JobsøgningKarriereØvrigt

Hem­me­lig­he­den bag for­frem­mel­se

Har du nogensinde tænkt over, hvorfor det ikke altid er de oplagte kandidater på jobbet, der bliver forfremmet? Ofte er det dem, der er på grænsen til det irriterende, der ender med forfremmelsen. Hvis du selv vil forfremmes og tjene flere penge, så skal du ifølge den amerikanske direktør Colin Shaw vælge, hvilken type du vil være.

Er du klar til at blive forfremmet og tjene flere penge? Hvis ja, så er der ifølge den amerikanske direktør Colin Shaw én nøgle, der åbner døren ind til dine ønsker, og det er at vælge, hvilken type du er. Er du en Showman, The Implementor eller Abe Lincoln. Forklaring følger:

The Showman er ifølge Colin Shaw en person, som vi alle samme kender:

”Jeg forestiller mig en person, som jeg engang kendte, som var indbegrebet af denne type person. Over nogle få år så jeg denne fyr blive forfremmet og forfremmet, og jeg må sige, at jeg var forundret. Jeg tænkte, at han måtte være et geni. Jeg kunne ikke forstå hans hemmelighed. Alle seniorlederne var vilde med ham, og en dag endte han med at blive min chef. Da jeg så arbejdede tæt sammen med ham, fandt jeg hurtigt ud af en masse om ham, og jeg fandt ud af, hvad The Showman er gjort af,” lyder det fra Colin Shaw, der er CEO i Beyond Philosophy.

Showmandens største styrke er, at han er supergod på ”scenen”. Han var meget veltalende, når han fortalte om, hvad han havde gjort til folk højt oppe i hierarkierne. Han brugte ifølge Colin Shaw al sin tid på at sikre sit image, og han sørgede for, at han var til de rigtige møder og sagde de rigtige ting. Han blev forfremmet så hurtigt, at ingen egentlig indså hoved-svaghederne ved Showmanden.

”Han gjorde faktisk aldrig noget! Han havde nogle virkelig gode idéer, som var fuldstændig umulige at realisere, og han implementere aldrig noget i sit liv. Det var kun snak. Han var god til at tage æren for det, som hans hold gjorde og fik det lagt ud som om, at det var ham, der havde lavet arbejdet. Som et resultat af det var hans holds-moral forfærdelig. Men han kunne overleve i et stykke tid – indtil han blev forfremmet igen, og så gentog scenariet sig,” skriver Colin Shaw på Beyond Philosophys hjemmeside.

Glemmer du at fortælle, hvad du kan?

Du kan ifølge Colin Shaw også vælge, om du vil være The Implementor, som er helt modsat Showmanden. Typen har Colin Show gennem sine over 27 år i corporate virksomheder oplevet masser af gange. Det er folk, som ikke er bange for at få beskidte hænder, og som får gjort en masse ting:

”De arbejder hårdt og får implementeret ting. De får ting til at ske, og de er rigtig gode at have på et hold. Deres største problem er, at der ikke er nogen, der kender til alt deres gode arbejde, fordi de ikke kan lide at fortælle det til folk. De vil ikke fremhæve dem selv. De tænker, at hvis de gør et godt stykke arbejde, så vil der blive lagt mærke til dem. Det er dog ikke tilfældet: Det er helt sikkert uretfærdigt, men sådan er livet,” skriver Colin Shaw.

Endelig er der typen Abe Lincoln, som er ærlige, hårdtarbejdende mennesker, der får ting gjort og kan skabe forandringer – samtidig må de også være gode på ”scenen”.

”Tidligere arbejdede jeg for Mars Confectionery som sælger, og jeg så min chef to gange om måneden – det her var før mail og mobiltelefoner. Jeg kan huske, at min chef altid sagde til mig, at jeg skulle sende ham en memo hver uge med titlen: Se, hvad jeg har gjort. Han forklarede, at han jo ikke arbejdede sammen med mig hele tiden, men at han gerne ville se alle de gode ting, jeg gjorde – så han bad mig om at fortælle ham det,” skriver Colin Shaw og fortsætter med at fortælle, at han hver uge skrev en memo med de vigtigste punkter fra ugen.

”Nogle gange skrev chefen tilbage og lykønskede mig, nogle gange sendte han min memo videre til sin egen chef, som så skrev til mig om, hvilket godt arbejde jeg havde lavet. Det motiverede mig til at arbejde mere og gøre det bedre. Han kendte jo til mine resultater, og så begyndte jeg at blive forfremmet,” lyder det fra Colin Shaw, der fortsætter:

”Da jeg fortsatte min karriere, fortsatte jeg med at bruge denne strategi: Gør dit arbejde godt, og fortæl så folk om det. For mig er det hemmeligheden bag at blive forfremmet. Alt for mange tror, at verden er et ærligt og retfærdigt sted, og hvis de gør deres arbejde godt, blive de automatisk forfremmet,” siger Colin Shaw, der altså selv falder ind under typen Abe Lincoln og er den, han anbefaler, hvis du vil forfremmes og tjene flere penge.

Udvikl dine evner, hvis du vil være leder

Ifølge Birgitta Reinfeldt, der har 25 års erfaring med rekruttering af chefer og er direktør i konsulentvirksomheden Fundo Ledarskab i Sverige (Lederne, 2010), skal man have god selvindsigt og forstå, hvem man er, hvis man vil være chef på højt niveau. Derudover mener hun, at man skal have en stærk samarbejdsevne. Ifølge Lederne anbefaler Birgitta Reinfeldt, at du skal udvikle disse evner, hvis du vil avancere:

Formå at sige nej

Mange chefer er meget sociale og synes, det er godt med relationer. Øv dig i at skelne mellem, hvilke mennesker du passer godt sammen med, og hvilke mennesker som dræner dig for energi. De folk, som stjæler din energi, skal du sige nej til.

Selvindsigt

Chefer, som vil avancere til de højeste poster må vide, hvordan de opfattes af andre, specielt i forbindelse med at stå foran en stor gruppe. Hvis du er usikker, kan du tage et retorikkursus. Her kan du lære at bruge dit kropssprog, og hvordan du bruger din personlighed til at skabe tillid og troværdighed.

Lav alliancer

Det er ensomt på toppen. Du bør netværke mere og lave stærke alliancer for at gennemføre dine beslutninger. Ifølge Birgitta Reinfeldt er det først og fremmest kvinder, som skal øve sig på dette. Det første skridt kan være at få en mentor og lade ham eller hende træne dig i, hvad du skal gøre for at nå toppen.

Klare mål og værdier

Vil du gerne forfremmes, skal du være klar over, hvad du vil opnå i dit nye job. Det er også en god idé at reflektere over din hidtidige karriere. Har du haft styr på egne jobvalg, eller er du altid blevet ”budt på”? Hvis du påtager dig en ny chefrolle, bør den være på linje med dine værdier og dit potentiale.

Er du klar til at gå efter at blive forfremmet? Ifølge Colin Shaw skal du altså finde ud af, hvilken type du er - og han ser altså Abe Lincoln som den foretrukne, og samtidig skal du som Birgitta Reinfeldt lære dig selv og dine værdier rigtig godt at kende.

Læs også