KarriereOpsigelseØvrigt

Fra ledig til selv­stæn­dig

51-årige Ida Bonnevie, der er uddannet healings- og samtaleterapeut og inden for journalistik og kommunikation, sagde sit kommunikationsjob op i september 2010, fordi hun simpelthen trængte til luftforandring. Hun regnede med, at det ville være nemt at finde et nyt job, men der tog hun fejl. Efter en ledighedsperiode på to år, er hun nu startet som selvstændig og tilbyder både behandlinger og kommunikation.

Ida Bonnevie havde det trygt og godt i Friluftsrådet, hvor hun arbejdede med kommunikation, og hun var rigtig glad for sin arbejdsplads, hvor hun de seneste 20 år havde mødt ind hver dag. Alligevel var der noget, der nagede hende; hun trængte til at flytte hjemmefra, som hun siger, for Friluftsrådet var virkelig blevet til hendes anden familie.

”Jeg trængte til, at der skulle ske noget andet, så i september 2010 stoppede jeg uden at have et andet job på hånden. Jeg havde aldrig prøvet at være ledig før, så i starten var det meget grænseoverskridende. Jeg havde jo tjent mine egne penge, siden jeg var 12 år, så det i sig selv var en helt ny verden,” siger 51-årige Ida Bonnevie, der naturligt har fulgt debatten om de mange dagpengemodtagere, der i starten af 2013 risikerer at blive smidt ud af dagpengesystemet.

Hun risikerede nemlig at blive en af dem. Undervejs i ledighedsperioden har hun dog aldrig følt sig isoleret eller uden for samfundet, for hun har siddet i mange frivillige bestyrelser – og samtidig søgt på livet løs efter et arbejde – og desuden haft nogle vikariater undervejs. Jobbet kom bare ikke.

”I efteråret tænkte jeg, at nu var det på tide at blive selvstændig. Vi har kun et hjemmeboende barn nu, så min verden ville ikke falde sammen, hvis det ikke kom til at gå så godt i starten. Det ville være mere tilfredsstillende at få løn for det arbejde, jeg laver end at smide det direkte i skraldespanden, som jeg har gjort, når jeg har brugt måske 20 eller 50 timer, hver gang jeg har søgt et job. Det tager lang tid at blive klogere på virksomheden, skrive ansøgningen og måske forberede sig til samtaler og tests. Så kunne det godt være, at jeg i starten ville tjene mindre i kroner og øre end at være på dagpenge, men det ville være meget mere tilfredsstillende.”

Slap for konstant dårlig samvittighed

Da hun meldte sig ud af arbejdsløshedskøen, var det ikke kun med udsigt til en mere ustabil indkomst på kontoen hver måned – hun kom til at slippe for den konstant dårlige samvittighed over, hvorvidt hun gjorde nok i forhold til at få et arbejde.

Nu har hun været selvstændig i en måned med Klinik Bonnevie, hvor hun blandt andet tilbyder afspændende massage, healingsmassage, samtaleterapi og kommunikation og journalistik. Den måned har hun haft rigtig travlt med både kommunikationen og behandlingerne.

”Da jeg først havde truffet beslutningen om at blive selvstændig, væltede det ind med forespørgsler og folk, der ville have tilbud,” siger Ida Bonnevie og tilføjer, at hun nu skal til at blive klogere på, hvordan man driver virksomhed; få styr på, hvad der skal moms på – og sætte pris på sig selv.

Ida Bonnevie uddannede sig i 2005 til healings- og samtaleterapeut i sin fritid, mens hun arbejdede hos Friluftsrådet. Hun havde altid interesseret sig for massage og alternative behandlingsmetoder, så det måtte hun prøve af.

Hun er glad for, at hun selv meldte sig ud af dagpengesystemet, inden at systemet fortalte hende, at hun skulle ud.