Karriere

30 Små virk­som­he­der du kan starte i din fritid - Ideer og In­spira­tion

Hvem kunne ikke tænke sig nogle kroner mere på kontoen og samtidig have en mere aktiv bibeskæftigelse end sofarytteri og sæbeoperaer? Måske har du en lille iværksætter i maven, der drømmer om at bryde ud uden helt at bryde med dagjobbet?

Thursday Bram er freelance journalist og har studeret kommunikation på University of Tulsa i USA. Hun skriver hovedsageligt om entreprenør-virksomhed og har samlet en liste på Lifehack.org over, hvad man relativt nemt kan starte op selv. Nogle af forslagene kræver en vis viden om emnet, eller et bestemt talent, men andre kræver kun lidt tid og knofedt - og et par opslag eller brochurer.

Som udgangspunkt er der tale om relativt små indtægtsmuligheder, men til gengæld er der ikke de store omkostninger eller investeringer forbundet med det.

Her er 30 bud fra listen

1. Sælg samlerobjekter

Der er et marked for næsten alt, hvad enten det drejer sig om antikke bøger, bamser, m.m. Et godt sted at starte er hvis du selv er samler og har noget at sælge af. En vis indsigt i emnet, og kendskab til det du formidler, er nødvendig, så hvis du ikke allerede er velbevandret, kræves der en del research - og nok også en del rejseaktivitet til loppemarkeder, kræmmermarkeder o.lign.

2. Kalligraf

Hvis du har en særlig smuk håndskrift, kan du tjene penge på at skrive bryllupsinvitationer og andre ting, der kræver et elegant og kunstfærdigt udtryk.

3. Kæledyrstræner

Er du god til dyr? Så kan du måske hjælpe andre som ikke er helt ligeså dygtige til at få gjort Lillemis stueren, eller få Fido til at lystre. Måske har du meget erfaring med dyr og kan rådgive både omkring opdragelse, kost og motion, og hvorfor så ikke bruge din viden til glæde for både de 2 og 4-benede?

4. Hjælpende hånd/assistent

Mange karrieremennesker og familier kæmper med tidsnød og travlhed. Der er folk, der har brug for en hjælpende hånd og outsourcer alle slags opgaver i hjemmet fra ærinder til indkøb, børne-hentning og tøjvask. En ekstra hjælpende hånd er der selvfølgelig også brug for blandt mange ældre.

5. Slægtsforsker

Er du villig til at dykke ned i detektivarbejdet omkring afdækningen af et slægtstræ? Det kan kræve en del fodarbejde og arkivsøgning, men mange folk, som ønsker at kende deres fortid og baggrund bedre, har ikke selv tid eller overskud til det.

6. Imagekonsulent

Har du en veludviklet sans for stil, mode og udstråling? Så er du måske egnet til at rådgive andre omkring deres image. Du kan anbefale den helt rigtige stylist og frisør tilpasset den enkelte kundes behov, og rådgive dem om kropssprog, etikette og kommunikation.

7. Menuplanlægger

Mange folk har ikke tid, lyst eller interesse i at sætte sig ind i opskrifter og planlægning af indkøb. Men ved du noget om ernæring og opskrifter, kan de komme til dig og få en komplet udarbejdet madplan baseret på individuelle behov og ønsker.

8. Mikrolandbrug

Mikrobryggeri er allerede et kendt begreb, men mikroristeriet er også på vej frem med customized ristning af kaffebønner. Har man lidt jord kan man evt. kaste sig over dyrkning af blomster eller frugt og grønt der kan sælges.

9. Musikunderviser

Er du dygtig til at spille på et instrument? Så er der penge at tjene ved at give lektioner.

10. Researcher

Er du god til at fordybe dig, er du struktureret og ser detaljerne? Så egner du dig måske som researcher. Researchere bruges især til at forfatte rapporter og assistere i undersøgelser og analyser.

11. Personlig shopper

Mange har ikke selv tiden til de krævende gaveindkøb, fx i forbindelse med julen. Andre kunne bare godt tænke sig at have en dygtig rådgiver med. I begge tilfælde er der bud efter folk med god smag, stil og evne til at spore sig ind på andres præferencer.

12. Snerydder

Få motion, frisk luft - og penge for det. Igen er det især andres tidsnød der skaber efterspørgsel, men mon ikke også en lille portion dovenskab rundt omkring i de danske hjem kan fylde din tegnebog i de koldeste vintermåneder?

13. Haveassistent

Haveassistance er sommerens pendant til snerydning. Solskin, duften af nyklippet græs, blomster i fuldt flor, motion og kulør og igen – penge for hele herligheden.

14. Babysitter

Der er fremtid i børn, og ingen planer om at stoppe produktionen af dem i nær fremtid. Passes skal de jo, og her kommer du ind i billedet. Har du pædagogisk flair, og et legeonkel-gen vil rollingerne hage sig fast til dine lægge og aldrig give slip. En dygtig og efterspurgt babysitter er guld værd for mange familier.

