Jobsøgning

Ældre me­d­ar­bej­de­re er i høj kurs hos McDonald's

McDonald’s er en af de største arbejdspladser i landet. Virksomheden har desuden vundet titlen som Danmarks bedste arbejdsplads de sidste tre år i træk, og burgerkæden er generelt god til at holde medarbejderne tilfredse.

Men tre fjerdedele af de ansatte hos McDonald’s er under 50 år gamle, og virksomheden ønsker nu at føje flere ældre medarbejdere til personalet, da det er en stigende udfordring at skaffe nok dygtige folk blandt de små ungdomsårgange. I den forbindelse har David Fairhurst, der er kædens Chief People Officer for hele Europa, udtalt til Børsen,"at arbejdsgivere kan være bedre til at udnytte en større del af den arbejdsduelige befolkning."

Fairhurst mener, at rekruttering af seniorer kan være løsningen på den kommende mangel på arbejdskraft. Og samtidig har McDonald’s erfaret, at deres ældre og mere erfarne medarbejdere generelt leverer et højt serviceniveau, der smitter direkte af på kundetilfredsheden.

lkke kun 20-årige

HR-konsulent hos McDonald’s, Christina Borup, har en del erfaring med rekruttering af ældre medarbejdere til de danske restauranter. Hun forklarer, at virksomheden er god til at se bort fra fødselsåret, når de ansætter, og fokus holdes på, om personen matcher McDonald’s værdier. "Det er lige meget, om du er 17 eller 54. Vi har folk i alle aldre. Hos os er det aldrig det, der betyder noget, men om du har noget at byde på," siger hun.

Christina Borup understreger, at McDonald’s generelt er gode til at se ud over ansøgerens baggrund. Både universitetsuddannede og personer uden andre papirer end deres folkeskoleeksamen har en chance, og ifølge HR-konsulenten finder virksomheden plads til alle, der er dedikerede og vil bidrage til forretningen. "Det er ikke rart for et menneske at se sig reduceret til sin alder og erkende, at der ikke er brug for en mere. Det skaber værdi og dynamik for vores medarbejdere, at vi har ansatte i alle aldre, og for en ældre medarbejder kan det være vigtigt for deres livskvalitet at komme på arbejde og møde andre mennesker," siger hun.

Ifølge Christina Borup er det dog afgørende, at den ældre medarbejder er indstillet på det skift, det kan være, når man kommer fra en anden branche og skal tilpasse sig en ny arbejdsplads. "Man skal virkelig ville det, og mange af vores ældre medarbejdere vil det heldigvis rigtig gerne. Du skal være der mentalt og være indstillet på arbejdet, men vi er ikke kun en flok 20-årige, der render rundt i højt tempo. Og vi har mange opgaver, der kræver helt andre kompetencer," fortæller hun.

Ældre medarbejdere giver glade kunder

Med det rigtige mindset kan både McDonald’s og deres ansatte nyde godt af samarbejdet. HR-konsulenten forklarer, at hun selv har været med til at rekruttere ældre medarbejdere til restauranter i Jylland, hvor især opgaver ude blandt kunderne blev løst over al forventning. "Vi havde flere kvinder ansat til at gå rundt blandt gæsterne for at holde restauranterne pæne og rene, men de viste sig at være dygtige til at snakke med gæsterne og skabe en god stemning på stedet," siger hun.

Christina Borup mener, at kvinderne havde en indsigt, ro og åbenhed, som ikke alle yngre har."De fik en slags værtinderolle, og på grund af deres livserfaring var de måske vant til at snakke med mange forskellige typer, og samtidig havde de en grundig tilgang til rengørings— og oprydningsarbejdet og en klar mening om, hvordan der bør være i en restaurant, forklarer hun.

Erfaringerne bakkes op af et studie fra McDonald’s i Storbritannien, som viser at ældre medarbejdere i restauranterne får kundetilfredsheden til at stige med 20 procent.

Se mennesket

Ifølge HR-konsulenten er McDonald’s jobannoncer meget åbne i formuleringerne, og rekrutteringsmedarbejderne har løbende dialoger med lokale jobcentre. Og er der fx en fabrik, som lukker i et område, er virksomheden åbne for personer, der måske har været 50 år på samme arbejdsplads. "Vi plejer vores netværk og kontakter og prøver at samarbejde aktivt med kommuner og jobcentre. Vi vil gerne signalere, at vi har plads til alle," forklarer Christina Borup.

Hun tror, at mange ældre presses ud af arbejdsmarkedet på grund af misforståelser. Hun mener ikke, man kigger nok på, hvad de kan bidrage med og vurderer, at det ofte er muligt at finde opgaver, der skaber værdi for både virksomheden og medarbejderen. "Mit råd til andre virksomheder må være at se det menneske, der står foran dig — hvad personen kan bidrage med og lade være med at stirre dig blind på årstal. Vi har alle styrker og svagheder uanset alder," slutter hun.