Øvrigt

Ny rekordlav ledighed blandt jurister og økonomer

Danmarks jurist- og økonomforbund, DJØF, nyder i øjeblikket godt af en tårnhøj beskæftigelsesprocent blandt sine 52.000 medlemmer. Under 1 procent af juristerne og økonomerne er ledige, og for de øvrige i forbundet er tallet kun på ca. 2 procent, viser de seneste tal fra Akademikernes Centralorganisation.

Det er især seniorerne, der har pyntet på ledighedsstatistikken. I løbet af det seneste år er ledigheden i deres gruppe faldet med næsten 50 procent. Men det er stadig seniorerne, som har de største ledighedsprocenter blandt djøferne, selv om der kun er marginaler til forskel fra de øvrige aldersgrupper.

Der er også sket et markant fald i langtidsledigheden. Gruppen af akademikere, der har været ledige i mellem tre og fire år, er faldet med 55,3 procent det seneste år. Skriver Tine Santesson fra djoefbladet.dk.

I ledighedsstatistikken fra Akademikernes centralorganisation, kan man læse, at siden maj sidste år er den gennemsnitlige ledighed for akademikerområdet faldet fra 7.261 til 4.137 svarende til et fald på 43 pct. Det er især antallet af længerevarende ledige som er blevet mindre, da det er de, med mere end 2 års ledighed, der er faldet med 55 procent.

Den høje beskæftigelse er kommet alle faggrupper til gode, og selv faggrupper som humanister og arkitekter, der traditionelt har haft høj ledighed, er ledighedstallet nu nede på ca. 4 procent.

Af undersøgelsen fremgår det, at antallet af ledige kvinder er faldet fra 3.858 i maj sidste år, til 2.191 i maj 2008. Antallet af ledige mænd er endnu lavere og er i samme periode faldet fra 3.402 til 1.947. Procentvis er faldet størst hos kvinderne; 43, 2 procents mod mændenes 42,8 procent.

Kigger man på aldersfaktor var der flest ledige i 30 - 39 års alderen i maj 2007, og selvom antallet er lavere i år, er det stadig denne gruppe der har flest ledige med 1.557 i maj 2008.

Til gengæld er det ikke længere de 40 - 49 årige der udgør den næststørste gruppe ledige, sådan som det var tilfældet sidste år. Den plads er i år overtaget af de unge under 30, som dog har oplevet et fald på 37,5 procent i ledigheden.


Hvor i landet er beskæftigelsen højest og lavest?

Svaret er Syddanmark. Her er ledighedsprocenten kun 1,4. Modsat er den højest i København med 3,3. Det gælder dog ikke for eksempelvis ingeniører; deres ledighedsprocent er højest i Odense, nemlig på 2,3.

Kigger man på ledighedsprocenterne for de forskellige faggrupper, fordelt på danske regioner, ser tabellen for maj 2008 sådan her ud:

Se/download hele Ledighedsstatistikken på Akademikernes Centralorganisations website.

Kilder og links:

Læs også