Jobsøgning Ny i job

Guide: Sådan søger du job som nyud­dan­net

Mangler du som nyuddannet erfaring når du søger job? Ser her, hvordan du effektivt øger dine chancer for at komme i betragtning hos virksomhederne, når stillingsopslagene efterspørger erfaring, du ikke har.

Som alle andre ledige bliver nyuddannede bedt om (og målt på) at søge stillinger, selvom de ikke har den erfaring, der efterspørges i langt de fleste stillingsopslag. Når jeg som professionel jobkonsulent taler med nyuddannede, er dette en evig kilde til frustration. Den løsning, der oftest anbefales er, at man som nyuddannet bør søge stillingen alligevel, ignorere at man ikke har den erfaring der efterspørges og så fokusere sin ansøgning på de andre relevante kompetencer, man kan byde ind med.

Men hvis man gør det, så er der meget stor chance for at man bliver sorteret fra, da det er de færreste firmaer, der vil vælge en kandidat, der i bund og grund skriver: ”Jeg har ikke den erfaring der er nødvendig for at bestride jobbet, men jeg har så meget andet”. Især når man konkurrerer med andre jobsøgende, der HAR den erfaring, der efterspørges. Jeg anbefaler derfor nyuddannede en alternativ strategi, der har virket så godt at nyuddannede der bruger den, kommer til dobbelt så mange jobsamtaler og lander betydeligt hurtigere i job, sammenlignet med andre nyuddannede jobsøgende.

Strategien er udviklet på baggrund af mine 8 års erfaring med opsøgende virksomhedskontakt, og den er som følger: Hvis du som nyuddannet ser en interessant stilling, hvor du ikke har den erfaring der efterspørges, så forkast at lave en ansøgning! Kontakt virksomheden i stedet for, hør om de kunne bruge en nyuddannet indenfor samme fagområde, som det stillingen handlede om.

Sådan gør du - trin for trin

1) Kontakt firmaet og spørg, om de tager nyuddannede ind

Ring til kontaktperson i stillingsopslaget og fortæl, at du har en hurtig forespørgsel, inspireret af det aktuelle stillingsopslag. Fortæl, at du kunne se, at du ikke havde erfaringen til at søge stillingen, men da du samtidig kan se, at din faglige profil matcher stillingsopslagets aktiviteter, ville du høre, om de kunne bruge en nyuddannet indenfor samme felt? Sig at du (som nyuddannet) vil kunne assistere de mere erfarne medarbejdere og varetage de mere rutineprægede og tidskrævende opgaver, og på den måde aflaste og frigøre deres mere erfarne folk til mere kritiske opgaver. Slut af med at spørge om dette lyder interessant, og om du kunne sende en kort uopfordret ansøgning. Hvis firmaet er interesseret, vil du i de fleste tilfælde blive bedt om at sende dit CV, samt en kort beskrivelse af det, du lige har sagt i telefonen. Slut af med at spørge om, der er noget du skal ligge vægt på i din mail, noter ned, og svar tydeligt i din mail på det.

2) Send en uopfordret ansøgning og følg op på din henvendelse indtil du får svar

Send mailen og dit CV til kontaktpersonen, registrer en uopfordret ansøgning i din joblog på Jobnet.dk, og lav en reminder i din kalender om at du skal følge op på din mail om 7 dage. Når du skal lave opfølgningen skal du blot skrive tilbage til kontaktpersonen og spørge, om skrive at du lige tillader dig at følge op og at du ville høre om personen har haft mulighed for at læse din mail, og om dit forslag umiddelbart lyder interessant for virksomheden.

Gentag opfølgning hver 7. dag, indtil du får svar! Regn altid med, at du skal følge op 2-3 gange, før du får svar - ikke fordi din henvendelse er nedprioriteret eller uinteressant, men fordi din henvendelse er uopfordret, og derfor først bliver prioriteret, efter de planlagte opgaver er blevet løst. Du må aldrig – jeg gentager, aldrig – fortolke mangel på svar fra en virksomhed som et ”Nej, vi er ikke interesserede”. Min erfaring er, at mangel på svar næsten altid betyder: ”Vi har super travlt, så bliv ved – så skal vi nok svare dig”.

3) Gør det igen og igen og igen og igen og …

Gentag nu denne proces, hver gang du finder en stilling som du gerne vil søge, men som efterspørger erfaring, du ikke har! Ved at kontakte på denne måde, skaber du en alternativ mulighed for dig selv, hvor den manglende erfaring ikke afskærer dig fra en dialog med interessante virksomheder. Og – skulle du få et afslag på din uopfordrede kontakt, så sæt kryds i kalenderen 2 måneder frem og kontakt dem igen. Skriv at du fortsat er interesseret i et samarbejde og hør om din profil kunne være interessant nu. For et nej er aldrig langtidsholdbart! Jeg har oplevet mange gange, at virksomheder, der sagde nej første gang, var interesseret da vi fulgte op 2 måneder efter, fordi omstændighederne – og dermed behovet for opløsning - havde ændret sig i virksomheden.

Generelle erfaringer omkring uopfordret kontakt

Lige så snart man begynder at tale om uopfordret kontakt til virksomheder, udtrykker de fleste jobsøgende (både nyuddannede og erfarne), at de er nervøse for at tage kontakten: Folk ved ikke, hvad de skal sige, de vil ikke være til besvær, og de er nervøse for at begå fejl eller at blive afvist. Men hvis der er noget, mine 8 års dialog med virksomhederne har lært mig, så er det at 95 % af virksomhederne ER interesseret i at høre fra folk, hvis faglighed passer til deres aktiviteter. Og hvis du venligt og stille og roligt præsenterer dig og forklarer hvorfor du ringer, så vil de fleste virksomheder være både imødekommende og hjælpsomme. Jeg har selvfølgelig ikke altid fået en samtale, men jeg er, med utroligt få undtagelser, altid blevet behandlet venligt og pænt. Så vær ikke bange for at tage kontakt!

God jagt og rigtig god arbejdslyst!
Pernille From Hansen har mere end 8 års erfaring som professionel jobkonsulent. Hun er ekstern konsulent for en række organisationer indenfor beskæftigelsesindsatsen, og er en efterspurgt oplægsholder til uddannelse af jobsøgende og jobkonsulenter i mere effektive jobsøgningsmetoder og strategier. Hun har skrevet artikler for både Jobindex og Jobzonen, og skal efter sommerferien i dialog med Beskæftigelses-ministeriet, hvor hun efter aftale med Beskæftigelsesministeren skal præsentere en række forslag til forbedring af indsatsen overfor ledige nyuddannede med henblik på at begrænse deres ledighed.

Læs også