CV

4 myter om, hvordan dit CV bliver tolket

HR-chefen i interesseorganisationen Lederne afviser myterne om, hvordan dit CV bliver læst og tolket.

Du har sikkert hørt dem. Myterne om, hvordan dit CV bliver ikke alene læst, men også tolket af ansættende ledere. Vi satte os for at undersøge, om der er noget om snakken. Hos Marianne Søgaard, HR-chef i Lederne, spurgte vi ind til nogle af de florerende myter. Ifølge Marianne er det altid kompetencerne, lederne går efter, når de skal ansætte nye medarbejdere.

Der er huller i CV’et

Det er en udbredt antagelse, at hvis der er perioder uden ansættelser på CV’et, så har man et forklaringsproblem. Ifølge Marianne er det ikke et problem, men det handler om at fortælle historien bag, og ofte er der en god forklaring på hullerne i et CV.

”Det er kompetencerne, der er vigtige. Men det er klart, jo længere sådan en periode har været, jo flere spørgsmål vil der være,” siger Marianne.

Du har været ansat det samme sted i mange år

En anden myte er, at man ikke kan finde ud af at tilpasse sig en ny virksomhed, hvis man har været mange år i den samme.

”Det diskvalificerer heller ikke. Men det er klart, har du siddet i samme stol og kopieret i 15 år, så vil man kigge i kompetencerne og sige ’hvad har du lavet’ – på det personlige og faglige plan,” siger hun.

Nyuddannede? Nej tak, vi vil have en, der har erfaring

Nogle har sikkert også hørt om myten, at ledere vil have en medarbejder, der har haft et job før. Eller at de ikke vil have en kollega, der ikke tidligere har haft et job. Ifølge Marianne bør man tage sig en strategisk overvejelse omkring, hvad man har brug for i virksomheden.

”Det kommer an på hvilke kompetencer, man har brug for. Nogle gange skal virksomhederne jo have nogen, der bliver lært op, og der kan det være smart med en nyuddannet, som synes, det er sjovt og spændende og nyt med alle opgaver, sammenlignet med en, der har været på arbejdsmarkedet i 10 år,” siger Marianne.

At steppe ned fra lederrollen

Hvis man har haft en ledende stilling med personaleansvar og derefter søger et job uden lederansvar, råder Marianne igen til, at du forklarer historien bag.

”Angsten er, hvad du kommer med for en dagsorden. Men hvis der er en god forklaring, fx at du vil arbejde med det, du synes er sjovt eller ikke gider ledelse, så er det ikke et problem,” siger Marianne.

Det kan du gøre:

  • Forbered dig, læs bag om jobannoncen og sæt fingeren på, at du har kompetencerne til at udføre jobbet.
  • Omstrukturer dit CV til at fokusere på kompetencer i stedet for den klassiske kronologiske orden.
  • Fortæl din historie til interviewet, men vær samtidig ærlig.
Få en CV-profil på Jobindex