KarriereØvrigt

Vi arbejder hårdt og glemmer at få børn

Tal fra 2013 viser, at der fødes alt for få børn i Danmark, og flere eksperter mener, at vores arbejdsliv ikke levner meget tid til familieforøgelse.

Ugebrevet A4 har i 2013 set nærmere på tal fra den Europæiske statistikbank, som viser, at Danmark har et af de laveste fødselstal i Europa. Årsagerne kan være flere, men eksperter peger på, at børn og familie er under pres fra danskernes uddannelses- og karriereambitioner, og at mange glemmer, at biologien ikke tilpasser sig det moderne arbejdsliv.

Lone Schmidt er lektor, dr.med. og ph.d. på Institut for Folkesundhedsvidenskab ved Københavns Universitet. Hun mener, at vi som samfund bliver nødt til at genoverveje, hvordan børn og arbejdsliv kan forenes.

”Politikerne taler hele tiden om, at unge hurtigt skal i gang med uddannelse, hurtigt igennem og så ud på arbejdsmarkedet og etablere sig. Der kunne være en idé i at tale om familie og børn som noget, man også skal nå i sit liv. Ikke bare som noget, der er tilovers, når man først har arbejdet 60 timer om ugen i fem år, og det risikerer at være for sent,” siger hun til Ugebrevet A4.

Chancerne for at kunne få børn falder nemlig drastisk med årene, og den mest naturlige fødealder for en kvinde ligger på mellem 18 og 25 år. Men det passer dårligt med vores arbejds- og karrierekultur, hvor især højtuddannede meget sent går i gang med reproduktionen.

Børn skal før jobbet

Der er desuden en misforstået tro på, at kunstig befrugtning kan fungere som plan B, når 30erne lakker mod enden.

Til det udtaler professor på Rigshospitalets fertilitetsklinik, Anders Nyboe Andersen:

”Jo ældre, man bliver, jo lavere chance har man for at blive gravid. Mange har en forestilling om, at de fint kan få børn, indtil de er 45 år. Men mange kvinder har reelt ikke flere æg som 35-årige,” siger han til Berlingske.

Peter Albæk er formand for foreningen Børns Vilkår, og han mener, at vi skal omstrukturere vores arbejdskultur og skabe familievenlige arbejdspladser.

”For mange kan det være for hårdt, krævende og afskrækkende at skulle være småbørnsforældre på det tidspunkt, hvor man er kommet ud på arbejdsmarkedet og skal dyrke sine karrieremuligheder. Vi er nødt til at tænke i andre modeller og løsninger. For eksempel i en tidsbank, som der har været tale om, så det ikke er nødvendigt at arbejde lige så meget, når man har små børn, som når man har store,” siger han til Ugebrevet A4.

Ingen af eksperterne ser dog en snarlig løsning på problemet, så indtil videre må danske familier forsøge at tilpasse sig både karrierelivets og biologiens deadlines.

Læs også