CV Ny i job

Værd at vide om CV for dig, der er nyud­dan­net

Som nyuddannet skal du være ekstra opmærksom på at få solgt dig selv til en fremtidig arbejdsgiver. Her får du 10 skarpe tips til CV for dig, der er nyuddannet.

Du har højest et minut til at fange opmærksomheden hos rekrutteringskonsulent eller ansættende leder. Derfor skal dit CV være mindst lige så skarpt som en japansk kniv med aogami-stål.

Du er nemlig sandsynligvis oppe imod jobsøgere med flere års erhvervserfaring. Men er du fokuseret, velforberedt og engageret, kan du godt som nyuddannet være med i feltet – og få jobbet. Så gør dig klar til at slibe kniven og skære CV’et knivskarpt.

10 skarpe om CV’et til nyuddannede

  1. CV’et kræver mod. Du er nu færdiguddannet og skal markedsføre dig selv. Derfor skal du være bevidst om, hvad du har at byde ind med til arbejdsgivere – måske uden erhvervserfaring – og have mod nok til at pointere det professionelt.

    Vis, at du har forstået, hvad chefen ønsker og har af krav. Sørg for at adressere det med din faglighed, så en jobrobot eller arbejdsgiver vælger dig til. Gør brug af Jobindex og de værktøjer, du får tilbudt fra Jobindex’ hjemmeside, jobcentre, uddannelsessteder og fagforeninger til at udarbejde dit CV.


  2. Ring til chefen eller headhunteren. Find ud af, hvad der er nice-to-have og, hvad der er need-to-have i jobbet. Sørg for at få det med i din professionelle profil. Er opgaven at sikre kundetilfredshed og undgå kundeklager, så adresser det i dit CV. Har chefen brug for en, der får opgaverne afsluttet til tiden, så giv eksempler på, hvad du har at byde ind med i forhold til at lukke opgaver. Vær ikke for pæn og ydmyg. Prøv at mobilisere noget kampgejst. For hvad har du at miste ved at gøre opmærksom på dine styrker og kæmpe for jobbet?

    Sørg for, at jobbet, du søger, er i fokus. Når du beskriver dine ansvarsområder og erfaringer fra studiejob, praktiktid eller virksomhedssamarbejde, så relater det til det specifikke job. Kort og godt, målret CV’et til jobbet. Og vis at du brænder for det.


  3. One-pagers. Når det kommer til længde, udarbejder mange nyuddannede CV’er på en side. Og det fungerer ofte forbløffende godt. Alt overflødigt er skrællet væk. Hard-skills er sat op i skemaer med lækker grafik. IT-sprog, sprogfærdigheder aflæses visuelt inkl. niveau.

    Se fx Helena Holms friske CV her – hun fik jobbet!


  4. Opbygning af dit CV
    1. Navn, kontaktinfo og praktisk info.
    2. Personlig profil (About me).
    3. Uddannelse.
    4. Joberfaring. Studiejob, frivillige job mv. Brug bullets til at fremhæve særlige kompetencer som undervisning, kodning, kundeservice, salg mv.
    5. Kompetencer (Skills).
    6. Personlige detaljer (her i: About me).

  5. Uddannelse før erhvervserfaring. Som nyuddannet er din uddannelse typisk vigtigere end dine studiejob. Derfor kommer den i CV’et før dine job.

    Har du et godt snit eller specialekarakter, så skriv det. Afhængig af job kan du også angive specialetitel og vejleder.

    Er din uddannelse ny eller ikke særlig kendt, så forklar ganske kort, hvad uddannelsen sætter dig i stand til, dvs. din titel afkodes, så læseren ikke skal gætte sig til det, slå det op eller gå videre i ansøgerfeltet. Er du i gang med en uddannelse, så skriv, hvornår du forventer at afslutte uddannelsen. Lad ikke som om, du har gennemført en uddannelse, du ikke har. Det afsløres, når du bliver bedt om at fremsende dit eksamensbevis.


