Jobglæde

Aar­hu­si­ansk IT-virk­som­hed er Danmarks bedste IT-ar­bejds­plads

IT- og rådgivningsvirksomhed Elbek & Vejrup er Danmark bedste IT-arbejdsplads og vinder Great Place to Work. "Folk vil gerne arbejde et sted, hvor der styr på forretningen, og kunderne vil også helst samarbejde med en virksomhed, hvor det går godt," lyder det fra direktør Niels Elbek.

Hos den danske IT- og rådgivningsvirksomhed Elbek & Vejrup er det ikke tilstrækkeligt med medarbejdertilfredshed.

Her er målet arbejdsglæde.

Det fortæller Niels Elbek, der er administrerende direktør og medstifter af Elbek & Vejrup.

“Tilfredshed indikerer, at folk er mætte, afslappede og lidt laid back. Sådan er vores medarbejdere ikke. De er megaglade for at gå på arbejde, de er engagerede og vil dygtiggøre sig, så de kan blive endnu bedre. Det er en væsentlig del af vores kultur,” siger han til Computerworld.

Hædret med arbejdsmiljø-pris

Den kultur har tilsyneladende givet pote. Tirsdag aften blev virksomheden hædret ved arbejdsmiljø-konkurrencen Great Place to Work, hvor Elbek & Vejrup vandt kategorien 'årets IT-virksomhed med mere end 50 ansatte'.

Elbek & Vejrup er en fremstormende dansk IT- og rådgivningsvirksomhed, og i øjeblikket er virksomheden ved at bygge en 3.000 kvadratmeter tilbygning til domicilet i Aarhus N.

Tilbygningen skal imødekomme en forventet to-cifret medarbejdervækst i det kommende år.

Også på bundlinjen går det fremad for Elbek & Vejrup, der i regnskabsåret 2016/2017 kunne levere et overskud på 34 millioner før skat ud af en omsætning på 150 millioner kroner.

Niels Elbek lader ikke den jyske beskedenhed stå i vejen for sin stolthed over virksomhedens succes.

“Folk siger til mig: ‘Niels, du må da ikke reklamere med, at du tjener penge, for så bliver folk utilfredse, og kunderne begynder og kræve rabat.’"

"Men jeg har altid ment, at det forholder sig lige omvendt. Folk vil gerne arbejde et sted, hvor der styr på forretningen, og kunderne vil også helst samarbejde med en virksomhed, hvor det går godt,” siger han.

Resultatet af mange-årig indsats

Niels Elbek forklarer, at sejren i Great Place to Work er resultatet af en mangeårig indsats, hvor målet har været at skabe Danmarks bedste arbejdsplads.

“Vi har blandt andet nedsat en række fokusgrupper, hvor vi har spurgt medarbejderne om, hvilken tiltag det ville kræve, hvis vi skal være Danmarks bedste arbejdsplads,” siger han.

Her ytrede medarbejderne ønske om at få bedre informationer om de ting, der sker i den hastigt voksende virksomhed.

Niels Elbek vurderer, at det skyldes, at der i mange moderne virksomheder er en tendens til at overkommunikere.

“Ledelsen i stort set alle store virksomheder vil sige, at de får kommunikeret alt ud til medarbejderne. Men hvis du spørger medarbejderne, vil de ofte sige, at de får for få informationer. En del af forklaringen på det er, at ledelsen ofte kommer til at overkommunikere ved at oplyse alt på intranettet. Men folk kan simpelthen ikke overskue at få læst det i en travlt hverdag,” siger han.

Derfor har Elbek & Vejrup har eksperimenteret med at informere folk ad flere forskellige kanaler.

“Nogle vil gerne have fælles møder, andre vil gerne have det på skrift, mens nogen gerne vil orienteres af deres leder på teammøderne. Her handler det om at ramme folk på de måder, der passer dem bedst,” forklarer han.

Det er således nogle meget basale justeringer, der har resulteret i, at Elbek & Vejrup er strøget til tops i Great Place to Work-konkurrencen.

Og når Computerworlds udsendte spørger, om virksomheden ikke har nogle ekstravagante frynsegoder, lyder svaret:

“Om vi gør noget ekstravagant? Hvis du spørger folk i IT-branchen, vil de sige nej, men hvis du spørger folk, der eksempelvis står ude på en byggeplads, vil de nok sige, at folk som os ikke laver en døjt, men bare sidder på en spinning-cykel dagen lang,” siger han.

Han forklarer dog, at virksomheden tilbyder yoga-undervisning, spinning og eksempelvis også har en madklub.

Derudover investerer Elbek & Vejrup i videreuddannelse og holder kursusdage, hvor der kommer undervisere udefra.

Eksempelvis har Microsoft-evangelisten Mark Brummel været forbi for at undervise medarbejderne.

“Vi har et princip om, at vi hellere vil uddanne nogle hamrende dygtige kolleger, der risikerer at rejse fra os, end at vi holder fast i en masse folk, fordi ingen andre gider ansætte dem,” siger han.

Men hvad er hemmeligheden bag en god arbejdsplads?

“Jeg tror i bund og grund, at det handler om at have en arbejdsplads, hvor der er masser af fagligt dygtige kolleger. Folk vil gerne være sted, hvor der er mennesker af samme støbning som dem selv. Når det er på plads, vil folk naturligvis også gerne være på en arbejdsplads, hvor de har det sjovt, og hvor der er super-gode kolleger,” lyder det fra Niels Elbek.

Læs også