JobsamtaleJobsøgning

Det her bør du sige til job­sam­ta­len

Der er ting, der forbliver usagte; for eksempel hvad arbejdsgiveren overfor dig til din jobsamtale tænker at du bør sige eller signalere. Er du nysgerrig?

Arbejdsgiveren overfor dig er tavs og lytter, men han eller hun sidder måske og tænker på, hvilke råd du skulle have haft, inden du trådte ind i lokalet. Ifølge Jeff Haden, der er ghostwriter og foredragsholder i USA, er der ni ting, som arbejdsgiveren ville ønske, at han eller hun kunne fortælle alle kandidater, inden de gik ind til jobsamtalen, ifølge Inc.com:

Du skal være en, jeg kan lide at være sammen med

Det er måske indlysende, men det er også afgørende. Jeg vil arbejde sammen med mennesker, jeg kan lide, og som modsat også kan lide mig. Så jeg vil gerne have, du smiler, har øjenkontakt med mig og er entusiastisk. Det kan godt være, at du har gode kvalifikationer, men hvis jeg ikke synes, at det vil være en fornøjelse at arbejde sammen med dig, så vil jeg formentlig ikke ansætte dig.

Lad være med at sige med det samme, at du vil have jobbet

Jeg vil selvfølgelig gerne have, at du vil have jobbet, men ikke før, du ved, hvad jobbet indeholder. Måske vil jeg have dig til at arbejde 60 timer om ugen eller rejse i 80 procent af tiden, eller at du skal referere til en, som har mindre erfaring end dig. Så klap lige hesten… Lige meget hvor meget research du har lavet, så kan du ikke vide, om du vil have jobbet, før du ved mest muligt om det.

Du skal skille dig ud

Når jeg diskuterer potentielle kandidater med mit personale, så kan jeg referere til nogle kandidater som ”fyren med den bizarre mappe af rustfrit stål” eller ”kvinden, der dyrker triatlon”. Kort sagt, det kan være, at jeg husker dig på dine ”hooks” – om de så er tiltalende eller ej – så brug det til din fordel. Din hook kan være din påklædning, en interesse eller en udsædvanlig information om din opvækst eller karriere. En endnu bedre krog kunne være at fortælle om det projekt, du har klaret på den halve tid eller det store salg, du har lavet.

Du skal ikke være negativ

Jeg kan umuligt huske alt, hvad du siger, men jeg vil huske små brudstykker – specielt de negative – som de kandidater, der beklager sig over deres tidligere arbejdsgiver, kollegaer eller kunder. Husk, at jeg er helt klar over, at det her er lige som en first date, og jeg derfor ved, at jeg får den bedste version af ”dig”. Så hvis du allerede nu beklager og brokker dig, så vil du nok ikke være rar at have som medarbejder om nogle få måneder.

Du skal stille en masse spørgsmål om det, der virkelig betyder noget for dig

Jeg har brug for at vide, om jeg skal ansætte dig, men lige så vigtigt har jeg brug for at vide, at du er klar over, om det her job er rigtigt for dig. Så derfor skal du spørge om en masse: Hvordan du vil blive evalueret, hvad jeg forventer af dig osv. Du ved, hvad der gør arbejde meningsfuldt for dig – det gør jeg ikke – og du kan ikke finde ud af, om jobbet er noget for dig, med mindre du stiller spørgsmål.

Spørgsmålene skal dreje sig om arbejdet

Jeg ved godt, at du gerne vil have en positiv work-life-balance. Men lad alligevel være med at spørge om ferie-politik, og om det er okay at tage en halv time til frokosten hver dag ude i byen og så blive en halv time senere i den anden ende. Lad os først finde ud af, om du er den rigtige person til jobbet – så kan vi tale om det andet senere.

Jeg elsker, når du har et ”projekt” med

Jeg forventer, at du har lavet research på min virksomhed. For virkelig at imponere mig, skal du bruge den research til at beskrive, hvordan dine kvalifikationer kan bruges i den forbindelse. Husk på, hvordan jeg ser på det: Jeg skal betale din løn fra dag et, så jeg vil elske at se en direkte return of investment allerede den første dag.

Til sidst skal du spørge, om du må få jobbet – og jeg vil vide, hvorfor du vil have det

I slutningen af jobsamtalen skal du have en god fornemmelse af, om du vil have jobbet. Hvis du har brug for mere information, så sig det og find ud af, hvad du mangler for at træffe din beslutning. Hvis du ikke har brug for mere information, så gør, hvad gode salgsfolk gør: Spørg mig, om du må få jobbet. Jeg kan godt lide, at du spørger. Jeg vil gerne have, at du virkelig gerne vil have jobbet, men jeg vil også gerne vide, hvorfor du vil have det: Så fortæl mig hvorfor.

Du skal følge op – særligt hvis det er ægte

Alle arbejdsgivere vil gerne have en kort opsummering, eller i det mindste, at du lige siger, at du har værdsat mødet, og at du selvfølgelig vil svare på andre spørgsmål, hvis jeg har nogen. Det gør dig venlig, men det er ikke sikkert, at ”venlig” er nok til at adskille dig fra resten af kandidaterne. Jeg kan virkelig godt lide – og det er noget, jeg husker – hvis du følger op med noget, vi har snakket om. Måske har vi talt om kvalitet, og du kan sige, at du vil sende mig en kvalitets-checkliste, du har udviklet, som man ville kunne bruge i min virksomhed. Jo mere du har lyttet til vores samtale, jo lettere er det at finde på en god opfølgning på en naturlig måde. Husk; vi er ved at starte et forhold – og selv de mest professionelle forhold er baseret på ægte samspil.

Læs også