efterspurgte IT-folk herhjemme lige nu.

IT-Branchens seneste IT-Barometer viser, at softwareudviklerne ikke får problemer med at finde arbejde i Danmark foreløbig.

Den danske IT-branche sukker nemlig efter flere softwareudviklere.

Hele 63,6 procent af de 190 adspurgte virksomheder placerer softwareudviklere øverst, når de skal svare på, hvilke kompetencer virksomheden efterspørger lige nu.

"Det afspejler den store efterspørgsel, der er efter løsninger i markedet. Der skal leveres en masse løsninger til både private virksomheder og det offentlige, som er i fuld gang med at øge den digitale omstilling. Der er massiv efterspørgsel efter gode løsninger," siger Mette Lundberg, direktør for politik og kommunikation i IT-Branchen til Computerworld.

Selv om efterspørgslen på softwareudviklerne er dykket en smule fra 69,2 procent i samme måling sidste år, fører softwareudviklerne stadig suverænt an, når de danske IT-virksomheder efterspørger kompetencer.

Øget efterspørgsel på IT-sikkerhed

Men det er ikke kun softwareudviklerne, der kan gnide sig i hænderne over at læse listen.

Det fremgår desuden af IT-Barometeret, at folk med kompetencer inden for IT-sikkerhed kommer i højere og højere kurs.

På et år er efterspørgslen på de medarbejdere steget fra 23,9 procent til 30,5 procent.

"Der er kommet en øget bevidsthed i forhold til digital sikkerhed. Den bevidsthed har været i IT-branchen længe, men vi ser, at resten af erhvervslivet i stigende grad bliver opmærksomme på, at IT-sikkerheden er fuldstændig afgørende og kritisk for forretningen. Historien om Mærsk har været med til at åbne alles øjne," siger Mette Lundberg med henvisning til den såkaldte Petya-virus, der ramte Mærsk sidste år.

Mette Lundberg kan dog ikke svare på, hvorfor efterspørgslen på medarbejdere med kompetencer inden for IT-projektledelse er faldet fra 36,5 procent til 31,1 procent.

Mangel på arbejdskraft koster vækst og innovation

Næstefter softwareudviklere søger IT-virksomhederne sælgere og folk med salgs-kompetencer. Det svarer til 47,7 procent af de adspurgte virksomheder.

På tredjepladsen over kompetencer, der efterspørges lige nu i den danske IT-branche, kommer folk med generel forretningsforståelse.

De kompetencer efterspørges af 45,7 procent af virksomhederne.

De høje tal viser, at den generelle mangel på arbejdskraft stadig er et stort problem for de danske IT-virksomheder.

Det underbygges yderligere af, at næsten hver tredje af de adspurgte virksomheder har måtte opgive at ansætte nye medarbejdere inden for det seneste år.

Næsten to tredjedele af branchen mener, at manglen på de rette IT-kompetencer er den største barriere for vækst.

"Det er et enormt problem for vores branche. Det påvirker vores evne til at være innovative og vores konkurrenceevne negativt. På den korte bane må man tage alle midler i brug for at tiltrække udenlandsk arbejdskraft og på den længere bane, skal vi have øget optaget på de relevante IT-uddannelser," siger Mette Lundberg og tilføjer:

"Vi ser et stigende problem på hele arbejdsmarkedet med flaskehalse, der er et problem i forhold til væksten. Vi har nok været en af de brancher, der er hårdest ramt. For IT-branchen er manglen på arbejdskraft det største problem vi har. Det koster allerede i dag på vækst og innovation."

Læs også