Jobsøgning

Du har fået nye ro­bot­kol­le­ger

Kommunerne indfører i højere og højere grad velfærdsteknologi som for eksempel spiserobotter og vasketoiletter.

I mange af landets kommuner får borgerne i dag spørgsmål som: Vil du vente på, at en SOSU-assistent har tid til at hjælpe dig med toiletbesøg, eller er det ok, at dit automatiske vasketoilet er syv minutter om at tørre dig bagi? Vil du mades eller have en spiserobot?

Ifølge Sune Buch-Sloth, der er velfærdsteknologikonsulent i Rødovre Kommune, vokser kataloget over velfærdsteknologiske muligheder år for år. Han nævner ifølge Djøfbladet den udskældte robotstøvsuger – der er et ikon på ”de kolde hænder” – og som er et billede på udviklingen.

”Robotstøvsugeren er blevet en hverdagsteknologi, der gennem de seneste fem år er blevet kraftigt forbedret. De nye modeller er laser- og kamerastyrede og gør godt rent. Generelt er mange løsninger nu så stabile og brugbare, at de kunne køres ud i drift uden problemer. Jeg bliver også ofte overrasket over, hvor mange gode nye løsninger, der dukker op,” siger Sune Buch-Sloth til Djøfbladet.

Omsorgsgivere kan noget andet

Tilbage i 2015 skrev to fremtidsforskere i Future Navigator, Louise Fredbo-Nielsen og Anne Skare Nielsen, i et indlæg på denoffentlige.dk, at omsorgsmedarbejderne vil blive mere værdsat end nogensinde før, efterhånden som fremtiden bringer robotter og andre former for virtuelt plejepersonale med sig.

”Robotter og computere kommer måske nok til at overtage mange arbejdsopgaver, men omsorgsgivere kan noget andet – de er gode til relationer, til omsorg og det er afgørende for at give borgerne den gode behandling og få os smidigt igennem systemet,” lyder det fra de to forskere på denoffentlige.dk.

De giver også et bud på 10 egenskaber, som fremtidens omsorgspersonale ikke kan undvære – en af dem er tender, loving care.

”Paradoksalt nok bliver disse egenskaber – i vores teknologiske højhastighedsverden – det mest afgørende. Fordi det menneskelige er så nemt at glemme, og der er så meget andet, der stjæler opmærksomheden. Når alt andet er kaos bliver ro, overblik, omsorg og empati eftertragtet. At vi husker hinandens navne og tager os tid til at lytte og lære. At sjælen kommer med, fordi man kan altså ikke blive ved med at udelukke sjælen fra behandlingen,” lyder det på denoffentlige.dk fra de to forskere, der konkluderer:

”Når ”alt” kan automatiseres bliver det præcist det, der ikke kan hældes på dåse, der kommer i højeste kurs. Så væk med papirerne og de uendelige møder og mus- og grus-samtaler, og kom tilbage til kernen, til vovemodet, til det der føles godt helt ind i sjælen, så du hver dag går hjem og tænker ”at være SOSU-assistent/sygeplejerske/pædagog er ren magi.”

På skolerne hvor SOSU-hjælpere og SOSU-assistenter bliver uddannet uddannes og efteruddannes der i den nye velfærdsteknologi. Det gælder ifølge magasinetpleje.dk også på SOSU-skolen i Aabenraa, hvor velfærdsteknologien er en markant del af pensum. Spiserobotter, vaske-tørretoiletter, medicindosering og forskelligt løfteudstyr findes i skolens såkaldte simu-lab.

Tidligere i år arrangerede de et interaktivt seminar for 100 eksperter i velfærdsteknologi – og en af dagene fik udviklere og producenter lov til at demonstrere ny velfærdsteknologi.

”Vi får mulighed for at lege med alt det nyeste, men først og fremmest bliver der forhåbentligt åbnet for tætte kontakter på kryds og tværs imellem industrien, forskningen, pleje- og sundhedssektoren og selv på skolerne,” sagde skolens projektchef, Louise Gerber til magasinetpleje.dk – i forbindelse med arrangementet.

Læs også