15. Freelance-skribent

Kan du formulere dig på skrift? Så kan der være penge at tjene som fx klummeskribent eller kronikør. Laver du en god artikel, eller et interview kan du prøve at sælge det til diverse medier. Du kan også skrive en e-bog. Elektroniske bøger kan stort set handle om hvad som helst, og sælges online.

16. Sælg blog- og websiteskabeloner

Har du evne for grafisk design og kan du en smule programmering? Folk der ikke har råd til at betale for en A-Z designløsning til hele deres website er ofte interesseret i at købe en skabelon.

17. Computerhjælp

Er du den, alle dine venner ringer til, når deres pc går i sort? Så er der sandsynligvis endnu flere der kunne bruge din backup når deres hardware går i hårdknude.

18. Websitedesign

Mange ønsker at oprette en hjemmeside, men færre kan finde ud af selv at programmere en. Hvis det er noget du kan finde ud af, er der penge at tjene.

19. Freelance-fotograf

En god amatørfotograf kan skyde sig til penge, ved at lægge billeder ind på en billeddatabase og blive betalt, hver gang nogen ønsker at benytte billedet. Man kan naturligvis også tilbyde sin skarpe linse til specifikke bestillingsopgaver såsom bryllupper o.lign.

20. Freelance-grafiker/DTP'er

Er du visuelt begavet, og kan omsætte ideerne til Illustrator, Photoshop - og andre grafiske programmer, er der mulighed for at tjene penge på fx at designe brochurer, visitkort o.lign.

21. Lektiehjælp

Matematik og sprog er noget, mange skoleelever godt kunne bruge lidt ekstra undervisning i. Er dine grundlæggende skolekundskaber i orden, og har du nogle pædagogiske evner, kan du både hjælpe en ung og tjene penge samtidigt.

22. Hus- og kæledyrspasning

Ikke alle folk der rejser væk, er trygge ved at efterlade et tomt hus i dagevis - og planterne synes sikkert heller ikke om ideen. De der ikke lige har en hjælpsom nabo eller familie, kan hyre dig til at gå en tur med vandkanden, fjerne bunken af reklamer og tænde lyset i ny og næ så evt. indbrudstyve ikke lugter lunten. Og så er der også de, der rejser uden husdyret. Det skal jo passes og plejes, og så er det bedre at få det passet hos dig, end på et dyrepensionat.

23. Lav et nichewebsite

Er du den første til at lave en hjemmeside om et helt specifikt emne, som der ikke allerede er repræsenteret, kan du måske tjene annoncekroner på bannerreklamer, som er målrettet det specielle segment. Hvem sagde, at der ikke var penge i et forum for polske keramikere med søvnapnø, bosat i Midtjylland?

24. Oversætter

Kan du mere end ét sprog, er der mulighed for en indtægt på oversættelser af tekster eller som tolk.

25. Sælg kunsthåndværk

Uanset hvor nichepræget et håndværk du fremstiller, er der sandsynligvis et marked for det, hvis bare du markedsfører dig lidt. På websitet Etsy.com tilbydes alt, og du vil ikke være den første til at sælge manchetknapper lavet af legoklodser, eller rejse-hovedpuder med påtrykte penisser.

26. Handyman/altmuligmand

Har du hænderne skruet rigtig på og kan du finde ud af at banke et søm lige i eller sætte en hylde op, så er du mere praktisk end de fleste m/k i både generation X og Y, der tror et vaterpas er en form for ID.

27. Underviser

Besidder du en eller anden form for ekspertise inden for et felt, kan du undervise andre gennem seminarer og kurser, både online og i virkeligheden. Ka-ching!

28. Arrangør

Det engelske udtryk er "eventplanner" og dækker over den person, der sørger for hele planlægningen af et arrangement. Du skal være en dygtig tovholder, detaljebevidst, kunne arbejde under pres og møde deadlines. Du skal være praktisk anlagt, have et godt overblik og gerne være både idérig og kreativ.

29. Skønhedsassistent

Der kan være forskellige grunde til at folk hyrer nogen, til at komme hjem til sig for at klippe eller sætte deres hår, lægge ansigtsmasker, make-up, ordne negle osv. Det kan fx være for at have en anderledes hyggelig aften sammen med veninderne.

30. Business-coaching

Hvis du kender til erhvervslivets regler, har overblik over juraen og/eller nyttig erfaring, kan der være penge at tjene ved at rådgive andre, som ønsker at opstarte virksomhed, eller få noget konsultation mht. deres karriere og muligheder. - Og så hjælper det nok på forretningen, hvis du har personlige succeshistorier i bagagen.

Kilde: Thursday Bram, 50 Businesses You Can Start In Your Spare Time , Lifehack.org