At lande et nyt job er en salgsproces. Sælger du dig selv godt, vokser sandsynligheden for, at arbejdsgiveren vælger at investere i lige præcis dig. Derfor skal du, som enhver sælger med respekt for sig selv, have styr på minimum de mest basale salgstrick.
I den henseende er din afslutning af jobsamtalen essentiel.
For nogle falder den brillerende afslutning helt naturlig. For andre kan det være en nød, der er svær at knække. Heldigvis er der et forholdsvist ligetil trick, som virker ret godt i afslutningen – og som er nemt at lære.
Den perfekte afslutning på din jobsamtale
Det er ganske simpelt. Når du fornemmer, at samtalen nærmer sig sin afslutning – der bliver kigget på klokken, I har været omkring de emner, som du umiddelbart havde tænkt, at I skulle omkring, eller der bliver ganske enkelt spurgt ind til, om du har andet at tilføje – siger du noget i stil med:
“Jeg er virkelig glad for, at vi har talt sammen i dag. Jeg var spændt på vores samtale, og jeg håber, at du kunne mærke, at jeg har brugt tid på at forberede mig. Jeg synes virkelig, at det lyder som et spændende job – og det synes jeg kun endnu mere nu, hvor vi har talt sammen.”
Og så runder du af med:
“Jeg håber selvfølgelig også, at du kan se mig som et perfekt supplement til dit team, og at du tager mig med til næste trin i processen.”
Det kræver selvfølgelig, at de sagte ord er sande. Men er de ting på plads, vil afslutningen lade dig forlade rummet med en arbejdsgiver, som har et klart indtryk af, at du er en velforberedt kandidat til jobbet, som virkelig ønsker at komme videre.
Lær afslutningen med disse 3 huskeregler
Du kan måske synes, at det bliver lidt for stift og unaturligt at skulle sige noget, som er taget direkte fra en ‘opskrift’, og det kan du have ret i.
Heldigvis har vi tre tip, som gør det muligt for dig at huske afslutningen – uden udenadslære:
- Start med at understrege, hvor glad du er for, at de valgte at kalde dig til samtale.
- Tilbyd din hjælp – fx at du glæder dig til at bidrage til at løse en konkret problemstilling, I har talt om i løbet af samtalen.
- Referér til en fremtidig begivenhed – fx til når du bliver en del af teamet, og I skal i gang med et konkret projekt, som stillingen byder på.
Med rådet her er du nu klar til at komme ud og gøre et godt ’sidstehåndsindtryk’, fordi du, især med referencen til en fremtidig begivenhed, får arbejdsgiver til at forestille sig, at du er en del af teamet – og en stærk visualisering kan måske gøre en forskel.
Bliv klogere på jobsamtalen
Lær mere om, hvad du kan sige til jobsamtalen ved at læse vores jobsamtaleguide.