JobsøgningKarriereNy i job

Benhårdt arbejde sikrede Daniel drømm­ejob­bet

Allerede halvandet år før Daniel Safai stod færdig som cand.polit., begyndte hans målrettede arbejde med at finde sit første job som færdiguddannet. Det virkede, og du kan lære af hans fremgangsmåde her.

Den 30. august 2015 blev 25-årige Daniel Safai færdig som cand.polit. på Københavns Universitet. Den 1. september startede han i Deloitte – hans ultimative drømmejob.

Al tale om, at det er ”flot, det lykkedes for ham at få jobbet,” er utroligt tæt på at være en fornærmelse af Daniel Safai.

”Det kan nemt komme til at lyde som om, at det bare var heldigt, at jeg fik jobbet – som om jeg har fiflet mig til det – men det har været benhårdt arbejde,” siger Daniel Safai, der halvandet år inden han var færdig som cand.polit., begyndte at tænke målrettet over, hvilket job han ville have, når han var færdiguddannet.

I hans terminologi ligger det fjernt, at man ”får” et job – et job er et, man ”tager”.

Studiejob sporede ham ind på drømmejobbet

Undervejs i sit seks-årige studie har han haft forskellige studiejobs, og de har sporet ham ind på, hvilken type job der var interessant for ham. For eksempel fandt han via et studiejob ud af, at finansverdenen ikke var et sted for ham, fordi det er for statisk til hans person.

”Særligt mit ene studiejob har haft kæmpe betydning for mig i forhold til at finde ud af, hvad jeg gerne ville,” siger Daniel Safai, der halvandet år før afslutningen af sit studie begyndte at tage ud til så mange forskellige arrangementer som muligt for at lære virksomheder at kende og for at komme i kontakt med dem.

”Så gik jeg tilbage og reviderede: Er det her sted noget for mig? Og så har jeg taget stilling derfra,” fortæller han og tilføjer, at tre helt konkrete ting skulle være opfyldt de steder, han ville søge uopfordret om job:

  1. Der skulle være en dyb faglighed i arbejdet. De ting, som han havde trivedes med gennem studiet, skulle være afspejlet i jobbet – og det gjaldt særligt de mere kvantitative fag som statistik og økonometri. Det kriterium er listet ud fra princippet om, at når man interesserer sig for noget, så bliver man også dygtig til det.
  2. Arbejdsmiljøet skulle være dynamisk – han ville ud og kommunikere og møde folk.
  3. Virksomheden skulle være en international og velanset virksomhed, fordi de har midlerne til at videreuddanne folk, og de har en kundebase, som giver en god faglig ballast. Man får også et rigtig godt globalt netværk sådan et sted, og det er typisk der, at de allermest spændende opgaver lander.

De tre krav gjorde han sig klart undervejs i processen med at møde virksomhederne, og til sidst stod mange af de store konsulenthuse på kandidatlisten. Deloitte lå klart i toppen af listen, som Daniel Safai siger.

Gå ud og mød folk

Daniel Safai råder til, at man selv laver en liste over, hvad man vil have opfyldt i sit drømmejob, så man først og fremmest har fået defineret det, inden man målrettet går efter det.

”Og så skal man virkelig ikke underkende det her sociale aspekt med at møde folk. Jeg er blevet overrasket over, hvor meget der foregår via mund-til-mund – og bag dørene. Du kommer virkelig langt, hvis du har og kan skabe gode kontakter,” siger han og tilføjer, at han mener, det er helt oplagt at søge job, mens man stadigvæk studerer.

”Jeg ville aldrig nogensinde anbefale nogen at vente, til de var færdige, af den simple grund, at når du er under uddannelse, så virker du langt mere troværdig, og du har en form for uskyldig position på arbejdsmarkedet,” siger Daniel Safai og fortsætter:

”Du har ikke noget at miste. Du er ikke desperat efter at få et job, og det giver dig en høj grad af selvtillid og ro – både når du skriver ansøgningerne, og når du går til jobsamtalerne. Du er i et sikkert net, og det giver dig samtidig også mulighed for at eksperimentere lidt – og virkelig gå efter drømmejobbet og høre, hvad virksomheden kan tilbyde dig. Det bliver faktisk meget hurtigt en fordel for dig at være arrogant, og for virksomheden er det win-win, for de kan godt lide, at du stiller krav,” siger Daniel Safai, der oplevede en stor tryghed i at få jobbet i sommer og dermed kunne afslutte sine eksamener med den viden i baghovedet.

Undgå at blive en lille fisk i havet

Søger du først, når du er færdig, så søger du formentlig på et tidspunkt, hvor mange andre nyuddannede også søger, og så er du havnet i et udfordrende farvand:

”Så bliver du pr. definition bare en fisk i havet, fordi du bliver færdig samtidig med tusindvis af andre. Udnyt i stedet for, at du kan starte, når de færreste andre gør det og kom ind ad andre veje,” siger han og tilføjer, at han har været i en god position på grund af sit valg af fag, fordi jobmulighederne her er gode – en position tilføjer han hurtigt – han selvfølgelig var opmærksom på, da han i første omgang søgte studieretning.

Men han er helt klar over, at andre inden for andre fag kan have sværere ved at lande deres første job, men han mener alligevel, at hans fremgangsmåde er god at benytte sig af: Opstil dine egne krav og vær ude før alle andre, og så råder han til, at man måske gør ekstra opmærksom på sig selv, hvis man for eksempel læser humaniora, ved at lave en hjemmeside eller et andet projekt, så det samtidig bliver mere konkret, hvad man kan tilbyde.

Læs i øvrigt artiklen om, hvad der får nyuddannede i job: Tallene taler deres tydelige sprog; et studierelevant arbejde er for eksempel ekstremt vigtigt, når man skal have sit første job som nyuddannet.

Læs også