5 tips til lønforhandlingen

Kom med om på den anden side af forhandlingsbordet og få 5 tips til lønforhandlingen fra en leder, der har forhandlet løn mere end 250 gange.

Helene Bonne
Senior tekstforfatter, Jobindex
Rekrutteringsdirektør i Jobindex Thomas Dahlgaard har været i HR-branchen siden år 2000. Han har været i lønforhandlinger mere end 50 gange i forbindelse med nyansættelser. Derudover har han forhandlet løn ved årlige lønsamtaler mere end 200 gange. Her deler han ud af sin erfaring med, hvad der virker over for ham, når han diskuterer løn ved jobsamtalen.
Thomas’ 5 bedste tips til at få det ønskede beløb på lønsedlen ved jobskifte er:
1. Få styr på statistikken: Hvad får en person med tilsvarende uddannelse og erfaring i en tilsvarende virksomhed?
Det er urealistisk at bede om 20.000 kroner mere end en tilsvarende person i en lignende stilling. Hvis du skyder så meget over målet, fremstår du useriøs. Med et ambitiøst, realistisk bud vil du blive taget seriøst.
Tjek her, hvad andre får i løn.
2. Anskueliggør din erfaring, og hvordan arbejdsgiveren kan udnytte den
Hvis lederen forstår, at du hurtigt kan levere på dine mål, samt at du ikke presser afdelingen meget i din indkøringsperiode, er det mere sandsynligt, at du får dine lønønsker igennem.
Fortæl til samtalen, at du har erfaring med for eksempel projekttypen, salget eller kundetypen, og at du derfor hurtigt kan levere (hvis det er tilfældet). Det kan også være, at du de andre steder, du har været ansat, på 2 måneder lærte et kompliceret IT-system, eller på et år blev virksomhedens bedste sælger. Sig det under forhandlingen – lederen har ikke nødvendigvis nærgransket alle detaljerne i dit CV eller din ansøgning, og han eller hun kan ikke læse dine tanker.
3. Vis, at du har tænkt over tingene
Mange ledere vil gerne have ny inspiration ind i virksomheden og måske åbne muligheden for at skabe innovation. Så demonstrér, at du har tænkt over, hvordan dine erfaringer kan bruges i virksomheden eller til at udvikle den. En del kandidater skriver det allerede i ansøgningen, hvilket kan uddybes til samtalen. Hvis du ikke har skrev noget i ansøgningen, er det en god ting at forberede sig på inden samtalen.
4. Rollen kan være generisk, men personen er unik
At virksomheder ansætter på kompetencer, men opsiger på grund af personligheden, er et kendt fænomen i HR-branchen. Du er unik og kommer med dine specielle erfaringer og træk, ligesom din personlighed er vigtig.
Hvis du for eksempel har søgt job i kundeservice, og du er særlig dygtig til at håndtere utilfredse kunder, kan du løfte kundetilfredsheden for virksomheden. Derfor kan netop du bringe værdi og måske noget helt nyt til virksomheden og stillingen, og det er her, du er helt speciel – også selvom jobrollen måske ikke er det.
5. Underkend ikke din egen værdi
Er du kommet så langt, at du sidder og forhandler løn, så har virksomheden investeret en del tid og måske tests i dig. De er sandsynligvis lige så interesseret i at ansætte dig, som du er i at blive ansat. Du behøver ikke at stille urealistiske lønkrav i den situation, men du behøver omvendt heller ikke forhandle dig selv ned, allerede inden du har sat dig til forhandlingerne.
LÆS OGSÅ: 7 ting, du kan forhandle dig til i stedet for mere løn
Seneste artikler

Udviklingen og nye tendenser gør, at der kommer job, du aldrig drømte om. Vi har fundet 15 jobtitler, du ikke kendte for 15 år siden.

At gå til jobsamtale er en kunst, men du bliver vurderet på en masse faktorer, som ikke har med dine svar eller kompetencer at gøre. Udover kropssprog består en stor del af udfaldet til din jobsamtale af, hvordan du ser ud.

Danske Omada mere end fordoblede antallet af medarbejdere i 2017, og væksten fortsætter, skriver Børsen.

En stigende europæisk arbejdsstyrke er nødt til at tage usikre, løse job – i nogle lande i form af 0-timers kontrakter, andre steder som midlertidige ansættelser og lignende.

Det er ikke sikkert, du kan skrive dig til jobbet, hvis du ikke har kompetencerne. Faktisk er der kun 49 procents chance for, at din ansøgning bliver læst, hvis du ikke har kompetencerne.