KarriereØvrigt

Fjern din frygt med ef­ter­ud­dan­nel­se

Befinder man sig i toppen af dansk erhvervsliv, kan det være svært at finde et tilsvarende og ikke mindst lige så godt lønnet job, hvis virksomheden for eksempel går konkurs. Hver fjerde leder frygter, at det kan være svært at finde et tilsvarende job. Du kan dog minimere din frygt ved at efteruddanne dig og være parat til situationen, hvor du pludselig står uden din lederstilling.

”Mange ledere frygter, at det bliver svært at find et tilsvarende job, hvis de pludselig mister det nuværende. Det understreger betydningen af, at ledere løbende prioriterer at uddanne og dygtiggøre sig.”

Sådan lyder det fra direktør hos Lederne, Vibeke Skytte, i en klumme i Berlingske, som man også kan finde på Lederne.

Selv om hun melder om, at der er tegn på, at krisen er ved at være ovre, og man svagt kan ane, at ledigheden blandt ledere falder svagt, så er hver fjerde, ifølge en undersøgelse fra Lederne, alligevel bange for, at det kan blive svært at finde et nyt og tilsvarende job, hvis den virksomhed, de arbejder i, drejer nøglen om. I undersøgelsen kan man se, at 24 procent af lederne mener, at det ”i høj grad” vil være vanskeligt at finde et tilsvarende job, omkring halvdelen tror, at det ”i nogen grad” vil være vanskeligt, mens de resterende 29 procent vurderer, at en lukning ikke vil give problemer med at sikre sig et nyt, tilsvarende arbejde.

”Når så mange ledere føler sig usikre på, hvad der vil ske karrieremæssigt, hvis deres virksomhed lukker, afspejler det først og fremmest to ting: Dels nødvendigheden af løbende videreuddannelse, dels at alt for mange fastholder samme job, branche og/sektor gennem et helt arbejdsliv. De to ting hænger snævert sammen, for uddannelse åbner døre – både i relation til dér, hvor lederen er nu og her, men absolut også i forhold til at komme videre i karrieren i anden branche eller sektor. Og i min optik hersker der ingen tvivl om, at det er et must, at man som leder hele tiden sørger for at vedligeholde sine kompetencer, så man ikke står på bar bund, hvis arbejdspladsen eller jobbet pludselig forsvinder,” lyder det i Vibeke Skyttes klumme.

Lederne betaler selv

I en artikel i Børsen i november 2011 kunne man læse, at ledere de seneste år er begyndt at betale for deres egen efteruddannelse, fordi virksomhederne ikke længere åbner så let for pengepungen, der er rettet mod efteruddannelse. Ifølge AVT Business School er det en tendens, der er dukket op i Danmark inden for de seneste år.

”Uddannelseskronerne sidder ikke længere så løst i virksomhederne som før. Derfor er det mit indtryk, at der er mennesker, som har truffet en beslutning om, at det er noget, som de vil gøre for sig selv eller deres virksomhed. Hvis man ser på udviklingen inden for de seneste fem år, vil man kunne få øje på en markant stigning,” siger Christina Hvid, administrerende direktør for AVT Business School – til Børsen.

I efteråret 2012 starter AVT Business School kurset Advanced Management Program som det første af sin slags i Skandinavien. Inspirationen er hentet i udlandet, hvor erfarne topledere – ofte med en MBA i bagagen – har savnet efteruddannelse. Jobindex.dk har tidligere talt med Christina Hvid om uddannelsen, og hun har selvfølgelig haft finanskrisen med i sine overvejelser, når nu den bliver lanceret, mens mange stadig taler om finanskrise.

”Det er selvfølgelig noget, vi har tænkt over, da vi designede programmet for et lille år siden, selv om det ikke så lige så sort ud, som det gør nu. De undervisere vi har på programmet vil tage finanskrisen med ind i deres undervisning og fokusere på, hvordan man skaber udvikling i krisetid,” siger Christina Hvid i artiklen på Jobindex.dk og tilføjer:

”Nogle gange er der brug for nye ledere til nye tider, men man har også brug for stabilitet. Derfor står du rigtig stærkt, hvis du har en leder, der kan udvikle sig og tilpasse sig markedssituationen, og derfor har ledere også brug for at blive tanket op og blive inspireret.”