CV

Ekspert: Et rodet CV udelukker dig fra job­sam­ta­len

Har du et langt, uoverskueligt og rodet CV, bliver din ansøgning aldrig læst. Brug din energi på at lave en stram og informativ oversigt, lyder det fra eksperten.

Pia Hylle Kjelgaard har set på tusindvis af CV’ere i løbet af sine år som rekrutteringskonsulent i Jobindex. Hendes bedste tip lyder på overskuelighed i CV’et.

"Når jeg ser på et CV, vil jeg gerne have, at det er struktureret og ”rent”, så jeg hurtigt kan få et godt overblik. Det skal være kort, indholdsrigt og målrettet i forhold til det pågældende job," fortæller Pia.

Og hun bruger ikke lang tid på det. "Jeg bruger 1-2 minutter på et CV, og kun hvis CV’et er relevant, går jeg videre til at læse ansøgningen. Læser jeg ikke ansøgningen, kalder jeg helt sikkert heller ikke til samtale," fortsætter Pia.

Vær ikke for kreativ

Men det vigtigste er en passende længde og en god opstilling. "Et CV må godt fylde op til 3-4 sider. Og det må godt være smart lavet, eksempelvis hvis det er flot opstillet rent grafisk. Men det smarte må ikke overtage overskueligheden," uddyber hun.

Du skal derfor ikke blive alt for kreativ i præsentationen af dig selv.

"De dårligste CV’er er dem, hvor der ikke er skabt et overblik og ikke er en struktur," ifølge Pia.

Overblik, overskuelighed og passende informationsniveau

Overskuelighed kan man skabe ved hjælp af punktopstillinger eller kasser. Indholdsmæssigt anbefaler Pia at CV’et indeholder personlige kompetencer, faglige/erhvervsmæssige erfaringer samt uddannelse. Hun foreslår, at man også fortæller, hvad man kan af sprog, it-programmer og hvis man har nogle certificeringer, der er relevante for det job, man søger.

"Der er mange måder at gøre det på. Men jeg vil gerne se et tidsrum for ansættelsen og en titel. Jeg vil gerne se – kort, i stikordsform – hvilke opgaver eller ansvarsområder, de har siddet med," guider Pia.

"Det handler om branchekendskab, og om de kan løfte de opgaver og det ansvar, de skal have i deres nye job. Jeg behøver måske ikke se, at de havde deres første avisrute som 11-årig og samtlige job derefter i alle detaljer. Her skal man målrette sit CV og tilpasse informationsmængden til det job, man søger," fortæller hun videre om kandidaternes CV’er til de job, hun har medvirket til at besætte.

Foto og fritidsinteresser

"Det kan være en god idé at have et foto på sit CV, hvis man for eksempel søger et job, hvor man skal repræsentere virksomheden. Lad os sige, at man skal sidde i receptionen, og man er piercet og tatoveret i hovedet, så kan det være, at virksomheden ikke identificerer sig med den fremtoning."

Hun understreger dog, at hun ikke vælger til eller fra på baggrund af et foto, men hun har en klar holdning til det.

"Hvis du vil have foto på dit CV, så vælg et relevant foto. Ikke et, hvor du sidder og skåler til et middagsselskab. Men et foto er ligesom det med fritidsinteresser og den slags. Det ser jeg sjældent på, selvom det er med i CV’et. Man skal jo ikke ansætte folk på, hvad de laver, når de har fri," afslutter hun.

Ekspertens råd!

De bedste CV’er indeholder på en overskuelig måde:

  1. personlige kontaktdata på første side (navn, telefonnummer, adresse, mailadresse)
  2. ansættelser, herunder antal år, virksomhedsnavn, jobtitler og ansvarsområder
  3. uddannelse, herunder også fx praktik, hvis man er nyuddannet – hvis man er nyuddannet, foretrækker Pia dog at se uddannelse før erfaringer i CV’et
  4. sprogkompetencer, it-kundskaber inden for fx systemer og programmer samt relevante certificeringer inden for fx IT, projektledelse eller andre områder.

Læs også