Karriere

Arbejde i Sverige: Hvad sker der med A-kasse og dagpenge?

Reglerne for a-kasse i Øresundsregionen er ikke integrerede. Derfor gælder særlige regler for dig, som pendler mellem Danmark og Sverige. Du skal som udgangspunkt være arbejdsløshedsforsikret i det land, du arbejder.

Artikel fra Øresunddirekt

Når du begynder at pendle fra din bolig i Danmark, til et arbejde i Sverige skal du umiddelbart herefter søge om optagelse i en svensk a-kasse. Lad være med at opsige medlemsskabet i din danske a-kasse før du er optaget i en svensk. Hvis du bliver heltidsarbejdsløs overgår du dog til det danske system for arbejdsløshedsforsikring igen. Du behøver ikke være medlem af en fagforening for at være medlem af en a-kasse.

Supplerende dagpenge i Danmark

En person, der er jobsøgende i Danmark kan søge arbejde i Sverige. Hvis du finder et deltidsarbejde i Sverige og får supplerende dagpenge fra Danmark, skal du være opmærksom på, at du fortsat er socialt sikret i Danmark og at du skal betale fuld dansk skat på din svenske løn. Det samme er gældende hvis du får løn under opsigelsesperioden (fra din tidligere danske arbejdsgiver).

Danske dagpenge med til Sverige

Hvis du er arbejdsløs og søger arbejde i Sverige, kan du få dine danske dagpenge med i op til tre måneder. Du skal have attest PDU2 fra din a-kasse, og i øvrigt opfylde en række betingelser. Det er dog vigtigt, at du vender tilbage til Danmark igen hvis du ikke finder et arbejde indenfor tidsrammen. Ellers kan du miste retten til din danske a-kasse. Hvis du finder et arbejde i Sverige, kan du ikke længere få dagpenge fra Danmark, men skal i stedet melde dig ind i en svensk a-kasse.

Indkomstforsikring

I både Sverige og Danmark kan man tegne en frivillig indkomstforsikring, dvs. en forsikring der udbetaler forskellen mellem det højeste a-kasseniveau og en vis procentsats af din tidligere løn (tit 80 %), hvis du bliver arbejdsløs. Hvis du bor i et land og arbejder i et andet, bør du beholde din forsikring i dit bopælsland.

Vil du vide mere om at bo i Danmark og arbejde i Sverige?

Besøg www.oresunddirekt.com. Her kan du få svar på dine spørgsmål, finde relevante links og læse meget mere om at arbejde i Sverige.

Besøg www.jobbsafari.se for at se jobannoncer i Sverige.