AnsøgningJobsøgning

Skal du sende en video med din ansøgning?

En ny undersøgelse viser, at kun 12 % af arbejdsgiverne ville se på en video, hvis du sendte den med din ansøgning.

Tal fra Rekrutteringsanalysen 2017 viser, at kun 12 % af arbejdsgiverne kigger på en video, hvis den er vedlagt som bilag til ansøgningen. Desuden anvender knap 9 ud af 10 endnu ikke video i deres rekrutteringsproces. Der er derfor lang vej endnu for dig, der elsker de levende billeder.

Vi har spurgt rekrutteringsdirektør i Jobindex Thomas Dahlgaard, der gerne anvender video i de rekrutteringsprocesser han er involveret i, hvorfor så få virksomheder ville se en video, hvis en kandidat sendte den sammen med ansøgningen.

Umuligt at håndtere

Ifølge Thomas Dahlgaard er der primært to grunde til, at danske virksomheder ikke er helt klar til videoer i ansøgningspakken.

”Den ene grund er rent systemteknisk. I mange af de større rekrutteringssystemer kan du ikke vedhæfte en video til din ansøgning. Den anden grund er, at det er en vanesag. Inden for HR er der en tendens til, at man måske er lidt konservativ, så måske er hverken ansøgere eller virksomheder helt parate endnu,” siger han.

Og han fortsætter med at give ansøgere et godt råd.

”Hvis man som ansøger alligevel vælger at uploade en video, så kan der ske to ting. Enten skiller du dig ud på den positive måde, hvilket kan give dig en fordel. Eller også bliver HR irriterede, fordi de ikke kan håndtere din video i systemet. Så overvej nøje, om det er indsatsen værd, før du sender en video med,” siger Thomas.

Bedst til visse jobtyper

Jobindex benytter videoer som en del af interviewprocessen og har gennemført mere end 1.000 videointerviews på mange forskellige typer af stillinger. Thomas Dahlgaard har derfor allerede samlet erfaring indenfor dette voksende område. Han mener, at videoansøgninger egner sig bedst til de udadvendte typer af stillinger.

”Video egner sig godt til de job, hvor også din udstråling og personlighed betyder noget for jobbet – det kunne være inden for salg, barer og cafeer, baristaer og den slags,” siger han.

Og Michael Stærk, den kontaktperson i Jobindex, der har restaurationsbranchen som kundeplatform, bekræfter:

”Der er nogle få af mine kunder, der benytter sig af video i ansøgningen eller interviewprocessen. Men det er ikke udbredt i markedet,” siger Michael.

Video har store fordele

Thomas Dahlgaard er dog meget fortrøstningsfuld over for mediet, som ifølge hans erfaring og holdning har en masse fordele. Med de levende billeder får beskueren hurtigt en klar fornemmelse af afsenderens måde at kommunikere, bruge mimik og strukturere sin tale på. Video giver derfor hurtigt den ansættende person en mavefornemmelse for kandidaten og fungerer som en hurtig introduktion af hele personen, som en del af jobsamtalen ofte også går ud på.

Omvendt giver det kandidaten fleksibilitet i forhold til at optage sine svar på et tidspunkt, hvor han eller hun føler sig godt tilpas og derfor kan give et godt indtryk. Og netop fordi man kan optage fx morgen eller aften udenfor arbejdstiden, sparer kandidaten tid i forhold til at tage til en jobsamtale.

”Efterhånden som der kommer flere og flere smarte løsninger, tror jeg, vi vil se, at video bliver mere udbredt,” siger han.

Men indtil flere virksomheder og rekrutteringssystemer er klar til at kunne modtage en video, maner Thomas Dahlgaard til, at man som videoansøger vurderer kulturen i den virksomhed, man skal til at sende sin video til.

”Til en meget konservativ virksomhed skal du måske ikke sende en video, medmindre de selv har bedt om det,” siger Thomas.