Løn

Husker du at bede om ny jobtitel i din løn­for­hand­ling?

De færreste beder om ny jobtitel i stedet for lønforhøjelse, fordi en titel ikke løfter jobglæden. Men læs her, hvordan en ny jobtitel kan løfte din løn.

Vi har spurgt Jobindex’ Spørgepanel om, hvad der giver jobglæde. 2600 personer har svaret, og flest peger på godt samarbejde med kollegaerne som kilde til jobglæde. Lønforhøjelse er ikke topscoreren, men det luner selvsagt på jobglædebarometeret.

Om jobtitler er det derimod kun 4%, der siger, at en ny jobtitel vil øge deres jobglæde. 7% kan det blive til, hvis vi smigrende kalder den nye jobtitel for 'en forfremmelse', men langt de fleste ryster på hovedet. De vil hellere have alt andet – alt fra kageordninger og bæredygtighed til handlekraftige chefer eller en bedre siddeplads i kontoret. Men gode jobtitler giver mening, og derfor giver vi dem et par ord med på vejen.

Ud fra Spørgepanelets svar har vi lavet Jobglæderapporten og sendt den til 1.000 arbejdsgivere. Med artiklen her får du et smugkig ind i den analyse, din chef måske har læst.


Faktaboks:

    I Jobindex’ Spørgepanel kan alle med et CV på Jobindex sige deres mening om job og arbejdsliv, når vi sender nye spørgeskemaundersøgelser.

    Resultaterne bliver til viden, artikler og rådgivning, som arbejdsgivere og lønmodtagere får glæde af, når vi matcher jobsøgere med deres drømmejob i de virksomheder, der mangler medarbejdere.

Derfor er din jobtitel vigtig

Inden for HR og rekruttering er det velkendt, at der går en lige linje mellem jobtitel og lønniveau. Ikke nødvendigvis i det nuværende job, men i dit næste job. Derfor er det som medarbejder værd at bringe en bedre jobtitel i spil ved næste MUS eller lønsamtale.

I Jobglæderapporten angiver 50%, at en lønforhøjelse trækker markant i retning af øget jobglæde. Jobglæden ved lønforhøjelser og engangsbonus aftager dog typisk hurtigt. Samtidig ved vi, at en medarbejders aktuelle jobtitel er afgørende for lønniveauet ved det næste job.

Derfor er det netop jobskifte, der er svaret på, hvordan jobtitler og forfremmelser kan give dig værdi i form af øget jobglæde.

Mange bliver headhuntet til nyt job ud fra jobtitlen i deres online CV

I 2022 matchede Jobindex 87.000 CV’er med virksomhedernes ledige job med hjælp fra de 40 rekrutteringskonsulenter, der hos Jobindex hjælper virksomheder med at finde de bedste match mellem kandidater og ledige job.

Jobindex' rekrutteringsdirektør, Thomas Røn Larsen, fortæller, at en jobtitel typisk fungerer som løftestang for lønniveauet ved et jobskifte og har stor betydning for medarbejderens karriereudvikling, fordi rekrutteringskonsulenter og headhuntere bl.a. søger på jobtitler, når kandidaterne udvælges ud fra deres CV.

Hvorfor skaber nye jobtitler så ikke massiv jobglæde?

I lyset af, hvad en ny jobtitel kan føre til, skulle man tro, at flertallet ville flokkes om dem ved udsigten til næste løntrin på karrierestigen.

Årsagen til, at de færreste opfatter jobtitler som en vej til jobglæde, er dels, at vi mennesker ofte har større fokus på en lille forbedring af nuet end på selv langt større forbedringer af fremtiden. Men årsagen er også, at jobtitlernes potentiale i forhold til løn- og karriereudvikling ikke er så velkendt.

Vi er ikke fortalere for, at der går inflation i jobtitler uden indhold, men ofte bliver jobtitlen glemt, når en medarbejder udvider sit arbejdsområde. Det betyder, at især de engagerede medarbejdere vil betragte et nyt job med en bedre titel i en anden virksomhed som et trin opad, simpelthen fordi jobtitlen hos deres nuværende arbejdsgiver ikke er fulgt med indsatsen.

Derfor er retvisende jobtitler vigtige for både arbejdsgiver og medarbejder, selvom en ny jobtitel ikke i sig selv øger jobglæden nu og her.

Læs vores guide omkring hvordan du bedst forhandler løn
Guide til lønforhandling