Øvrigt

Stor vækst i antallet af am­me­kon­su­len­ter

81 personer inden for sundhedssektoren er siden 2004 blevet certificeret som internationale ammekonsulenter, og lige nu er 70 i gang med at forberede sig til certificeringen. Koordinatoren for uddannelsen i Danmark mener, at den store interesse skyldes et enormt behov for mere viden på området.

Det kan være svært. Rigtig svært, når den lille nyfødte skal amme hos sin mor for allerførste gang, for hvordan gør man egentlig? Mange sygeplejersker og jordemødre kender til den basale viden, men mange vil gerne vide mere. Det oplever man hos International Board of Lactation Consultant Examiners, IBLCE i Danmark, hvor 81 personer inden for sundhedssektoren siden 2004, hvor uddannelsen blev tilbudt, er blevet internationalt certificeret til ammekonsulenter. Komiteen for Sundhedsoplysning udbyder forberedelseskurset, og lige nu er 70 i gang med forberedelserne til at blive certificeret.

”Gennem de seneste år har vi set en stor tilstrømning til det kursus, man skal tage for at få adgang til en certificering til ammekonsulent og til selve certificeringerne,” siger Ingrid Nilsson, Komiteen for Sundhedsoplysning, der dels mener, at interessen skyldes, at certificeringen nu rent faktisk er tilgængelig i Danmark, men der er også en anden grund:

”Der har været et kæmpe stort behov for at få noget mere viden på området, end den man typisk får på uddannelsen til jordemoder eller sygeplejerske. I Danmark har man ikke været i kontakt med den nyeste litteratur på området,” forklarer Ingrid Nilsson.

Det er typisk jordemødre, sygeplejersker og sundhedsplejersker, der tager kurset og bliver certificeret, og til at starte med var der rigtig mange sygeplejersker på kurset – og lige nu er halvdelen af kursisterne sundhedsplejersker.

Kendt fra udlandet
Mange private personer henvender sig til IBCLC, fordi de kender ammekonsulenterne fra udlandet, for eksempel USA og Tyskland, hvor man meget tit bruger ammekonsulenter. I USA har IBCLC 25 års jubilæum i år. Endnu er der ikke mange private ammekonsulenter i Danmark – de er som oftest i det offentlige – men Ingrid Nilsson spår, at der på sigt vil komme flere til.

”Efterspørgslerne kommer i takt med, at der er de her enormt tidlige udskrivninger på sygehusene efter fødslen, og så også at det er kendt fra udlandet.”

For at blive certificeret ammekonsulent skal man have deltaget i et 45 timers kursus om amning, hvor man skal læse rigtig meget engelsk litteratur ved siden af.

”Man får en betydelig større viden om amning ved at blive certificeret. Mange mener, at alle da kan amme, men der er rigtig mange, der har begyndervanskeligheder, eller hvor moren eller barnet fejler noget, hvor man skal tage særlige hensyn – men hvordan gør man det? De studerende ved en masse om amning, men på kurset får de et meget større repertoire at trække på, hvis der er særlige tilfælde, der gør sig gældende,” siger Ingrid Nilsson.

Tidskrævende specialviden
Nogle vil måske mene, at de sygeplejersker, jordemødre og sundhedsplejersker, der til dagligt arbejder med amning, burde have den viden allerede, men den holdning deler Ingrid Nilsson ikke:

”De ved noget om de helt almindelige ammeforløb, men der ligger så meget specialviden og læsestof til grund for at blive certificeret, at man ikke kan få plads til det i grunduddannelserne til for eksempel jordemoder eller sundhedsplejerske.”

Amning har en lang række positive effekter på både mor og barn, og man kan ifølge Ingrid Nilsson se forskel på, om et barn er blevet ammet eller ej i forhold til øre-, næse-, halsinfektioner, fedme og hjertekarsygdomme – og desuden har moren nedsat risiko for at få brystkræft, hvis hun har ammet. Ingrid Nilsson understreger dog, at barnet trives fint med modermælkserstatning, hvis en mor af en eller anden grund vælger at give det.

Læs også