Karriere

Her ligger job­mu­lig­he­der­ne i fi­nans­sek­to­ren

Finanssektoren er under pres: Siden 2008 er der forsvundet 10.000 job. Finansforbundet guider til, hvor fremtidens jobmuligheder er.

I 2008 var der ifølge Finansforbundet 138 pengeinstitutter i Danmark. I dag er der 76 tilbage. Alt i alt er der forsvundet 10.000 job i finanssektoren siden finanskrisens start i 2008, og det sætter selvfølgelig sine tydelige spor. Selv om de senere år har været hårde i branchen, så er næstformand i Finansforbundet, Solveig Ørteby, fortrøstningsfuld:

”Til trods for, at vi har mistet så mange arbejdspladser, så er vores arbejdsløshedsprocent kun på 2,4 procent (4. kvartal 2015, red). Det er imponerende, og det skyldes i høj grad, at vores medlemmer er omstillingsparate og servicemindede, og det betyder rigtig meget, når de søger ud i andre brancher,” siger Solveig Ørteby og tilføjer, at mange af medlemmerne er startet hos Skat, ved politiet, som buschauffører og i andre servicefag.

Hun fortæller blandt andet om 40 bankbetjente, der blev inviteret til et møde for at høre mere om muligheden for at blive buschauffør. Halvdelen endte med at tage licens til at køre bus og arbejder i dag som buschauffører.

”På den måde er vi en eftertragtet branche, for vi har været vant til mange forandringer og er derfor vant til at omstille os,” lyder det fra Solveig Ørteby.

Navigér uden om de områder, der digitaliseres

Vil man gerne blive inden for det fag, som man er uddannet inden for, så råder Solveig Ørteby til, at man navigerer uden om de områder, der i høj grad er i gang med at blive digitaliseret inden for finanssektoren i øjeblikket, med mindre man kan give en hånd med i forhold til selve digitaliseringen.

”Det, der er tilbage, og der fortsat vil være behov for i fremtiden, er medarbejdere inden for privatrådgivning i bankerne, og så er der en del funktioner i bankernes hovedsæder. For eksempel er der behov for mange i compliance, som sørger for, at koncernen og medarbejderne overholder gældende love og regler – og etiske standarder. Der er desuden muligheder inden for it i finanssektoren og i forhold til specialistfunktioner, hvor det er sværere at sætte en overskrift på,” siger Solveig Ørteby og tilføjer:

”Backoffice-funktioner, og områder der skal digitaliseres eller robotiseres har også behov for nogle medarbejdere, og så skal man desuden være opmærksom på, at der er stor forskel på størrelsen af de finansielle institutioner i forhold til, hvilke medarbejdere der er mest relevante. I mindre pengeinstitutter ønsker man fortsat at være en del af lokalsamfundet, og digitaliserer måske ikke i lige så høj grad som i de større institutter.”

Det nytter ikke noget at give op

Solveig Ørteby møder folk over 35 år, som er opgivende og ikke ved, hvad de skal finde på, hvis de har mistet deres arbejde inden for finanssektoren.

”Det nytter bare ikke noget at give op. Vi fortæller vores medlemmer, at tingene forandrer sig, og at man selv er ansvarlig for at videreuddanne sig og finde ud af, hvad man så kan blive. Enhver kan uddanne sig, og det er anbefalelsesværdigt – uanset om man er ledig eller gerne vil bevare sit job i finanssektoren,” lyder det fra Solveig Ørteby.