Øvrigt

Byggeriet hamstrer ansatte

Beskæftigelsen i byggeriet er steget overraskende meget i en periode, hvor selve aktiviteten i byggeriet ikke har været tilsvarende høj.

Umiddelbart kan det være svært at få øje på sammenhængen: Investeringsaktiviteten i byggeriet er lav samtidig med, at ansættelserne sker i rekordfart. En analyse i efteråret 2015 fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser, at beskæftigelsen i det samlede byggeri er steget overraskende meget – og forventes at stige med 4.500 personer i år. De foregående år er byggebeskæftigelsen også steget, selv om aktiviteten i byggeriet som nævnt har været lav. Det kan der ifølge Erik Bjørsted, der er chefanalytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, være flere forklaringer på:

”Der kan selvfølgelig være mere aktivitet i byggeriet, end vi kan se ud af vores analyse, men det kan også være et tegn på, at byggeriet hamstrer arbejdskraft. Arbejdsgiverne vil formentlig gerne stå bedre, end de gjorde tilbage i for eksempel 2007, hvor der var mangel på arbejdskraft. Den øgede ”lagring” af ansatte er derfor fornuftig, hvis man som virksomhed fornemmer, at der er ved at komme gang i byggeriet,” siger Erik Bjørsted, der tilføjer, at tendensen også kan skyldes, at de ansatte er blevet mindre produktive, hvilket kræver flere ansatte, men den forklaring hælder Erik Bjørsted ikke selv til i byggeriet.

Flexicurity-model stor fordel lige nu

Han mener, at den danske flexicurity-model er en stor fordel for arbejdsgiverne i en situation som denne:

”De har en stor fleksibilitet i forhold til, at de relativt nemt kan fyre de ansatte, og derfor er det okay for virksomhederne at beholde medarbejderne, selv om aktiviteten ikke kan berettige de mange ansatte. Selv om det kan være usikkert for lønmodtagerne, kan de i den her situation nyde godt af fleksibiliteten på det danske arbejdsmarked,” siger Erik Bjørsted.

Om det så vil komme til at gå fremad med aktiviteten i byggeriet i den nærmeste fremtid, står ifølge Erik Bjørsted som på en vippe, der både kan falde ned til den ene og den anden side.

”Udviklingen på boligmarkedet herhjemme taler for, at der kommer et opsving, men samtidig er der usikkerhed omkring den globale udvikling,” lyder det fra chefanalytikeren.

Ingen grund til panik

Selv om en af forklaringerne på den øgede beskæftigelse kan være en hamstring, så mener Finn Bo Frandsen, der er chefanalytiker i Dansk Byggeri ikke, at byggeriet vil komme til at mangle arbejdskraft, hvis de seneste to års fremgang fortsætter. Det fremgår af en artikel på Licitationen.dk.

”Generelt behøver virksomhederne ikke frygte, at de ikke kan få de medarbejdere, de har brug for. Der er et stort potentiale af håndværksuddannede i andre brancher, ikke mindst i industrien. Samtidig er vi en del af et globalt arbejdsmarked. Det er fortsat økonomisk attraktivt for udenlandsk arbejdskraft fra eksempelvis Polen og Tyskland at arbejde i Danmark, så der er absolut ingen grund til at frygte flaskehalse,” siger Finn Bo Frandsen til Licitationen.dk.

Den samlede ledighed for de timelønnede i byggeriet er ifølge Licitationen.dk. i december 2015 opgjort til 4,2 procent mod 5,7 procent året før.

Læs også