Karriere

Chefen scorer let på jobbet

Det kan give en hulens ballade at kysse på en kollega. Men virksomhedens ledere slipper ofte lettere end den menige medarbejder.

Selvom det kan give både personlige og arbejdsmæssige problemer at score en kollega, er det langt fra alle virksomheder, der har regler på området. Problemet bliver kun større, hvis kysset, affæren eller forholdet er mellem en chef og en ansat, hvor medarbejderen pludselig kommer tæt på beslutningsprocessen.

"Problemet er jo, at den måske ret nyansatte i en mere menig position pludselig får adgang til information, som de andre ikke får, og samtidig også kan fungere som spion for chefen og derfor måske holdes ude fra fællesskabet," forklarer Karen Sjørup, lektor ved RUC, der forsker i blandt andet arbejdsmarked og ligestilling.

Forholdet rammer dermed medarbejderen hårdere end chefen, og blandt andre Djøfbladet har tidligere sat fokus på problemet. For eksempel vælger mange virksomheder at forflytte medarbejderen på grund af den romantiske forbindelse, mens lederen kan blive.

Djøf har flere eksempler på kvinder, der føler sig sat tilbage i karrieren på grund af et forhold til en chef, der tvang dem væk fra drømmejobbet.

Når ledere deler seng

Selvom nogle kommer i klemme, mener Karen Sjørup ikke, at der kan eller bør etableres strikse regler på området.

"Jeg vil nok synes, at det er for overvågningsagtigt, hvis det var helt forbudt. Mennesker møder jo ofte deres kommende partnere på arbejdspladsen, og kærlighed opstår ofte gennem et godt samarbejde," siger hun.

Ifølge ligestillingsforskeren kan der dog opstå andre problemer, når chefen scorer.

"Et overset problem er, når fx 2 chefer er gift med hinanden og dermed forstærker deres magtposition i snakken på hovedpuden. På universiteterne er der mange lektorer og professorer, der er gift med hinanden og dermed bliver en stærk magtfaktor, som kan præge et institut eller en afdeling både godt og skidt," fortæller hun.

Det kan være godt, når deres samarbejde gør dem bedre til deres opgaver, men Karen Sjørup understreger, at det er problematisk, hvis parret bliver en uigennemtrængelig enhed for kollegerne.

Kvinderne taber

Som ligestillingsforsker ser hun desuden en kønsdimension i problematikken, som stadig er aktuel.

Hun forklarer, at problemet ofte kan illustreres med stereotypen om den unge kvindelige sekretær, som falder for en ældre mandlig chef, og dermed bruger sin erotiske magt til at få nogle ufortjente fordele, som skaber jalousi.

"Det modsatte kan naturligvis også forekomme med en kvindelig chef, men det generelle magtforhold i samfundet er jo stadig patriarkalsk, så kvinder fortrinsvis tillægges værdi, når de er unge og smukke og mænd, når de er ældre og magtfulde. Heldigvis ændrer det sig, i og med kvinder får mere uddannelse og mere adgang til magtfulde jobs. Men det går uendeligt langsomt," slutter hun.