Øvrigt

Bor du i en jour­na­list­ghet­to?

Næsten 39 procent af alle Dansk Journalistforbunds medlemmer bor i Københavns Kommune. Hvad med dig? Bor du i en journalistghetto?

”Jeg tror, vi bekræfter alle fordomme om, at folk i mediebranchen ligner hinanden. Jeg kan jo se, at vi drikker kaffe på de samme caféer og spiser på de samme restauranter. Jeg har endda lagt mærke til, at flere af de andre i opgangen også får vinylplader leveret til døren fra samme sted, som jeg køber vinyler til min samling fra. Det er jo så sindssygt stereotypt,” siger Troels Trier i en artikel på Journalisten.dk, hvor man kan klikke på et kort og se, hvor tæt ens kommune er befolket med mediefolk:

Når Troels, der bor på Absalonsgade på Vesterbro, klikker ind på kortet, vil han kunne se, at Københavns Kommune er tæt befolket med journalister og andre mediefolk, men han kender ifølge Journalisten.dk også helt specifikt til antallet af mediefolk i hans egen opgang: Han arbejder selv som journalist på dr.dk’s web-tv, hans underbo er tv-fotograf, overboen var indtil for nylig presserådgiver – og over ham bor en tv-tilrettelægger.

Ifølge Journalisten bor næsten 39 procent af alle Journalistforbundets medlemmer i Københavns Kommune, og det svarer til, at der er 11,5 journalister for hver 1.000 indbyggere i Københavns Kommune – mens der til sammenligning kun er under en halv journalist pr. 1.000 indbyggere i Vesthimmerlands Kommune.

Danskerne klumper sig sammen med ligesindede

Tilbage i 2012 konstaterede BT på baggrund af en undersøgelse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, at ”Rige danskere flytter i ghetto,” hvilket viser, at danskerne også på andre måder klumper sig sammen med dem, der ligner dem selv. Det lyder blandt andet i artiklen:

”Tjek dit eget gadebillede. Har du tænkt over, hvorfor flere og flere mennesker ligner hinanden i dit kvarter? Det er meget enkelt. De rige klumper sig nemlig mere og mere sammen i rigmandskvarterer. Det viser de seneste analyser fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.”

Ifølge analysen fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd er den rigeste procent af danskerne fra 1985 til 2010 især flyttet til Gentofte Kommune, men også til Rudersdal og Lyngby-Taarbæk.

”Vores analyse viser, at der er ghettoer i begge ender af indkomstgrupperne, og tendensen er stigende. De rige flytter i stigende grad til Gentofte, Rudersdal og Hørsholm, og vi får et billede af et mere opdelt Danmark. I de enkelte byer klumper de rige sig også sammen i kvarterer,” sagde Arbejderbevægelsens Erhvervsråds chefanalytiker dengang til BT.

København er blevet for de velstillede

En nyere undersøgelse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd fra i år viser, at det især er de velstillede børnefamilier, der indtager København.

”København udvikler sig mod at blive en by, hvor primært de velstillede har råd til at bo. I 1990’erne kom hvert tredje barn i København fra arbejderklassen. Den andel er nu reduceret til det halve, mens andelen af børn fra overklassen og den højere middelklasse omvendt er tredoblet. I dag er mere end hvert tredje barn under to år fra overklassen eller den højere middelklasse,” lyder det fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, der også peger på, at København ifølge analysen ikke længere er en by, alle familier har råd til at bo i, men primært er for de velstillede.

”Huspriserne er tordnet i vejret i København, og det gør det sværere for den almindelige dansker med en gennemsnitlig indkomst at få råd til at bo der,” lyder det fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Læs også