LønNy i job

Vej­led­ning til din første løn­for­hand­ling

Du står på tærsklen til dit første fuldtidsjob. Måske skifter du fra studentermedhjælper til fastansat, eller også starter du et helt nyt sted. Uanset hvad skal du til at tage stilling til og forhandle løn. Men hvordan gør du?

Når du skal forhandle løn, gælder det om at kende dit værd og vide, hvad du kan tillade dig at kræve for din arbejdskraft.

Det er en svær balancegang, for du skal hverken sælge dig selv for billigt eller for dyrt. Samtidig skal du sikre dig, at du bliver tilfreds med lønnen, for den kan være svær at forhandle op, når den først er fastsat.

Brug dit netværk, en lønberegner eller ring til din fagforening

Et godt sted at starte, når du skal finde dit lønniveau, er at spørge i dit netværk.

Løn kan være et ømt emne, så tænk over, hvem og hvordan du spørger. Forhør dig med dem i din omgangskreds, som har samme faglighed som dig, og som har erfaring med lønforhandlinger.

Husk, at der er forskel på lønniveau alt efter branche, virksomhed, og om du er offentligt eller privat ansat. Det er altså ikke sikkert, du kan få det samme i løn, som din nyuddannede ven, selvom jeres uddannelser er ens.

En anden måde du kan finde prisen på dit arbejde, er ved at bruge en lønberegner. Hos Jobindex finder du den her: Tjek din løn.

I lønberegneren indtaster du din jobtitel og erfaring. Ud fra oplysningerne matcher vi dig med andre CV’er, som minder om dit. På den måde får du et estimat over din løn, som kan være rettesnor, når du kommer til lønforhandling.

Er du medlem af en fagforening, kan du også ringe og spørge dem om startløn. Fagforeningen har viden om vilkårene inden for din branche og kan komme med specifik vejledning og råd til din situation.

Forbered dig bedst muligt inden samtalen

Uanset hvilken branche du er på vej ind i, er det en god idé at undersøge virksomheden og stedets lønniveau i forhold til markedet, du skal ind på. Det kan nemlig have betydning for, hvordan du skal gå til lønsamtalen.

Er der for eksempel vækst i den virksomhed, du skal forhandle løn hos, kan det betyde større mulighed for at presse din løn op.

Eller er virksomheden et sted, der har nemt ved at rekruttere medarbejdere. Så kan lønnen godt være svær at presse op, da lønniveauet ofte vil være lavere end normalt for branchen.

Argumenterne for dit lønudspil bør du også arbejde med inden samtalen, så du kan være parat, når virksomheden spørger, hvad du forventer i løn.

De kan handle om, at du gennem studiet eller et studiejob har kendskab til branchen, har skrevet speciale om området, du skal arbejde med, eller på anden måde har en valuta, som virksomheden er interesseret i.

Husk, du er nyuddannet og bringer den nyeste viden med dig – det er en styrke!

Lønbeløb: Start højt, så du har lidt at forhandle med

Det er også en god idé at finde et beløb at spille ud med til din lønsamtale.

Start med at sige et beløb, der er højere end det, du i virkeligheden forventer at få, så du har lidt at forhandle med.

Når du siger beløbet, så brug også gerne formuleringer som ”i starten”, ”midten af” og ”sidst i”.

Det kan være, du har en forventning om at lande en løn på 35.000 kr. I det tilfælde vil det være taktisk klogt at formulere, at du ønsker en løn ”sidst i 30’erne”. På den måde undgår du at låse dig fast på et beløb, hvilket kan gøre det nemmere at forhandle.

Hvis det værste skulle ske, er det også en fordel for dig, at du har tænkt over et minimumsbeløb inden lønsamtalen. Det er den mindste løn, du vil gå med til for dit arbejde hos virksomheden.

Hvis I ikke kan mødes på et tilfredsstillende beløb under samtalen, kan du oplyse minimumsbeløbet og melde ud at dette er din smertegrænse.

Men brug kun taktikken, hvis du er helt sikker. Hvis I ikke kan komme til enighed, risikerer du at gå fra lønsamtalen uden et job.