Jobglæde Jobsøgning

Skift kurs og opnå ar­bejds­glæ­de

Sidder du fast i et job, der ikke længere interesserer dig på samme måde som tidligere - eller er du arbejdsløs med lyst til at udfordre dig selv og prøve noget nyt? I begge tilfælde kan der være god mening i at skifte kurs og genopfinde dig selv.

"Da jeg blev færdig med min laborantuddannelse, gik jeg i gang med at finde et arbejde. Men det føltes helt forkert at søge job som laborant. Jeg tænkte hele tiden 'jeg er bare så meget bedre med børn, end jeg er som laborant'. Det var meget lidt motiverende for min jobsøgning - og jeg kom hele tiden til at klikke ind på jobannoncer fra børneinstitutioner."

Sådan siger Ditte Maria Grønhøj. Hun er 30 år, uddannet laborant og er i øjeblikket på barsel. Kittel og kemi er skiftet ud med gummistøvler og småbørn i den vuggestue, hvor hun har arbejdet on and off, siden hun var 20 år. Tvivlen om, hvorvidt hun ville arbejde som laborant, opstod under et praktikophold i løbet af uddannelsen. Ditte fik for lidt ansvar og for meget rutinearbejde og blev i tvivl om, hvorvidt hun overhovedet havde lyst til at arbejde som laborant:

"Selv efter et halvt år på min praktikplads var der mange af mine kolleger, der ikke vidste, hvem jeg var. Jeg lavede mine egne små projekter og følte ikke, at jeg fik nok ansvar. Jeg arbejdede på fjerde sal og kunne kigge direkte ned i en børnehave. Jeg tog mig selv i at tænke 'ej, hvor jeg savner at få så meget igen,'" fortæller Ditte.

Usikker på det store spring
Arbejdet som pædagogmedhjælper var en tryg base for Ditte. Siden hun som 20-årig droppede ud af elektroingeniørstudiet på DTU, havde hun været pædagogmedhjælper i den samme børnehave. Derfor var hun usikker på, om de hyppige kig ned på børnehaven og dagdrømmene om at vende tilbage til den gamle metier, var et udtryk for, at det virkelig var det, hun ville - eller en konsekvens af, at hun var usikker på sine evner som laborant og derfor, i tankerne, søgte tilflugt til det trygge og velkendte:

"Jeg valgte at fuldføre min laborantuddannelse, da jeg havde et halvt år tilbage, hvor jeg skulle skrive mit afsluttende projekt. På det tidspunkt havde jeg ikke endeligt besluttet mig for at blive pædagogmedhjælper igen. Jeg tænkte, at min manglende motivation måske hang sammen med det sted, jeg var i praktik, som jeg ikke brød mig om - eller at jeg var usikker på mine evner, fordi jeg ikke havde fået nok ansvar," siger Ditte og tilføjer:

"Jeg var glad for og stolt over at være blevet færdig som laborant, så jeg ville give det en chance."

Kæmp for arbejdsglæden
Tiden som nybagt laborant var ikke så nem for Ditte. Ansøgningerne skrev langtfra sig selv, og oftere og oftere var det stillingsopslag fra børneinstitutioner, der blev gransket. Dittes mor forstod ikke, at datteren ikke bare fandt et job som laborant og tjente nogle penge. Det var et tilfældigt møde med en gammel kollega, der fik kabalen til at gå op:

"En dag mødte jeg én fra børneinstitutionen, som sagde, at de manglede medhjælpere. Det var det skub, jeg manglede. Det føltes som en åbenbaring. Pludselig gav det hele sig selv. Jeg skulle tilbage til vuggestuen," siger Ditte og tilføjer, at al tvivl dermed var væk; også for moderens vedkommende:

"Det var fantastisk endelig at tage beslutningen. Selv min mor måtte bide i det sure æble, for hun kunne jo godt se, at hun havde fået sin glade datter tilbage. Jeg har ikke fortrudt mit valg én eneste gang," siger Ditte og tilføjer, at interessen for matematik og kemi stadig er intakt, men at hun forventer at kunne bruge det i sit arbejde med børnene - også udover de daglige udfordringer med vuggestuebørn og tyngdekraft:

"På sigt vil jeg gerne arbejde med børnehavebørn, og så vil det være oplagt at fortælle dem lidt om den kemi, vi omgiver os med."

Ditte tog springet fra laborant til pædagogmedhjælper i 2007, før der var noget, der hed finanskrise. Samtidig kendte hun personalet i vuggestuen og havde masser af erfaring; men selvom hendes eksempel måske ikke umiddelbart kan overføres til en anden person og en anden (krise)tid, opfordrer hun andre til at tage tvivlen alvorligt, hvis den skulle melde sig såvel under som efter studierne:

"Det er så vigtigt, at man laver noget, man er glad for, i stedet for at være ked af det og drænet for energi. Jeg har prøvet begge dele. Så hvis man gerne vil skifte kurs, skal man helt sikkert afsøge alle muligheder og bruge sit netværk."

Læs også