Løn

7 ting du kan forhandle dig til i stedet for mere løn

Hvis du ved lønforhandlingen ikke får dit forventede beløb forhandlet hjem, kan du forhandle om andre ting. Her lister vi de mest almindelige.

Når du går til jobsamtale eller lønsamtale, har du sikkert en idé om, hvad du vil opnå i lønningsposen. Det er dog ikke altid, du får alt det, du ønsker.

Derfor deler vi her en række tips og viden, du kan blive inspireret af før din næste lønforhandling.

7 ting at forhandle om ud over din månedsløn

  1. Frihed/færre arbejdstimer: Mere betalt ferie. Eller færre timer per uge – i stedet for 37 timer om ugen, kan man aftale 35 timer. På en måned bliver det en ekstra fridag.
  2. Kurser/uddannelse: Betalte kurser eller videreuddannelse, som kan tages i arbejdstiden.
  3. Genforhandling af løn allerede efter 6 måneder.
  4. Mobiltelefon/bredbånd: Betalt bredbånd eller mobiltelefon, hvis det ikke er standard i virksomheden.
  5. Bilordning: En betalt firmabil eller bil i en højere klasse end normalt inden for lønrammen.
  6. Bonus eller anden præstationsafhængig aflønning.
  7. Større indbetaling på pensionsordningen.

Andre hensyn påvirker lønsætningen

Vær opmærksom på, at ledere kan være låst af interne hensyn, så han eller hun ikke kan give den løn, som en medarbejder ønsker. Et af dem kan være, at andre i afdelingen med tilsvarende erfaring og uddannelse får eksempelvis 29.000 kroner om måneden. Lederen ved, at medarbejderne taler sammen om lønnen, og derfor kan det være svært at give 35.000 kroner om måneden til den nye medarbejder, for det vil skabe splid, hvis ikke den nye medarbejder er tilsvarende dygtigere. Omvendt vil det også skabe frustration for en ny medarbejder, der efter sin ansættelse opdager at være lavere lønnet end kollegaer, der leverer på samme niveau – eller måske endda leverer dårligere.

Herudover kan det være sværere at forhandle løn i større koncerner, som eksempelvis er udenlandsk ejet.

Det kan være svært at afvige lokalt, når der er udstukket centrale retningslinjer. Så hvis en lønstigning skal forhandles med en HR-chef, der sidder i udlandet, så bliver det hele tit lidt mere besværligt. Det kan trække en nyansættelse i langdrag, og mange virksomheder vil lukke rekrutteringerne hurtigt, fordi den ansættende leder mangler en medarbejder. Omvendt vil man helst ansætte den rigtige medarbejder.

Spar tid: Meld ud

Det kan være tidsbesparende for begge parter, hvis man tidligt i processen afklarer, om der er mulighed for et lønmæssigt match.

Hvis virksomhed og ansøger ikke kan mødes omkring lønrammen, så risikerer man at spilde hinandens tid. Derfor tjekker mange virksomheder lønforventningerne allerede i den indledende telefonscreening eller til første samtale. Det er sjældent sådan, at parterne forhandler løn der, men hvis man er urealistisk langt fra hinanden, er der ingen grund til at bruge mere af hinandens tid. En jobansøger kan også selv spørge ind til lønniveauet, men det kan være vanskeligt at vurdere, fordi man åbenlyst ikke kender arbejdskulturen eller sine kommende kollegaers faglige niveau. For begge parter gælder derfor naturligvis, at man altid kan vende spørgsmålet om og spørge, hvad modparten forventer.

En urealistisk stor forskel i lønforventning kan fx være 10.000-20.000 kr. fra den tiltænkte lønramme. Omvendt arbejder mange virksomheder med et lønspænd i nyansættelser på 25.000-30.000 kr. afhængigt af kandidatens erfaring og kompetencer.

Er man nogenlunde tæt på hinanden rent lønmæssigt uden at kunne blive helt enige, så er det, at andre goder end bare løn kommer i spil.

Hvis du vil se, hvad andre med din uddannelse, anciennitet og erfaring får i løn, kan du prøve Jobindex' "Tjek din løn" her.