Ny i job

0 kroner i prak­tik­løn til kom­mu­ni­ka­tions­stu­de­ren­de

Flere virksomheder, politiske partier og organisationer har fået øjnene op for at søge ulønnede praktikanter til deres kommunikationsafdelinger. Det er stærkt kritisabelt, mener Dansk Kommunikationsforening.

Det er ikke usædvanligt at støde på jobannoncer, der efterlyser kommunikationsstuderende til ulønnede praktikantforløb. Ifølge Dansk Journalistforbunds kommunikationsmagasin Magasin K er det især det offentlige og de såkaldt røde partier, man skal undgå, hvis man vil have løn for sin praktiktid.

”Vi mener klokkeklart, at man skal have et beløb for at være i praktik. Selvfølgelig er man en tidsrøver for det pågældende sted, man er i praktik, men man yder også noget,” siger Sonja Sukstorff, der er direktør i Dansk Kommunikationsforening.

Hun har taget konsekvensen af de ulønnede praktikopslag, og derfor kontakter man i Kommunikationsforeningen de annoncører, der skriver, at jobbet er ulønnet på foreningens side. ”Vi fortæller, at vi ikke skriver, at jobbet er ulønnet, hvis vi skal bringe annoncen. Det viser, at vi har en holdning til det,” siger hun.

Give and take
I starten af maj annoncerede både Undervisningsministeriet, Integrationsministeriet, Socialministeriet og Region Sjælland efter ulønnede praktikanter, ifølge Magasin K.

”Som udgangspunkt er det en studieplads. Det er et give and take-forhold. Vi giver en mentor og lærer dem op. Til gengæld laver de nogle opgaver for os, og det er den måde, vi lærer noget på,” har Vibeke Lyngse, der er kommunikationschef i Region Sjælland, sagt til magasinet.

Sonja Sukstorff mener, at man får rigtig meget ud af have en praktikant.
”De glemmer, at de får løst en masse opgaver i deres kommunikationsafdelinger.”

Forskel på fag
I Magasin K fremgår det også, at der kan være forskel på, om praktikanten er en kommunikations-praktikant eller en journalistpraktikant. Her kan man læse, at journaliststuderende er 15.000 kroner mere værd end kommunikationsstuderende – i hvert fald hvis man kigger på praktikordningerne hos to af landets ministerier – Undervisnings- og Socialministeriet.

”Det er svært at sige, hvad det skyldes. Umiddelbart kan det have noget at gøre med de steder, man søger en praktikstilling hos som kommunikationsstuderende. Vi ser det jo også i filmbranchen for eksempel, hvor folk ofte arbejder gratis,” siger direktøren for Kommunikationsforeningen. Hun har svært ved at råde de studerende til, hvad de skal gøre, hvis de står overfor en praktikstilling, der er ulønnet.

”Hvis de har fundet en virksomhed, der er rigtig spændende, så er de sikkert villige til at bide det i sig. Som praktikant er det svært at bruge pression og sige til virksomheden eller organisationen, at man vil have løn. Det skulle være den samlede branche, der gik ind og sagde det.”

I marts i år søgte Kongehuset en ulønnet kommunikationspraktikant, hvilket gav genlyd i medierne. Dansk Journalistforbund opfordrede Kongehuset til at søge om at blive en journalistisk praktikplads og dermed betale 15.000 kroner om måneden til deres praktikanter.

Dansk Journalistforbund inviterer til et debatmøde om kommunikationspraktikanterne og deres løn eller mangel på samme. Det sker den 31. august – fra 16.00 til 19.00 i PH Caféen på Halmtorvet. Man skal tilmeldte sig på www.journalistforbundet.dk.