Karriere

Som leder skal du også lede din egen leder

Det er en lidt overset ledelsesdisciplin; at lede sin egen leder. Men vil du have succes i dit job, så er du nødt til at gøre præcis det.

Du er som leder afhængig af din egen leder, og det gælder selvfølgelig også omvendt. Din chef er den, der dybest set afgør, om du bliver forfremmet eller fyret, om du får spændende muligheder i dit job – eller om det hele bliver op ad bakke. Det er netop på grund af den afhængighed, at du skal sørge for at lede din leder.

”Det er helt afgørende, at man formår at lede sin egen leder, hvis man vil have succes i sit job. Som ledere er vi meget orienteret mod at lede de medarbejdere, vi har ansvaret for, for det er det, man forbinder med opgaven,” siger Lene Flensborg, der er erhvervspsykolog og partner i Organisation Aps, og tilføjer, at der også er andre grunde til, at det at lede opad er en overset disciplin:

”Vi er reelt meget ydmyge over for magten. Hvis man skal lede sin egen leder, så går man aktivt ind og arbejder med magt, og det er der mange, der ikke bryder sig om. Jeg ser ofte, at man bøjer nakken og fortsætter, hvis der kommer en åndssvag besked fra oven. Som danskere synes vi ikke, at vi er særlig autoritetstro, men det er vi alligevel, når det kommer til stykket, og det er derfor, at vi som ledere ikke leder vores chef,” siger hun.

Forstå din leder

Vil du gerne lede din leder og opnå de gode resultater, der følger, så skal du allerførst prøve at forstå, hvad der er vigtigt for din chef.

”Hvad er din chef bekymret for? Hvad vil han eller hun helst lykkes med? Lav en grundig interessentanalyse af din chef og udtænk derefter nogle kloge måder at gå til samarbejdet på. Hvilke områder skal du lægge særligt vægt på?” siger Lene Flensborg og tilføjer, at du også skal være skarp på at forventningsafstemme med din leder.

Hun råder til, at du allerede gør det, når du får jobbet – og derefter gør det løbende.

”Du er nødt til at investere noget energi i at lede din egen leder, for det er ikke noget, der bare sker af sig selv. Ofte er det noget, som vi mener, vi godt kan udskyde, fordi det ikke har en deadline her og nu, men ender vi med slet ikke at få ledet vores leder og lagt en plan for det, så står man med et problem på sigt,” siger Lene Flensborg.

Husk, hvem der bestemmer

Erhvervspsykologen påpeger, at du til hver en tid skal huske, at det er din leder, der sidder med magten, og at du derfor sagtens kan komme med dine holdninger om konkrete udfordringer, men aldrig skal stå fast på, at du vil have det sådan.

Sørg i stedet for at melde dine vigtige betragtninger ud. Holder din leder stadigvæk fast i en holdning, du ikke er enig i, skal du melde ud, at I selvfølgelig skal gå den vej, din leder vælger, men samtidig skal du sikre dig, at lederen også kender din holdning.

”Det viser samtidig din loyalitet, og det har en leder brug for at mærke. Du skal aldrig kunne blive fanget i at være illoyal over for din leder, og det skal du være disciplineret med at undgå,” siger Lene Flensborg, der erkender, at der kan være nogle ledere, som man ikke formår at skabe et godt samarbejde med.

Har man sådan en chef, så kan det være svært at få succes i sit job, og så er det, ifølge Lene Flensborg, måske værd at overveje at finde et nyt job – og en ny leder, hvor man har mulighed for at skabe en stærk alliance ved at lede opad.