Øvrigt

Danske re­stau­ran­ter er de helt store job­s­ka­be­re

Siden finanskrisen startede er der skabt 7.500 jobs inden for den danske restaurantbranche, og det er flere end i nogen anden branche i den private sektor. I restauranternes brancheorganisation forventer man, at udviklingen vil fortsætte de kommende år.

”Udbuddet er simpelthen blevet større. Forbrugerne har mere at vælge imellem, og det har altså givet øget vækst og dermed øget beskæftigelse,” sagde Horestas direktør, Katia K. Østergaard, til TV-Avisen i starten af april.

Siden 2009 er der skabt 7.500 nye job inden for branchen, og det er flere end i nogen anden branche i den private sektor. Ifølge tal fra Danmarks Statistik brugte man i 2013 i hver husstand 10 procent flere penge på restaurant- og cafébesøg end i 2009. I Horesta mener man, at branchen fortsat vil skabe nye job i de kommende år.

”Vi går mere og mere ud, og forbruget bliver samtidig højere og højere, når vi gør det. Vi ønsker kvalitet, og vi ønsker det gode produkt, og det gælder i særdeleshed også for de udenlandske turister,” siger Katia K. Østergaard til TV-Avisen.

Kraftig vækst i krisetider

Restaurantkæden Bone’s er et godt eksempel på den udvikling, der har været de seneste år. Kæden åbner ifølge TV-Avisen sin 19. restaurant – i Hjørring – om kort tid. For få år siden havde man kun 11.

Jobbene er lavtlønnede

Det er dog ikke alle, der ser på jobfesten i restaurationsbranchen med milde øjne. Her på Jobindex.dk har Jens Jonatan Steen, der er analysechef i centrum-venstre tænketanken Cevea, tidlige udtalt, at servicejobbene afløser de vellønnede job i industrien.

”Når de job forsvinder – de gode vellønnede job i den klassiske produktion – så kan vi i vores analyse se, at de job, der opstår i stedet for, er inden for lavtlønsbrancher for eksempel inden for hotel- og restaurationsbranchen,” siger Jens Jonatan Steen og tilføjer, at det selvfølgelig er bedre end, at der slet ikke opstår nye job, der kan erstatte de tabte.

”Men vi burde kunne gøre det endnu bedre, for hvis den udvikling fortsætter, så vil vi få en langt større polarisering af arbejdsmarkedet med langt større lønulighed end i dag. Den store risiko er, at vi får flere arbejdende fattige i Danmark,” siger Jens Jonatan Steen, der mener, at vi allerede har set den første bølge af arbejdende fattige herhjemme, selv om mange ikke tror det.

Han mener, at restaurationsbranchen har den lave løn, fordi man ikke har formået at organisere sig i branchen.

”Det er skræmmende, at lønnen er blevet så lav i de brancher, fordi organiseringen er så lav. Hvis vi skal sikre de gode lønninger, som industrien har og har haft, så skal der fastholdes en høj organisering i servicesektoren, så industrijobbene bliver erstattet med servicejob på ordentlige løn- og arbejdsvilkår,” siger Jens Jonatan Steen.