JobsøgningOpsigelse

Ar­bejds­lø­se smitter ikke

Det er på tide at revurdere billedet af ledige, for der er ikke altid arbejde til alle, der gerne vil arbejde.

Hvis du ikke har prøvet at være arbejdsløs, og hvis ikke du gentagne gange har prøvet at løbe hovedet mod en lukket dør, tror du måske, at ledige er dovne og tilbringer dagen på langs på sofaen, mens de ser day-time-tv. Eller du tror måske, at de er upålidelige og utroværdige. Men ved du i virkeligheden, hvordan livet former sig, når lønchecken er blevet afløst af dagpengekortet?

Den jobsøgendes hverdag

En typisk dag for en ledig starter med, at i det øjeblik, du slår øjnene op og ser loftet over sengen, så tænker du: ”HVORDAN skal jeg dog få et job? Hvordan kommer jeg ud af denne her situation?”

Derefter står du op og ser ”Go’morgen Danmark”. Det er nemt at føle sig som en outsider, en voyager, til et parallelt samfund, som du ikke kan trænge ind i. Samtidig suger du oplysninger om fremgang hos diverse virksomheder, som kan være en mulig jobåbning, også selvom du ikke har den fjerneste idé om, hvad de laver.

Derefter sætter du dig til computeren og checker jobannoncer, som oftest er de samme som i går aftes. Det er så her, at du kan blive helt lammet. For jo længere tid, du er ledig, desto flere afslag vil du i sagens natur få. Og afslag på afslag tærer på motivationen til at tænke sig selv ind i en ny virksomhed.

Det er som at være på date. Når du har fået afslag nok, er det svært at investere sig selv i forsøget på at få en ny kæreste. Og for at beskytte dig selv, tænker du: ”De ved ikke, hvad de går glip af. De må komme til mig.” Men det kan du ikke som ledig. Du bliver nød til at fortsætte med at bruge af dig selv. Og det slider hårdt på troen på egne evner.

På en god dag får du måske skrevet en ansøgning eller to, på en dårlig dag glor du ind i skærmen et par timer, mens du dunker dig selv oven i hovedet med hvor værdiløs du er for samfundet og familien.

Afhængig af hvem du er og hvor længe, du har været arbejdsløs, går eftermiddagen med, at du flytter dig fra computeren og ud i virkeligheden. Imens kværner tankerne rundt i hovedet på dig om, hvem som kan hjælpe dig med at få et job, og om hvordan får du hul igennem, og hvorfor ville de ikke have mig, der hvor jeg sidst søgte, og hvad skal jeg gøre for at få et job, og hvorfor kan jeg ikke slippe ud af denne arbejdsløshed?

Om aftenen ser du nyheder på alle kanaler og checker nyheder og jobannoncer, og mens du sidder over aftenkaffen og den gode film i tv, popper der med jævne mellemrum tanker op om, hvordan f… du kan få det s… job!

Når du ligger hovedet på puden, tænker du: I morgen sker det! I morgen dukker der en jobmulighed op, og jeg får det!

Alle disse tanker og handlinger svarer til at være jobsøgende 24 timer i døgnet, 7 dage om ugen. Og det kan ingen holde til.

Planlæg din jobsøgning

Som ledig er det vigtigt at planlægge at gå på arbejde i jobsøgning og at planlægge at holde fri. Det er også vigtigt at søge andre kilder til glæde, styrkelse af selvværdet og at snakke med andre om de frustrationer, det giver at være ledig, og fortælle, hvordan de kan hjælpe dig.

Men husk: Jobsøgningen er dit ansvar. Du kan ikke få nogen til at give dig et job, men du kan få nogen til at åbne døre, komme med idéer, holde øjnene åbne og lægge ører til, når frustrationen bliver for meget.

Er du i arbejde, og kender nogen, der er arbejdsløse, så snak med dem, som du ville snakke med en kollega. Som ledig kan man nemt komme til at føle, at man bliver afhørt og checket, mens det i virkeligheden handler om, at du ønsker at hjælpe. Husk at man som ledig nemt kommer til at miste sin selvtillid og sit fagsprog. Så du kan hjælpe med at behandle dem, som du ville gøre, hvis de var i arbejde.

Arbejdsløshed smitter ikke.