Jobsøgning

Du fortjener et job, der føles rigtigt – her er vejen dertil

En god jobsøgning starter med dig selv. Få hjælp til at finde retning, styrke og modet til at gå efter det job, der virkelig passer til dig.

Den bedste måde at komme i gang på er ved at sætte sig ned og lave en jobsøgningsplan. Den skal beskrive, hvad dine mål for dit fremtidige arbejdsliv er, og hvordan du opnår dem.

I første omgang handler det om, at du overvejer, hvad dine personlige kompetencer og kvalifikationer er, så du ved, hvad du kan tilbyde en arbejdsgiver. Så ved du også, hvad du skal lægge vægt på, når du søger et job hos dem.

Hvilket job passer til dig?

Find nemmere et job, der passer til dig ved først at kende dig selv og din arbejdsprofil. Skab overblik over hvilke områder du har arbejdet med, hvad du kan, og hvad du er god til. Inkluder også områder, der interesserer dig, men som du aldrig har haft mulighed for at arbejde med.

Hvis du er nyuddannet og endnu ikke har haft et arbejde, kan du i stedet se tilbage på din uddannelsesperiode, mens du laver listen.

Få overblik over dine kvalifikationer og drømme

  • Lav en liste over dine faglige kvalifikationer. Nævn både dit faglige kerneområde og dine generelle kvalifikationer, fx formidling, projektledelse, koordinering og analytiske evner.
  • Lav en liste over dine personlige kompetencer. Fx indlevelsesevne, initiativrig, effektiv og politisk tæft. Sørg for, at listen ikke kommer til at bestå af floskler – og bind gerne dine påstande op på virkelige eksempler, som kan give arbejdsgiveren en konkret forståelse af, hvad du kan tilbyde.
  • Brug dit CV til at skabe overblik. Sørg for, at det du skriver stemmer overens med dit CV. Hvis arbejdsgiver ønsker mere viden om, hvornår du fx arbejdede med politik, skal han eller hun kunne finde det på dit CV.

8 spørgsmål du skal stille dig selv

  1. Hvilke fag/områder har du arbejdet med?
  2. Hvilke opgaver har du haft?
  3. Hvilke opgaver var du bedst til at lave?
  4. Var opgaverne til tider udfordrende og hvorfor?
  5. Hvad har du lært af at udføre opgaverne?
  6. Hvilke faglige og personlige kompetencer har du tilegnet dig?
  7. Hvad kunne du bedst lide at lave?
  8. Hvilke områder vil du gerne arbejde mere med i fremtiden og hvorfor?

Spørgsmål 7 og 8 er faktisk de vigtigste. Det nye job skal passe til dig og ikke omvendt. Det handler ikke kun om, hvad du kan blive, men også hvad du har lyst til at blive.

Din liste med svar på ovenstående spørgsmål sætter din nye retning, når du skal finde det nye job, der passer til dig.

Hvor vil du hen?

Hvad har du lyst til at arbejde med, og hvilke opgaver inspirerer dig? Skriv en liste over elementer, som i den ideelle verden vil være en del af dit drømmejob.

  • Hvad kræver det af dig – personligt og fagligt?
  • Er det i den private eller i den offentlige sektor?
  • Skal det være et job med meget ansvar eller knap så meget ansvar?
  • Skal det primært være arbejde i teams, eller har du det bedst med mere selvstændigt arbejde?

Hvordan når du dertil?

Når du har dine kvalifikationer og dit mål på plads, er det tid til at sætte dig ned og se på, hvor jobbet så kunne befinde sig.

Sørg for at tænke ud af boksen, så du ikke ender med en liste, som kun har de åbenlyse svar – tænk bredt i brancher, størrelser, sektorer, jobtitler og iværksætteri. Og er du i tvivl, kan du kontakte en karriererådgiver og få hjælp.

Lav herefter en jobsøgningsplan med konkrete mål og tidsrammer:

  • Hvor skal jeg kigge efter job?
  • Hvor mange opfordrede ansøgninger er det realistisk at skrive pr. uge?
  • Hvilke virksomheder kan du kontakte uopfordret?
  • Hvor mange virksomheder kan du besøge?
  • Hvem i dit netværk bør du kontakte?

Hver gang der dukker en ny mulighed op, skriver du den ind i dit skema, så du er sikker på, at gode idéer ikke går i glemmebogen – og at du ikke misser chancen, hvis drømmejobbet pludselig dukker op og skal søges inden ugens udgang.

Tal med dit netværk om din jobsøgning

Lær mere om dig selv og din arbejdsprofil ved at tale sammen med folk i dit netværk. Din omgangskreds kan give nogle værdifulde indsigter om dig selv, som du måske ikke selv er klar over.

Spørg dine venner, din familie og dine nuværende eller tidligere kolleger og ledere. Hvad ser de som stærke sider ved dig? Hvilke forslag har de til job, der passer til dig?

Du kan også få indsigt i dine styrker ved at få lavet en persontypetest online.

Tag en persontypetest

En persontypetest er et værktøj, der giver indsigter om vores adfærd og præferencer. Du kan blive mere fokuseret på, hvilke job der passer dig ved at tage en persontypetest, da du får værdifulde input om dig selv.

Når du spørger dig selv “hvad kan jeg blive”, er det lige så vigtigt, at jobbet matcher dine personlige præferencer som dine evner. Her er nogle af de mest almindelige grunde til at tage en personlighedstest:

  • Få større selvindsigt og selvforståelse.
  • Forstå din rolle i en organisation og samspillet med kolleger.
  • Lære mere om dine sande præferencer og adfærd.
  • Forbedre kommunikationen i en virksomhed.
  • Kompetenceafklaring og personlig udvikling.

Persontypetest bruges også af nogle virksomheder i rekrutteringsprocesser til screening af kandidater for at lære mere om deres egenskaber, inden de får tilbudt jobbet. Husk, at persontypetests kun er vejledende, da en test ikke kan beskrive hele din personlighed, din erfaring og din specifikke situation.

Prøv Jobindex’ persontypetest

Brug videreuddannelse til din fordel

“Men hvad kan jeg blive med mit nuværende uddannelsesniveau”, spørger du måske dig selv. Eller måske ved du allerede hvilken type job, der passer til dig, men desværre mangler du kompetencerne til at kunne få jobbet.

Her kan videreuddannelse være løsningen. Mange har haft glæde af en deltidsuddannelse, som kan tages ved siden af deres arbejde, og har fået det kompetenceløft, der skulle til for at de kunne få drømmejobbet. Flere af fagene kan tages online, så du kan uddanne dig på tidspunkter og steder, der passer dig.

Hvis du opfylder adgangskravene, kan du blive optaget på de fag, der giver dig netop de kompetencer, du mangler.

Eksempler på institutioner, der tilbyder deltidsuddannelser

Dit valg af institution afhænger selvfølgelig af fagområdet, du er interesseret i, og hvad du har lyst til at blive. Kontakt evt. institutionerne og hør om de har et fag, der passer til dit interesseområde. Mange indser først svaret på spørgsmålet “hvilket job passer til mig”, når de lærer nye færdigheder og finder en ny passion, de vil arbejde med.