KarriereØvrigt

Valgt til vigtig europæisk dyr­læ­gepost i kar­ri­e­rens efterår

65-årige Arne Skjoldager var i seks år formand for Dyrelægeforeningen i Danmark. Nu er han blevet valgt ind i bestyrelsen for den europæiske dyrlægeforening, FVE.

Med Arne Skjoldagers egne ord var der intet dramatisk i, at valget faldt på ham som bestyrelsesmedlem for den europæiske dyrlægeforening, FVE. I sit virke som formand for Den Danske Dyrlægeforening havde han opbygget et rimeligt godt netværk i FVE, som ønskede en afbalanceret bestyrelse i forhold til medlemmernes nationalitet – og her passede Arne Skjoldager perfekt ind med sin nordiske tilknytning.

I forhold til sin karriere faldt skridtet til den europæiske dyrlægeforening også meget naturligt: Han har arbejdet i knap 20 år som praktiserende dyrlæge, hvorefter han blev kredsdyrlæge – for så at blive veterinærchef i Region Syddanmark. Som nævnt har han de seneste seks år været formand for Den Danske Dyrlægeforening.

”Jeg er i min karrieres efterår, og det passede mig godt at komme ind i FVE efter nogle år i Den Danske Dyrlægeforening,” siger Arne Skjoldager og fortsætter:

”Inden for de områder, vi som dyrlæger arbejder med, er der ikke ret meget national lovgivning, der gør sig gældende – det gælder for eksempel i forhold til antibiotika og dyresygdomme – hvor mere og mere bliver afgjort i EU. Jeg kan godt lide at påvirke ting, og så må man jo gå derhen, hvor der reelt er en mulighed for at påvirke og være politisk skabende,” siger Arne Skjoldager, der dog er helt bevidst om, at man – som han siger – skal have en ”engels tålmodighed” for at arbejde i EU-regi.

Kræver stædighed og tålmodighed

”Jeg kan godt lide at plante idéer, og det er man nødt til, hvis man vil have noget igennem i EU. Hvis man blot kommer med kommentarer til andres idéer, så bliver det en endnu mere langsommelig proces. De ting, jeg får sået et frø til nu, de kommer måske først frem om seks-syv år,” siger Arne Skjoldager, som ikke ser det tidsperspektiv som noget problem.

Han mener, at man vil blive skuffet, hvis man vil se sit navn på de idéer, der i sidste ende bliver til virkelighed, fordi personer ikke er relevante i det spil – og lige præcis den del kunne han ikke være mere ligeglad med: Det er processen, der er vigtig.

”Jeg kan godt lide håndværket i det politiske arbejde. Man skal have en vis portion stædighed, for nogle gange lægger man arm med andre og skal forholde sig til mange dygtige lobbyister,” siger Arne Skjoldager og bemærker, at hvis man tror, at lobbyisterne kun holder til i Bruxelles, så tager man fejl.

Dem finder man efter hans mening også udpræget i Berlin, fordi Tyskland er så betydningsfuldt et land i Europa.

Disneyficering af kæledyr på dagsordenen

Formandsposten i dyrlægeforeningen her i Danmark var en fuldtidsstilling, mens stillingen som bestyrelsesmedlem sammen med tre andre medlemmer – en fra England, Ungarn og Holland – og præsidenten fra Spanien – varierer mere i tid. Som regel er Arne Skjoldager rundt i Europa to-tre dage om ugen. Samtidig er der også en anden vigtig forskel på de to poster.

”I dyrlægeforeningen i Danmark er der omkring 4.000 medlemmer – i FVE er der en kvart million – og det er en rigtig stor forskel,” siger Arne Skjoldager og uddyber, at de fire bestyrelsesmedlemmer har hvert deres område i FVE.

Arne Skjoldager er ansvarlig for uddannelse og efteruddannelse og public health – områder han er meget engageret i.

Han nævner, at man i FVE blandt andet arbejder mere og mere med, hvordan man skal forholde sig til Disneyficering, som han kalder det, af eksotiske kæledyr, fordi dyrene kan overføre alvorlige sygdomme til mennesker – et arbejde som i stigende grad foregår i samarbejde med lægerne – så man får et fælles fodfæste.

Læs også