Øvrigt

40.000 flere højtud­dan­ne­de i virk­som­he­der­ne

De fleste små og mellemstore virksomheder ved, at det giver god mening at ansætte akademikere, men mange er pressede af krisen og har ikke overskud til at benytte den eksisterende videnpilotordning. Djøf og Håndværksrådet foreslår en ny ordning, der kan skabe op til 40.000 akademikerjobs i virksomhederne.

”Vi skal påvirke hinandens mindset og koble til hinandens virkelighed.” Sådan siger beskæftigelseschef i Djøf, Gert Nielsen, om bestræbelserne på at bygge bro mellem jobsøgende akademikere og små og mellemstore virksomheder. Djøf bruger forskellige redskaber for at bane vejen for, at højtuddannede og små og mellemstore virksomheder bliver matchet.

Gevinsten for de arbejdsløse akademikere giver sig selv. For virksomhederne betyder højtuddannet arbejdskraft ifølge Gert Nielsen, at de opnår mere overskud, får en sundere økonomi og ansætter flere ufaglærte og faglærte medarbejdere.

Og selvom otte ud af ti – eller 130.000 – små og mellemstore virksomheder stadig ikke har akademikere ansat, lykkes bestræbelserne med at nedbryde barrierer og skabe frugtbare forbindelser løbende:

”Der er helt klart sket en udvikling i mindre virksomheder hen imod, at det giver mening at ansætte akademikere. ”Hvad skal vi med sådan én?”-holdningen er på retræte,” siger Gert Nielsen og tilføjer:

”Da Dansk Industri for nyligt holdt konference om små og mellemstore virksomheder, opfordrede direktøren i sin tale direkte til at bruge videnpilotordningen. Det er noget, der gør indtryk på virksomhederne. Og det viser, at DI og Djøf er enige om, hvordan man kan skabe mere overskud i virksomhederne.”

Speeddating og populære piloter

Djøf arrangerer busture og speeddating-arrangementer rundt om i landet, hvor lokale virksomheder mødes med akademikere til en snak om, hvad de kan bruge hinanden til. Desuden afholder Djøf såkaldte case-competitions, hvor kandidater får mulighed for at byde ind med forslag til løsninger på virksomhedernes konkrete udfordringer og problemstillinger inden for eksempelvis forretningsudvikling, marketing, eksport og økonomi.

Et af de redskaber, som blandt andre Djøf bruger, når virksomheder og højtuddannede skal matches, er videnpilotordningen, hvor en virksomhed kan få op til 150.000 kr. om året i tilskud til løn til en akademiker, der bidrager til et konkret vækst- eller innovationsprojekt.

Videnpilotordningen er blevet en markant succes, og det eneste problem er, at pengekassen med jævne mellemrum løber tør, så der mangler midler i ordningen til at ansætte de folk, som virksomhederne efterspørger. Gert Nielsen uddyber:

”Som det er nu, finder ministeren nogle ekstra millioner af og til, når pengene er ved at være brugt op – men det bliver meget stop-and-go, og det gavner ikke ordningen, hvis firmaerne er usikre om bevillingerne.”

Behov for nye redskaber

Selvom bedre og mere stabile bevillinger til videnpilotordningen ville gøre underværker, er der stadig brug for nye redskaber til at gøre virksomhederne interesserede i den højtuddannede arbejdskraft, fortæller Gert Nielsen:

”Mange små og mellemstore virksomheder er pressede på grund af krisen og hænger med neglene i bordkanten, og så er der ikke overskud til for eksempel at udvikle og eksekvere strategier for nye kunder, produkter eller markedsføring. Så selvom videnpilotordningen giver et godt tilskud til lønnen, er det ikke alle, der er klar til at benytte sig af den,” siger Gert Nielsen og tilføjer, at det heller ikke er alle virksomheder, der har et konkret og veldefineret projekt klar, som videnpilotordningen kræver.

Gert Nielsen fortæller, at Djøf i samarbejde med Håndværksrådet foreslår en såkaldt vækstspireordning, hvor virksomheder i 12 uger kan ansætte en akademiker og få 25.000 kr. om måneden i tilskud. Ordningen indebærer, at virksomheden derefter ansætter medarbejderen i en ordinær stilling eller forbereder en ansøgning til videnpilotordningen.

”Djøf og Håndværksrådets undersøgelse viser, at der er et potentiale på mellem 7.000 og 40.000 job for højtuddannede. Hvis vækstspireordningen bliver en realitet, så vil den, sammen med videnpilotordningen, være et utroligt godt redskab at have i hånden, når vi møder virksomhederne,” fortæller Gert Nielsen.

Han tilføjer, at samtidig med at virksomhederne får øjnene op for de højtuddannedes evne til at skabe overskud i hverdagen og på bundlinjen, er det lige så vigtigt, at de jobsøgende akademikere bliver klar over, at der ligger et stort jobpotentiale i de små og mellemstore virksomheder.