  6. Bullets fremfor romaner. I stedet for at skrive lange sætninger, så brug bullets i din profiltekst. Ikke alt skal med, kun det allervigtigste, så arbejdsgiver bliver nysgerrig på at møde dig til en samtale.


  7. Personlige interesser, hobbyer, privat. Arbejdsgiver vil gerne kunne fornemme, hvem du er, og hvad der driver dig. Det kan du få med allersidst i CV’et eller ved at integrere det i din profil som i Helena Holms CV. I stedet for at skrive om alle dine 117 interesser, så nævn 2-3 stykker og se, om du kan vise noget om dig selv ud fra dem. Her er to vidt forskellige eksempler.

    1. Kagebagning, da jeg elsker at samle familie og venner omkring bordet.
    2. Skakspil: Mine strategiske og abstrakte evner kommer i spil – og jeg udfordres. Jeg er vild med The Queen's Gambit.

  8. Få dig en mentor – og et heppekor. Alt for få nyuddannede har en mentor og/eller et heppekor. De kan være guld værd.

    En erfaren mentor som rollemodel kan fungere som en god indgang til arbejdsmarkedet. Han eller hun kan give dig med- og modspil samt klæde dig godt på til de forskellige roller, jobmuligheder og kulturer i den branche, du vil være en del af. Hertil kommer, at en mentor kan dele ud af sit netværk med henblik på kaffemøder, praktikophold mv. Erfarne personer vil ofte gerne være mentorer, da de kan lide at dele ud af deres erfaringer. Og de får inspiration og føling med, hvad der rører sig blandt unge.

    Dit heppekor kan være venner, familie eller andre, der hepper på dig i din jobjagt. Både mentor og heppekor skal turde udfordre dig og være bundærlige. De ser måske nogle helt andre facetter og potentialer i dig, som du ikke tænker over. Og de kan hjælpe med at forklare, hvad netop dine kompetencer fra spejderlivet, foran pc’en eller som frivillig kan bruges til i et fremtidigt job. Fx:

    1. Har du være idrætstræner eller spejderleder, er du sikkert godt til at motivere og koordinere. Arbejdspladser kan lide medarbejdere, der kan det.
    2. Koder du selv i fritiden, så ved arbejdsgiveren, at du er god til at koncentrere dig, arbejder selvstændigt, og du gerne vil dygtiggøre dig.
    3. Frivillig i lektiecafé eller fredagsbaren? Det giver gode kommunikations- og sociale færdigheder og viser overskud til at være noget for andre.

  9. Vær forberedt på referencer, eksamensbeviser mv. Du behøver ikke at skrive, hvem der er dine referencer (chefer fra dine studiejob, undervisere, vejledere mv.), men vær klar til at give 2-3 navne, som en arbejdsgiver må kontakte for at få indblik i, hvordan du er at være vejleder eller leder for. Som nyuddannet er eksamensbeviser ofte vigtige, da de giver indblik i fagvalg og dit faglige niveau.


  10. Argumenter for at vælge en nyuddannet.

    1. Den nyeste faglige viden: Beskriv med konkrete eksempler, hvad din viden kan bruges til i praksis.
    2. Åben over for at prøve sig selv af.
    3. Kan formes efter arbejdspladsens behov.
    4. Friske øjne på tingene og bidrager med nye idéer og vinkler.
    5. Billigere end en med 20 års erhvervserfaring.
    6. Engagement: Investerer tid og kræfter i jobbet, høj grad af motivation.

Denne artikel er en del af en serie, med ansøgningsråd fra bogen Jobjagt.

I Jobjagt deler Birgit O’Sullivan ud af sin erfaring med at være på jobjagt. Hun har mange års erfaring med rekruttering for såvel startups som internationale koncerner i Danmark og udlandet.

Bogen kan fås hos boghandlere og på nettet eller lånes på biblioteket. Læs mere om bogen Jobjagt her: www.gad.dk/jobjagt.

Kontakt Birgit O’Sullivan, O’Sullivan Consultingbirgit@osullivan.dk.

Læs også