Forestil dig en arbejdsdag eller to om ugen uden myldretid, sådan nogle dage, hvor du starter dagen med kaffe i sofaen og følger dit eget tempo. Lyder det godt? For mange er det allerede en realitet.
Siden 2008 er antallet af jobannoncer, der nævner "hjemmearbejde", steget med over 3200 %, og det er en del af et billede, der viser fleksibilitet som en kerneværdi i arbejdslivet. Vores data viser, at 42 % af arbejdstagerne allerede arbejder hjemmefra mindst én gang om ugen. Og hvorfor så det?
Øget produktivitet og mindre stress
Jo, måske har du allerede oplevet det: De dage, hvor du arbejder hjemmefra, føles ofte mere produktive. Du kan tilrettelægge dine opgaver, tage pauser, når det passer dig, og undgå forstyrrelser fra din snakkesalige kollega til et bagtæppe af konstant summen fra jeres åbne kontorlandskab. I vores spørgepanel mener hele 84 %, at de arbejder mere effektivt hjemme, og endnu mere bemærkelsesværdigt siger 86 %, at hjemmearbejde giver dem et produktivitetsboost resten af ugen – noget som måske strider mod den logik som vi ellers tilgår arbejdslivet med.
Hvis du ikke arbejder hjemmefra endnu, kan det være værd at tænke over, hvordan du bringer det på banen i din næste løn- eller jobforhandling.
Arbejdstagerne skubber i samme retning
Arbejdsmarkedet har allerede ændret sig, og hjemmearbejde er ikke længere blot et gode – det er for mange en konkret forudsætning for at tage imod jobbet. 22 % af de adspurgte i vores Jobindsigt-undersøgelse siger fx, at de ville afslå et ellers attraktivt jobtilbud, hvis det ikke inkluderede mulighed for hjemmearbejde.
Når hjemmearbejde betyder så meget for så mange, så er det også enslydende med, at du som arbejdstager har en stærkere stemme end nogensinde før. For virksomhederne betyder det, at de skal tilpasse sig for at tiltrække og fastholde dygtige medarbejdere og for dig betyder det, at du kan bruge denne fordel til at forhandle bedre arbejdsvilkår, såsom hjemmearbejdsdage eller fleksible arbejdstider.
Mindre timetælleri og mere fokus på produktivitet
Og hjemmearbejde er kun begyndelsen, for vores data viser, at 87 % af arbejdstagerne ønsker en fire-dages arbejdsuge. Fire-dages uger eller fleksible arbejdstider tyder på, at blive næste skridt i udviklingen af arbejdsugerne.
Det peger også på, at fremtiden kommer til at handle mere om at arbejde effektivt i stedet for at tælle timer. Derfor kan du også overveje at øve dig i at planlægge arbejdsopgaver efter de tidspunkter, hvor du er mest produktiv, eller ved at bruge teknologi såsom AI til at automatisere tidskrævende rutineopgaver. En kortere arbejdsuge kan altså faktisk føre til mere energi, højere tilfredshed og samtidig øget effektivitet og bedre præstationer – det ene udelukker ikke det andet.
Find den rette balance
Selvom hjemmearbejde vinder frem, er det ikke for alle. En del af arbejdstagerne foretrækker stadig en arbejdsplads med fast fysisk tilstedeværelse. Det betyder, at det vigtigste ikke er at presse én bestemt løsning ned over medarbejderne, men derimod, at svaret er øget fleksibilitet – at have muligheden for at vælge det, der fungerer bedst for lige præcis den enkelte medarbejder.
Så der er kun én ting at gøre, nemlig at spørge sig selv om, hvad der skal til for at skabe balance mellem arbejde og fritid i lige præcis dit liv?
Du kan også tage vores jobglædetest, og få blik for om dit arbejdsliv er, som det skal være.
Prøv vores jobglædetestKilder:
Spørgepanel: Vi spørger jævnligt vores spørgepanel på mere end 28.000 panelister om deres oplevelser og opfattelser af det danske arbejdsmarked.
Jobindex Kandidatundersøgelse 2025: Vi foretager årligt Danmarks største kortlægning af arbejdsmarkedet i samarbejde med Megafon. Sidste måling blev foretaget i 2025 blandt mere end 10.000 arbejdstagere.
Annoncecenter: Vi har massive mængder data, der bygger på mere end 25 års akkumuleret annoncedata.