Jobsamtale Jobsøgning

Guide: Job­sam­ta­ler i ar­bejds­ti­den

En tur til tandlægen kan dække over mange ting. Det kan for eksempel betyde, at du har en jobsamtale midt på dagen, som du ikke har lyst til at involvere din nuværende chef i. Men hvilke konsekvenser kan det have at gå til samtaler i arbejdstiden?

Kia Dollerschell er advokat med speciale i arbejds- og ansættelsesret, og hun har blandt andet udgivet en bog om bortvisninger fra arbejdspladsen. Hun understreger, at det kan få store konsekvenser at lyve for sin chef for at tage til en samtale i arbejdstiden.

”En hvid løgn er stadig en løgn, så selvom du tager fri og siger, du skal til begravelse eller tandlæge, så kan tilliden mellem dig og din arbejdsgiver være bristet, men det er svært at sige, om vi er på advarsels- eller bortvisningsstadiet,” siger hun.

Claes Nørskov er Senior Partner og Administrerende Direktør i rekrutteringsbureauet Influate. Han anbefaler, at man forsøger at få flyttet sin samtale til uden for arbejdstiden, da der ellers kan opstå uforudsete komplikationer.

”Jeg har hørt om et eksempel, hvor en medarbejder lagde sig syg for at gå til et interview men mødte sin chef, som var til samme samtale. I det tilfælde er det nok bedst, at begge parter holder tæt,” siger han.

Tag fri

En bedre mulighed kan være at tage en fridag. Kia Dollerschell forklarer, at tandlægehistorierne er et brud på loyalitetsprincippet, og kan blive et problem.

”Man er nødt til at spille med åbne kort eller helt at lukke kortene og tage fri uden at sige grunden,” siger hun.

Hun oplever, at folk ofte roder sig ud i forklaringer, der kan give problemer.

”Spørger arbejdsgiveren mod forventning, hvad du skal på din fridag, så er det op til dig, om du vil stikke en hvid løgn om fx at skulle hjælpe en veninde med at flytte. Men jeg synes ikke, du skal gøre det for dramatisk,” siger hun.

Claes Nørskov tilføjer:

”Mange har jo fleksible job nu, og siger bare de går lidt før, har sygt barn eller arbejder hjemme osv., og så tager de samtalen i løbet af dagen,” siger han.

Konfliktsky chefer

Hverken advokaten eller headhunteren har kendskab til, at der er ført sager mod medarbejdere, der har løjet om, hvor de var i forbindelse med en jobsamtale.

”Ledere er jo også bare mennesker, og måske har de ikke lyst til at tage konfrontationen,” forklarer Claes.

Og Kia uddyber:

”Arbejdsgiveren har måske selv lukket øjnene for det samme problem, da han fik medarbejderen fra et andet firma, så spørgsmålet er om arbejdsmarkedet ikke lukker øjnene for det her,” siger hun.

Begge understreger dog, at man ikke har ret til at gå til samtaler i arbejdstiden, hvis man er i uopsagt stilling.

”Den helt kolde jura er, at samtaler skal du klare uden for arbejdstiden. Det er bortvisningsgrund, hvis du lægger dig syg og ikke er det,” siger Claes Nørskov.

Note

En undersøgelse foretaget af Megafon for FDIM (2012) viser, at kun 10 procent, af de der overvejer at søge nyt job, fortæller det til deres chef.

Læs også