Øvrigt

Danmarks bedste mu­rer­lær­ling giver sin succes-opskrift

I slutningen af januar 2014 blev 21-årige Anders Tonsgaard kåret som Danmarks bedste murerlærling ved DM i Skills. Hemmeligheden bag toppræstationen ligger i grundig forberedelse, og den fine titel lover godt for karrieren.

Intens koncentration. Det må være det, der bedst beskriver, hvad Anders Tonsgaard var fyldt op af helt ud til alleryderste led, da han i slutningen af januar 2014 konkurrerede mod fem andre om at blive Danmarks bedste murerlærling ved DM i Skills i Aalborg.

Han havde musik i ørene, og han ænsede ikke en eneste af de mange tusind mennesker, der passerede ham, mens han murede et udendørs grillsted op. En tegning af grillstedet, 1.000 sten og 21 timer til at løse opgaven: Og så var det bare at gå i gang med grillstedet, der bød på svær murerteknik, især da buen skulle mures op.

”Vi havde alle sammen lavet opgaven 14 dage inden konkurrencen, og så lavede jeg hele opgaven igen i Hjørring en uge inden, så det sad til sidst i baghovedet på mig, hvordan grillstedet skulle samles. Det tror jeg var med til at gøre, at jeg vandt,” siger 21-årige Anders Tonsgaard, der med egne ord synes, det var ”lidt vildt” at vinde.

Det gør alt nemmere

”Det er dejligt, når man kan lave sit arbejde, så det er i orden. Det gør det nemmere at finde arbejde bagefter – ja, det gør alting nemmere,” siger Anders Tonsgaard og tilføjer, at hans nye titel som Danmarks bedste murerlærling kan komme til at betyde rigtig meget for hans fremtidige karriere.

”Hvis jeg for eksempel vil starte mit eget firma på et tidspunkt, så er det nemmere at få kunder, når man kan sige – og folk ved – at man er Danmarksmester. Jeg blev udlært i marts i år, og jeg er allerede blevet ansat der, hvor jeg har været i lære. Min plan er at blive i det firma i fem år,” siger Anders Tonsgaard, der har været i lære hos murerfirmaet Gunnar Klausen A/S i Erslev i Jylland.

Her er tilfredsheden med den nye titel ifølge Anders Tonsgaard rigtig stor, og firmaet var da også forbi DM i Skills og ”var helt oppe at køre over det”, da Anders Tonsgaard vandt.

Ikke samme uddannelsesvalg som far og bror

Anders Tonsgaards far er uddannet maler, og hans storebror er uddannet tømrer, og Anders Tonsgaard havde også en drøm om at uddanne sig inden for et håndværksfag.

”Maler og tømrer var taget, og så var der kun murer og elektriker tilbage – og jeg ville være murer,” siger Anders Tonsgaard og tilføjer hurtigt, at han ikke ville være det samme som hverken sin bror eller far – også fordi det har den klare fordel, at man så kan lidt af hvert i familien, som han siger.

DM Skills 2014 i Aalborg foregik over tre dage – fra den 23. til 25. januar – i Gigantium i Aalborg, hvor omkring 260 unge var med som deltagere. Alle var unge fra erhvervsuddannelserne og talte blandt andre elever, der er i gang med at uddanne sig til bager, bygningsmaler, elektriker, mediegrafiker, tjener, klejnsmed, møbelsnedker osv. I år blev der i alt fundet 37 vindere fra 29 fag, og vinderne blev kåret om lørdagen.

I år fik DM i Skills publikumsrekord med 42.000 besøgende til det gratis arrangement.