Øvrigt

Derfor kan kode-kurser skaffe dig drømm­ejob­bet

Programmering er nøglen til succes på fremtidens arbejdsmarked, mener en blot 23-årig iværksætter.

Der findes én sikker genvej til et nyt job. Og den hedder programmering. Sådan lyder det fra Zach Sims der er administrerende direktør og medstifter af den internetbaserede kodeskole Codecademy. På Codecademys hjemmeside kan alle tage gratis online-lektioner i programmering, og kurserne spænder fra de helt simple begynderkurser til de mere avancerede kurser.

Og i et interview med Wall Street Journal siger den blot 23-årige Zach Sims, at han mener, at programmeringsevner i dag giver en billet til et hurtigt kørende karrieretog og kan give dig en værdi, der svarer til den, som en universitetsuddannelse traditionelt set har haft.

"Programmering lærer dig at tænke"

Mange vil måske indvende, at programmeringsevner kun er relevante for et fåtal af alle jobsøgende.

Det synspunkt anfægter Sims dog. Han mener, at de fleste af os vil nyde godt af at lære at kode, fordi det ikke blot giver os en konkret færdighed, men samtidig også "lærer os at tænke":

"Det er akkurat, som når vi lærer matematik og engelsk. Sproget udstikker blot nogle rammer for, hvordan vi kan agere," siger han.

Zach Sims forklarer til Wall Street Journal, at det er komplekst at lære, hvordan man eksempelvis programmerer en smartphone, men at det er muligt at råde bod på det ved hjælp af Codecademys metode.

Codecademy tager ikke blot traditionelt undervisningsmateriale og genbruger det online. Det meste af Codecademys materiale er brugerskabt, og formidles via Codecademys egen metode, hvor indlæringen automatiseres og brydes ned i små, kort trin, som brugeren har mulighed for at gentage.

"Vi lærer folk en masse relevante færdigheder, og vi gør det på en måde, der adskiller sig fra, hvordan traditionel uddannelse fungerer i dag. Det er ikke for højtravende at forestille sig, at vi i fremtiden vil spare en masse mennesker for op mod 200.000 dollar i studiegæld og samtidig skåner dem fra job, som de ikke bryder sig om," siger Zach Sims.

Har 24 millioner brugere

Ved indgangen til december havde Codecademy, der blot har eksisteret i to år, 24 millioner unikke brugere, men indtil videre har Zach Sims ikke en klar plan for, hvordan siden skal tjene penge på at udbyde gratis kurser.

En oplagt mulighed er dog at bygge bro mellem Codecademy-brugere og arbejdsgivere, der er på jagt efter programmører.

"Vi har altid været interesseret i at forbinde personer med steder, der har brug for dem. Vi har hundredevis af virksomheder, der kontakter os med ønske om at deltage i den her type programmer, men det er ikke noget, som vi tilbyder endnu," siger Sims.

Delte meninger om fordele ved at kode

Som medstifter af Codecademy Zach Sims i sagens natur langt fra neutral i sin vurdering af fordelen ved at kode, og vurderingen deles da heller ikke af alle.

Den danske iværksætter Martin Thorborg har i et interview med Computerworld tidligere advaret især iværksættere mod at bruge kostbare ressourcer på at lære at kode i en relativ sen alder. I stedet mener han, at mange vil være bedre tjent med at hyre en dygtig programmør og så i stedet udnytte de kompetencer, som de i forvejen har.

"Kommer der en voksen mand hen til mig og spørger, om han burde lære at kode, vil jeg sige: For fanden mand, hvis du ikke har nogle særlige 'skills' eller en særlig interesse for det, så bliver du en ufattelig middelmådig koder. Du vil blive outsourcet i løbet af fem minutter. Den tid du bruger på at lære at kode må nødvendigvis blive taget fra noget andet, som sikkert er mere værdifuldt," sagde Martin Thorborg til Computerworld.

Ønsker du at stifte bekendtskab med Codecademy, kan du hurtigt og helt gratis oprette dig som bruger på codecademy.com, og du kan downloade Codecademys helt nye app Hour of Code, der lover, at den på blot en enkelt time vil give dig en introduktion til kode-verdenen.

Ud over Codecademy findes der også alternativer som Khan Academy og Code School, der ligeledes tilbyder online-baseret undervisning i programmering.