Øvrigt

Større butikker vil koste jobs og elev­plad­ser

Venstre vil ændre planloven for at gøre det muligt at bygge varehuse på over 2.000 kvadratmeter i bymidterne. Det vil koste jobs og elevpladser, mener HK.

Større butikker vil betyde færre elevpladser og flere deltidsstillinger – og dermed mindre beskæftigelse til faglærte fra Danmarks største erhvervsuddannelse. Så kort lyder reaktionen fra HK til Venstres forslag om at ændre planloven og dermed gøre det muligt at bygge varehuse på over 2.000 kvadratmetre i bymidterne.

”Hver gang der lukker en butik i en bymidte, mister en elev muligheden for en læreplads og en faglært muligheden for et job,” siger Per Tønnesen, der er formand for HK Handel på hk.dk.

Han mener, at større butikker med flere deltidsstillinger og fritidsjob giver færre jobmuligheder for faglærte inden for faget.

”Det hænger dårligt sammen med den målsætning om vækst, som Venstre ellers er så glad for,” siger han.

Ifølge HK begyndte 4.096 direkte på detailuddanelsen i 2013, og det gør uddannelsen til den største erhvervsuddannelse i Danmark – men i de seneste fire år er dimittendledigheden steget med 10 procent.

Vi vil fastholde arbejdspladserne

I juni i år udtalte den daværende minister for by, bolig og landdistrikter – Carsten Hansen (S) – ifølge Børsen:

”Vi vil gerne fastholde det antal arbejdspladser, vi har. (…) Hvis staten ikke regulerer det, får vi mange store varehuse, og så tømmer man landdistrikterne for arbejdspladser og butikker, og dem vil regeringen gerne bevare.”

Han blev interviewet i forbindelse med, at planloven står i vejen for Biltema.

”Mig bekendt ligger de (Biltema, red.) i hele Danmark under de nuværende regler, og dem er vi godt tilfreds med. Vi vil ikke have store butikker, så det er faktisk en beskyttelse af vores landdistrikter. Jeg tror, at alle mindre købmænd og andre udvalgsvareforretninger er enige med os i det spørgsmål,” siger Carsten Hansen, hvortil journalisten siger:

I taler ellers meget om vækst og nye arbejdspladser i yderområderne, og her er der jo konkret tale om en virksomhed, som er klar på at investere derude.

Til det svarer Carsten Hansen:

”Vi vil rigtig gerne have investeringer i Danmark, men vi skal bare huske på, at hvis man bygger de her meget store butikker, så fjerner man arbejdspladser i de mindre butikker, og jeg tror, at nettoregnskabet vil være færre arbejdspladser. Biltema er velkommen i Danmark under de nuværende vilkår.”

10.000 unge mangler en praktikplads

Ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd manglede 10.070 elever – tal fra september 2014 – en praktikplads i en virksomhed. Selv om flere kommer i skolepraktik, så viser tallene desuden, at knap 4.500 hverken er i skolepraktik eller i virksomhedspraktik.

”Det er dyrt for samfundet, at tusinder af unge ikke kan finde en praktikplads. (…) I bedste fald betyder praktikpladsmanglen, at de unge forsinkes på deres uddannelse, men i værste fald dropper de fra, fordi de ikke kan fuldføre. Det vil i sidste ende også gå ud over virksomhederne, når de ikke vil kunne få den arbejdskraft, de får brug for,” lyder det fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd på ae.dk.

Ifølge rådet vil Danmark om få år mangle faglært arbejdskraft, og derfor mener man, at det er paradoksalt, at virksomhederne ikke er med til at løfte et større ansvar for at uddanne fremtidens faglærte.

Læs også