Har du lige fået børn og vil derfor gerne skrue ned for din arbejdstid i barnets første leveår, så er det som del af et pilotprojekt blevet muligt inden for sundheds- og omsorgsområdet i Københavns Kommune. Muligheden gælder både for det administrative personale og blandt social- og sundhedsassistenterne. Det skal ifølge borgmesteren for sundheds- og omsorgsområdet i Københavns Kommune, Ninna Thomsen (SF) give medarbejderne mulighed for at skrue op og ned for deres arbejdstid afhængigt af deres aktuelle livssituation, fremgår det af en artikel på Djoefbladet.dk.
I Djøf er tillidsrepræsentant i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i princippet positiv:
”Det er altid interessant, når der forsøges at tænke arbejdstid anderledes, ikke mindst for de af os, som skal være rigtig mange år på arbejdsmarkedet,” siger Cecilie Schierbeck og tilføjer på Djoefbladet.dk, at rigtig mange Djøf’ere arbejder meget og under et stort tidspres.
”Det er ikke sundt, og vi ser, at kolleger bliver overbelastede og nogle gange udvikler stress. Hvis man tænker på arbejdstid på en ny og kreativ måde, så der kommer en bedre balance mellem arbejdsliv og privatliv, er vi meget åbne over for det,” lyder det fra Cecilie Schierbeck på Djoefbladet.dk.
Muligheden findes allerede
Ifølge Københavns omsorgs- og sundhedsborgmester, Ninna Thomsen (SF), findes muligheden for at skrue op og ned for arbejdstiden allerede i de gældende overenskomster, men hun mener slet ikke, at muligheden bliver brugt nok – hun vil ifølge Politiken gøre fleksible arbejdstider til en bærende del af den kommunale arbejdskultur:
”De fleste af os har en utrolig konservativ oplevelse af arbejdstid, både på det offentlige og private arbejdsmarked. Vi bliver ansat i et bestemt antal timer om ugen, og det følger de fleste af os så slavisk, til vi går på pension. Men der er masser af situationer i livet, hvor vi har brug for en anden balance mellem arbejdsliv og privatliv. Og vi vil gerne skabe et system, hvor det er helt naturligt og helt i orden, at arbejdstiden svinger hyppigt gennem arbejdslivet,” siger borgmesteren til Politiken.dk
Det er dog ikke alle, der er helt lige så glade for den nye mulighed, der startede efter sommerferien.
Vanskeligt at få fuldtidsjob
Ifølge Politiken.dk vil mange syge- og hjemmehjælpere og SOSU-assistenter gerne have et fuldtidsjob, fortæller FOA’s næstformand, Mona Striib.
Så selv om nogle Djøf’ere formentlig gerne vil have nedsat arbejdstid, er det altså ikke sikkert, at det samme gør sig gældende for social- og sundhedsassistenterne:
”Mange kommunale arbejdsgivere vil hellere have flere hænder i færre timer, så deres normeringer ser bedre ud. Derfor er det faktisk vanskeligt at få et fuldtidsjob. Men det betyder jo, at vores medlemmer løber endnu stærkere for at nå det hele inden for den kortere arbejdstid. Det betyder også, at nogle er nødt til at passe flere job for at få det hele til at hænge sammen. Er man deltidsansat store dele af livet, er det jo begrænset, hvor meget man kan nå at spare op til pensionen,” siger Mona Striib til Politiken.dk
Ifølge TV2 Nyhederne er det - hos Københavns Kommunes Sundheds- og Omsorgsforvaltning - flere end halvdelen, som er deltidsansatte og arbejder under 37 timer om ugen.