Karriere Øvrigt

Efter fem år bør du overveje vi­de­reud­dan­nel­se

Er det mere end fem år siden, du tog din seneste store uddannelse, så bør du ifølge en karriererådgiver i Dansk Journalistforbund overveje videreuddannelse.

Det er ikke sikkert, at du selv sidder med den fornemmelse, men er det mere end fem år siden, du tog din seneste store uddannelse, så er saften på dette tidspunkt ved at gå af den. Det mener Jonas Thing, der er karriererådgiver i Dansk Journalistforbund.

”Så er det vigtigt at få suppleret sin faglighed med en ny faglig identitet. Når man har været i gang i nogle år, så er man mere klar i spyttet omkring, hvad man godt kunne tænke sig. Måske vil man gerne være chef, måske har man nogle huller i forhold til sit nuværende job, som kræver videreuddannelse,” siger han og tilføjer, at det selvfølgelig ikke behøver at være præcis fem år efter, at man stod med sit første uddannelsesbevis i hånden, at man begynder at videreuddanne sig, men omkring det tidspunkt og nogle år frem skal man ifølge ham overveje det.

Jonas Thing har en tommelfingerregel, der går på, at når man har været i gang en tredjedel af sit samlede arbejdsliv, så er det tid til at få papir på noget, der kan føre en videre. Når der så er gået en tredjedel mere, så mener han, at man igen skal kigge på videreuddannelse – og løbende krydre det med efteruddannelse, korte kurser, gå-hjem møder osv.

Du giver dig selv bedre muligheder

Han er sikker på, at man gør sine muligheder større, bedre og bredere på arbejdsmarkedet ved at få papir på sin videreuddannelse.

”Man får et salgsargument, som man ellers ikke har. Jobsøgning foregår ofte på papir, og der ser det godt ud, at man kan det, som ikke alle andre kan, så der er selvfølgelig noget signalværdi i det, men samtidig er det også vigtigt for en selv, at man nu ved, at man er i gang med at tage det næste skridt i sin karriere – at man nu bliver noget andet end den uddannelse, man oprindeligt tog,” siger Jonas Thing og opfordrer til, at man foretager en grundig research, inden man træffer sit endelige valg i forhold til videreuddannelse.

”Der er nogle, som vælger lidt for hurtigt ud fra en fin brochure fyldt med folk i lyseblå skjorte. Her skal man sørge for at træffe sin beslutning på et oplyst grundlag. Det er for eksempel væsentligt, hvem du kommer til at uddanne dig sammen med – vil det styrke dit netværk?”, siger han.

Videreuddan dig hvis du vil beholde jobbet

”Jeg oplever, at kommunikationsfolk generelt er rigtig gode til at gøre noget ved deres videreuddannelse, og de er i øvrigt også gode til at få det finansieret af deres arbejdsplads, og det er dejligt,” siger Jonas Thing, der sagtens kan forstå, at det kan være fristende at holde sig til kortere kurser og satse på efteruddannelse frem for videreuddannelse.

”Det er tidskrævende at videreuddanne sig, men samtidig tør jeg også godt skræmme folk lidt. Når vi her i Dansk Journalistforbund kigger på, hvem der først bliver fyret rundt omkring, så er det dem, der ikke har passet deres faglige udvikling, der bliver valgt fra. Så hvis man skal sige det helt kort, så er det en god idé at få videreuddannet sig, hvis man gerne vil beholde sit job,” lyder det fra Jonas Thing, der understreger, at videreuddannelse gælder for dem, der har nogle års erhvervserfaring.

Som karrierekonsulent taler han nogle gange med nyuddannede, der er i starten af deres karriere, og som gerne vil have yderligere papir på deres kompetencer, og dem råder han modsat til at få noget erhvervserfaring først. Som han siger, så er det fint med uddannelser, men erfaring og netværk trumfer det. Altid.