”Man har næppe før kunnet opnå national berømmelse og anerkendelse med begrænset talent og uddannelse. Det er selvfølgelig sjovt, og det giver håb til alle os, der ikke kom på konservatoriet, på balletskolen eller på fodboldlandsholdet. Men samtidig er det en smule urovækkende. For er der ikke en fare for, at vi mister evnen til at skelne den store præstation fra den middelmådige, og at vi samtidig mister lysten til at gøre os umage og stræbe efter det sublime?”
Michael Christiansen, der er bestyrelsesformand for Danmarks Radio, indleder i et forord den nye bog ”Den Store Præstation” med præcis den problemstilling, som den ene af forfatterne til bogen sad med. Allan Levann, der er direktør i High Performance Institute, har gennem de seneste år måbende set til, mens danskernes lyst til at præstere er forsvundet.
”Vi tror stadigvæk, at Danmark er verdens bedste land, men vi bliver overhalet indenom. Generelt er Danmark blevet et gennemsnitsland, hvor ”godt nok” er godt nok.” Men hvad er der egentlig galt med præstationerne, når de er gode nok? Det spørgsmål var der en af Allan Levanns bekendte, der stillede ham.
”Hvis det gør dig glad, at det kun er godt nok, skal jeg ikke lave om på det. Men hvis målet er den laveste fællesnævner, så sakker vi bagud. Folk er blevet meget selvtilfredse og arbejder fra 8 til 16 uden at vide, hvad de egentlig laver. Lysten til at præstere er væk,” siger Allan Levann, og uddyber, at hensigten med bogen netop er at få danskerne gjort begejstret igen.
”Du kan sagtens gøre en forskel med det, du laver, hvis du gør dig umage.”
Passion er altafgørendeBogen kommer med en række anbefalinger til, hvordan man opnår den store præstation, og den grundlæggende og afgørende forudsætning er, ifølge Allan Levann, passion: Man præsterer godt og bliver glad, hvis ens arbejde giver mening.
”Hvis man kan gøre mennesker passioneret, vil de præstere bedre. Hvis det er et mareridt for dig at gå på arbejde hver dag, så bliver du ked af det, og dermed bliver præstationen dårlig.” Derfor mener han også, at det forslag som Socialdemokraterne og SF for kort tid siden var fremme med om, at vi skal arbejde mere, er et fejlskud.
”For det første er folk ved at dø af at høre, at de skal arbejde mere – det siger i sig selv en del. Men jeg mener faktisk ikke, at vi kan arbejde os ud af det her – vi skal præstere os ud af det.” Bogen giver ni anbefalinger til at præstere stort:
- Skab mening og passion
- Sørg for, at udvikling og præstation finder sted parallelt
- Udfold talentet og realisér potentialet
- Sats på specialister
- Hav mod til at sætte holdet – og vælge fra
- Giv specifik og anerkendende feedback
- Skab en teamkultur – også for individualister
- Brug din intuition og dømmekraft
Hele livet som præstation
”Uden passion som drivkraft er det nærmest umuligt at få den enkelte til at løfte sig op fra det gennemsnitlige… Passionen er den kraft, der kan vende modstand til medvind,” lyder det i bogen.
Allan Levann har selv fulgt rådet om passion i sit eget arbejdsliv. Han stiftede konsulentvirksomheden High Performance Institute i 1997 med det formål at udnytte viden fra elitesportsfolk og topfolk inden for kunst og erhvervsliv til at udvikle værktøjer, der kan bruges i forbindelse med alle typer præstationer.
”Jeg har altid lavet det, der har givet mig mening, og som har gjort mig passioneret. Jeg lavede ikke High Performance Institute, fordi jeg ville tjene penge, men fordi det gjorde mig glad og passioneret – og så er pengene kommet af sig selv. Hele mit liv ser jeg som en stor præstation.”
Bogen Den Store Præstation har ud over Allan Levann også Michael Trolle, der er tidligere træner for volleyball landsholdet, som forfatter.