JobglædeJobsøgning

Er din krop også klar til jobbet?

Oppe i din hjerne er du formentlig fuldstændig stålsat; du skal bare have jobbet. Men hvad med din krop? Udstråler den også, at du er klar til at få og udføre jobbet?

Når du giver det første håndtryk til jobsamtalen, møder din potentielt kommende arbejdsgiver så en hånd og en krop, der har motioneret og været i kontakt med sig selv den seneste uge – eller bærer den mere præg af at have været inaktiv? Forskellen er enorm, ifølge Sara Beck, der har udviklet træningskonceptet Back to Nature og er forfatter til bogen ”Dit Suveræne Liv. Bedre form – mere sanselighed – dybere glæde.”

”Det er vigtigt, at man ikke bliver en sofakartoffel og bliver led og ked af sig selv. Hvis man motionerer, vil det betyde noget for ens udstråling, fordi man øger sin energi, og den kan man kanalisere ud, så man får en stærk udstråling og en anden slagkraft i forhold til ens fag, når man skal til jobsamtale,” siger Sara Beck og henviser til, at undersøgelser viser, at fast træning i en periode påvirker ens humør i positiv retning.

”Ens humør er altafgørende i forhold til den personlige udstråling, man har. Det gælder også, når det kommer til ens kropsholdning, som spiller en rigtig stor rolle i mødet med andre mennesker. Der er ingen undersøgelser, der viser, at det har en direkte effekt i forhold til ens muligheder for at få et job, men jeg kan ikke forestille mig andet end, at en god energi i kroppen og en rank kropsholdning vil have en afsmittende effekt på ens jobmuligheder,” siger Sara Beck.

Start med en gåtur om dagen

Er man slet ikke aktiv i løbet af dagen, og er det længe siden, man har været det, så anbefaler Sara Beck, at man starter med at gå en tur hver dag og fokuserer på ens åndedræt, mens man går.

”Lad samtidig tankerne komme og gå. Når du kommer hjem, kan du skrive et par ord ned om dine tanker og om, hvad turen gav dig. Når man er jobsøgende, så kan det for nogen være en hård situation at være i, hvor der ikke er plads til mange kreative tanker. De kan komme, når man går en tur, og så kan man måske få idéer, som man ellers aldrig var kommet på – også i forhold til ens jobsøgning. Måske kunne man vinkle sin ansøgning på en helt anden måde, måske kommer man i tanke om en person i ens netværk, der kan være indgangen til et job,” siger Sara Beck og tilføjer, at det at gå en tur er meget tilgængeligt og dermed nemt for alle.

Har man lyst til at øge aktivitetsniveauet, kan man for eksempel begynde at løbe.

”De fleste mennesker ved godt, at motion er sundt, men der er meget stort fokus på, at det er knyttet til vægttab. Der er ikke så mange, der direkte tænker over, at motion er et redskab til at skabe kontakt til kroppen, og det er et overset træningsgode. Den kontakt kan hjælpe en, når man bliver usikker, for eksempel når man skal ind til en jobsamtale – ganske enkelt fordi man kender sin krop bedre,” siger hun.

Få styr på åndedrættet

Åndedrætsøvelse

Kom i kontakt med din egen krop med denne lille åndedrætsøvelse:

  • Fokusér på dit åndedræt
  • Træk vejret dybt ned i dine lunger – mærk hvordan brystkassen udvider sig og pust langsomt ud
  • Mærk hvordan brystkassen bliver mindre – og fyld igen lungerne med luft
  • Vær opmærksom på, hvor meget luft du trækker ned i lungerne og pust al luften ud, til der ikke er mere tilbage
  • Fortsæt 10 gange
  • Det tager under et minut – men effekten? Den varer lang tid…

Kilde: Sara Beck.

Har man sin basistræning på plads med en gåtur hver dag eller lignende, så råder Sara Beck til, at man benytter sig af en åndedrætsøvelse til at få styr på sin nervøsitet inden en jobsamtale.

”En jobsamtale vil for næsten alle skabe en vis form for spænding, inden man skal ind og præstere sit allerbedste. At fokusere på sit åndedræt kan være med til at bringe ens stressniveau ned og gøre ens tanker mere fokuserede, når man skal ind til samtalen. Lav øvelsen lige inden du skal ind, men husk at du ikke bare kan lave den uden forudgående motion og træning,” siger Sara Beck.

Hun råder til, at man, så snart man bliver ledig, får en god rutine, så man kommer ud at gå hver dag allerede der, fordi det kan være svært at komme i gang, hvis man først har været ledig nogle måneder uden at lave noget aktivt. Dog er det slet ikke umuligt at komme i gang, understreger hun – netop fordi en rask gåtur som nævnt er så let tilgængelig.