Jobsamtale

Vi­deo­sam­ta­len har gjort sit indtog – sådan bliver du klar

Nedlukningen af Danmark ændrede jobmarkedet, og ledige stillinger måtte pludseligt besættes på en ny måde. Få gode råd til videosamtalen.

Da Danmark lukkede ned i starten af foråret 2020, ændrede det jobmarkedet. På den korte bane betød det en meget stor opbremsning i antallet af jobannoncer, og hos Jobindex oplevede vi et fald i antal annoncer på mere end 50 procent.

Samtidig betød forsamlingsforbud og hjemsendte medarbejdere også, at ledige stillinger måtte besættes på en ny måde, og online interview gjorde sit helt store indtog.

Siden da er antallet af jobannoncer kommet sig gevaldigt, men online interview foregår stadig i stor stil, og det er højst sandsynligt en trend, der varer ved – også når vi er kommet ud af COVIDs skygge.

Krisen har ramt brancher forskelligt

Modsat tidligere kriser, som finanskrisen, har denne krise ramt meget forskelligt i forskellige brancher. Nogle har været helt i bund, mens andre forsatte i fuld galop – måske endnu bedre end de ville have gjort inden pandemien ramte Danmark.

Nedenfor kan du se de 5 jobkategorier, der har haft den største tilvækst af job det seneste år og de 5, som har haft den største nedgang:

De 5 i toppen

Jobkategori Jobannoncer Ændring 1 måned Ændring 1 år
Lager 334 -5,1 % 87,6 %
Psykologi 195 -6 % 62,5 %
Byggeteknik 637 19,3 % 60,9 %
Industriel produktion 275 -3,2 % 58 %
Tømrer og snedker 176 -45,3 % 53 %

De 5 i bunden

Jobkategori Jobannoncer Ændring 1 måned Ændring 1 år
IT-ledelse 303 21,7 % -15,8 %
Detailhandel 627 -18,4 % -19,7 %
Studenterjob 1.555 -17,1 % -28,5 %
Hotel, restaurant og køkken 377 -17,1 % -46,4 %
Jern og metal 175 -11,2 % -51,4 %

Kilde: Jobbarometer fra Dansk Jobindex, december 2020.

Udover at få det store overblik over jobkategorierne ved hjælp af vores jobbarometer, har vi også et værktøj til dig, der er ledig – enten fordi din branche er særligt ramt af COVID eller af andre grunde.

Det værktøj er vores jobannoncearkiv. Her kan du finde de virksomheder og brancher, som tidligere har søgt efter en profil som din eller dine kompetencer. Det kan være med til at give dig et overblik over mulige virksomheder, som du kan sende en uopfordret ansøgning til, hvilket kan være en særlig stor hjælp, hvis du står og skal skifte branche.

Det fortæller Thomas og Søren mere om i videoen nedenfor, som blev optaget kort efter nedlukningen af samfundet i marts 2020. I videoen kommer de også med en række gode råd til dig, som skal til online interview, og de ser opsummeret sådan ud:

Tips til at forberede videojobsamtalen

  • Først og fremmest: Det er naturligt, at du synes, det er lidt mærkeligt med videosamtaler. Det er ok at sige højt til samtalen og kan være med til at fjerne din nervøsitet.
  • Forbered dig: Lav nogle kameratests med familie eller venner – det fjerner den værste nervøsitet. Sørg for at sidde et roligt sted med godt lys. Sørg for, at kameraet er placeret i en god vinkel, så du fx ikke fremstår i frøperspektiv for de andre.
  • Forbered dig, som var det et traditionelt interview.