Karriere Ny i job

Thomas tog genvejen til en god karriere

Da Thomas Jørgensen var færdig med studiet, blev hans ansøgninger alle mødt med afslag. Først da han søgte ind som kundeservicemedarbejder fik han adgang til interne jobopslag og netværk, der har skabt ham en karriere i HR.

Efter en lidt hård start på karrieren tog Thomas en anderledes tilgang til jobsøgningen. I stedet for jobfunktioner udpegede han i sin jobsøgning nogle større virksomheder med kundeservicejob, som han søgte.

”Der er et kæmpestort antal stillinger her i landet, der bliver besat uden at være slået op på jobsites. Det sker gennem intern rekruttering eller netværksrekruttering. Hvis du vil have adgang til interne opslag, er der kun én måde at gøre det på – ved at blive ansat i en virksomhed med mange ansatte og funktioner,” siger han.

Indstillingen åbner døre

Som nyuddannet kan det godt betale sig at sigte lavt til at starte med for at nå de højere mål på lang sigt. Ifølge Thomas kræver det blot den rette indstilling for at kunne arbejde sig op.

”Bare klø på,” siger han. ”Har du lidt tålmodighed, skal der ikke så meget til, før du kommer hen, hvor du gerne vil. Og på en mere givende og lærerig måde end at være arbejdsløs.”

”Hvis du er arbejdsom, er der også nogen, der har brug for dine evner,” siger han.

Thomas er HR-konsulent hos Telia. Her har han arbejdet sig op fra en stilling som kundeservicemedarbejder.

”Det var et helt bevidst valg at søge job i kundeservice. Det blev for åndsvagt at gå rundt og lave ingenting eller være deltidsansat i job, jeg var håbløst overkvalificeret til. Jeg sagde til mig selv, at hvis jeg skal finde noget spændende at lave, må jeg finde ud af, hvilken virksomhed jeg kan komme til at gøre det i på permanent basis,” siger han.

Netop Thomas’ bevidste valg er et rigtig godt eksempel på, hvordan man som nyuddannet kan udnytte de til tider få muligheder, man har. Den nemmeste vej til drømmejobbet er nemlig ikke altid den hurtigste.

”Jeg måtte starte fra bunden. Det kan godt være, at kundeservicemedarbejder ikke er det mest fantastiske job for en akademiker, eller at jobbet på lang sigt hverken kvalificerer mig til det ene eller andet, men hvis det er et stort sted, man bliver ansat, er der på sigt mange muligheder for sjovere opgaver,” siger han.

Faktisk tog det ikke lang tid, før Thomas røg videre internt. Efter et halvt års tid fik han en underviserrolle i kundeservice, og senere bød muligheden sig for et barselsvikariat i HR. Langsomt fik han større ansvar, flere udfordrende opgaver og ikke mindst viden og forretningsindsigt.

Bruger stadig sin uddannelse

At blive ekspert inden for HR-processer og IT var overhovedet ikke noget, Thomas drømte om, da han blev færdig med at studere.

”Til at starte med gjorde jeg det samme som alle andre. Jeg søgte de job, som var fagligt relevante for mig. Jeg søgte også bredere indimellem, men mine ansøgninger gav generelt ikke noget.”

Til trods for at han i dag ikke arbejder med noget, der ligger i direkte forlængelse af sit studie, nyder han at arbejde med HR, processer og IT, og han bruger stadig noget af alt det, han lærte på sit studie.

”Det, man kommer med som akademiker, er ofte ikke en faglig relevant viden, men en værktøjskasse, der kan bruges i mange forskellige job. Mange virksomheder er interesserede i dine evner til f.eks. at analysere, at arbejde projektorienteret eller at kunne se holistisk på større problemstillinger,” forklarer han.

Den faglige viden har han til gengæld samlet op hele vejen igennem, ligesom han har haft succesoplevelser, han ikke ville være foruden.

”Fagligt har jeg lært masser undervejs – pædagogik, undervisning, IT og meget mere. Jeg er blevet en habil projektleder og har haft nogle fede oplevelser.” siger Thomas.