”For Jan S. Hummer er alder ingen hindring – for noget som helst. Også selv om han fylder 75 år i morgen. Han orker ganske enkelt ikke at sætte sig passivt hen, men insisterer fortsat på at være med, hvor det sner. Multiiværksætteren med den smittende entusiasme, der begyndte sin ”karriere” som syvårig som 1. messedreng ved den katolske domkirke,” skriver Berlingske i forbindelse med Jan S. Hummers 75 års fødselsdag i januar i år.
Mange virksomheder vil sikkert være imponerede over iværksætter-iveren, og lige så mange vil sikkert kunne tage ved lære. Jan S. Hummer er uddannet civilingeniør og har sat indtil flere nyskabende virksomheder i verden – mange af dem med tilknytning til den maritime verden. Ifølge Berlingske har han senest etableret virksomheden Bawatt A/S, som er førende inden for rensning af forurenet, maritimt ballastvand fra skibene.
Han har tidligere været ansat og udstationeret i Holland og i Kuwait for henholdsvis Shell og Haldor Topsøe. Senere satte han sig godt til rette i ledende stillinger i ISS og ØK, inden han i 1980 blev direktør i Pasilac – en del af det daværende Danske Sukkerfabrikker. Men så begyndte iværksættergenet at røre på sig, og han købte den konkurstruede virksomhed Toftejorg. Ifølge Vækstfondens hjemmeside overtog Jan S. Hummer i 1985 Toftejorg, som dengang primært fremstillede systemer til at rense tankskibe:
”Med en baggrund inden for olieindustrien, hvor olietanke hidtil var blevet rengjort manuelt, fandt Jan Hummer imidlertid ud af, at ét af Toftejorgs produkter, et roterende jethoved, efter en del videreudvikling også med fordel kunne anvendes på land. Den hidtidige metode til at rense olietanke var langsom, besværlig og farlig. Der var derfor potentiale i at udvikle en teknologi, som med et roterende rensehoved i tanken kunne udføre processen automatisk. Jan Hummer lånte, via Toftejorgs datterselskab Oreco, lidt over seks millioner kroner til det fortsatte udviklingsarbejde. Det var med til at skabe grundlaget for et markant vækstforløb.”
Væsentlig tidsbesparelse
”Tidligere tog det mellem en og tre måneder at rengøre en råolietank. I dag kan det samme arbejde udføres på en uge ved at anvende Orecos Blabo System. Ud over de miljø- og sikkerhedsmæssige fordele medførte udviklingen af teknologien således en væsentlig tidsbesparelse,” forklarer Jan S. Hummer på Vækstfondens hjemmeside, hvor det også fremgår, at han i 2003 solgte Toftejorg til Alfa Laval-koncernen, som stadig anvender Toftejorgs navn, når de 60 ansatte i Ishøj producerer og markedsfører de roterende jethoveder.
Da Jan S. Hummer afhændede Toftejorg til Alfa Laval, blev Oreco ikke solgt med – og selskabet er i dag ejet af DEI, Otto Mønsted Fonden og Jan S. Hummer i fællesskab – og har ifølge Vækstfonden siden fået en solid international position inden for rensehoveder til olietanke.
Efter etableringen af Oreco og Toftejorg startede han virksomheden ISO-MIX, som dog også er solgt nu. Tilbage i 2003 skrev Ingeniøren om Iso-Mix, der betegnes som en ”revolution i den bioteknologiske verden".
Iso-Mix er et af den slags produkter, som uvilkårligt får en til at sige: ”Jamen, hvorfor er der dog ingen, der har fundet på det før?”. Konkret handler det om et roterende jethoved, der normalt bruges til rensning af store tanke – og som ved en snild hjernes mellemkomst pludselig bliver til et revolutionerende effektivt blandingsaggregat til alle former for bioreaktorer i den kemiske industri, fødevareindustri eller medicinalindustrien.
Selv sagde Jan S. Hummer i artiklen: ”Faktisk er det, som om vi kun er ved en begyndelse af at erkende, hvor mange anvendelsesmuligheder, vores Iso-Mix-teknologi egentlig har. For eksempel viser det sig, at den også er virkelig effektiv til at fjerne ilt fra vand, som man har behov for i bryggerindustrien.”